Μένουν στον δρόμο 17 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία - Απολύονται άλλοι 18

Ηράκλειο
Μένουν στον δρόμο 17 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία - Απολύονται άλλοι 18

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταγγελίες ότι παρά τις ελλείψεις αντικαθίστανται μόνο όσοι αποχωρούν

Εργολάβος στη θέση των... εργολάβων αναλαμβάνει τώρα στα κρατικά νοσοκομεία του νομού Ηρακλείου το Δημόσιο, αφού βγάζει έξω τους εργολάβους που απασχολούν κόσμο στα πλυντήρια και στην Τεχνική Υπηρεσία και τους προσλαμβάνει ως επικουρικό προσωπικό.

Την πληροφορία αυτή αποκάλυψε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, χθες, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι μεν θετικό το γεγονός ότι “φεύγουν” οι εργολάβοι, αλλά θα ήταν ολοκληρωμένο το “καλό” αν γίνονταν οι προσλήψεις των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι ως επικουρικό προσωπικό. Στο μεταξύ σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί από τη διοίκηση του Σωματείου συνάντηση με τους εργαζόμενους που απασχολούνται με ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα προχωρά σε νέες κινητοποιήσεις.

«Η διοίκηση θα βγάλει έξω τους εργολάβους και θα τους προσλάβει ως επικουρικό προσωπικό. Αυτή είναι μια σίγουρη εξέλιξη. Αλλά εμάς το αίτημά μας είναι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι να προσλαμβάνονταν με σύμβαση αορίστου χρόνου και να έφευγαν βέβαια και οι εργολάβοι που υπήρχαν ακόμα στα νοσοκομεία. Δηλαδή, το αίτημά μας θα μπορούσε να έχει ικανοποιηθεί αν η κυβέρνηση δε γινόταν η ίδια εργολάβος στη θέση των εργολάβων», τονίζει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό, ο Δημήτρης Βρύσαλης μάς είπε πως «η διοίκηση έχει προβλέψει μόνο την αντικατάσταση όσων ήδη αποχώρησαν. Δηλαδή, 18 άτομα για το ΠΑΓΝΗ και 6 για το Βενιζέλειο. Πάρα πολύ λίγες θέσεις σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν σε όλους τους κλάδους και ιδιαίτερα στον νοσηλευτικό κλάδο, που μετράει εκατοντάδες θέσεις κενές. Και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη του νοσοκομείου με νέα μηχανήματα, την ώρα που αρκετά τμήματα λειτουργούν στο όριο ασφαλείας ή κάτω από αυτό σχεδόν καθημερινά, με τμήματα ή εργαστήρια που δε λειτουργούν όλες τις μέρες της εβδομάδας, όπως το Ακτινολογικό Τμήμα ή τμήματα που λειτουργούν με έναν νοσηλευτή από το πρωί μέχρι το απόγευμα»...

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ μιλάει για εργαζόμενους με ημερομηνία λήξης και για ανακύκλωση της ανεργίας, της ομηρίας και όχι για ανάπτυξη του νοσοκομείου. Την ίδια ώρα, έχει φύγει κι ένα μεγάλο μέρος των γιατρών από τα Κέντρα Υγείας, μετά την απόφαση να μην επιτρέπεται στους γιατρούς να εργάζονται στο ΠΕΔΥ και να διατηρούν και ιδιωτικά ιατρεία. «Αυτό είναι σωστό. Αλλά από την άλλη, αν δεν αναπτύξεις όλες τις δραστηριότητες και τις ειδικότητες μέσα στα Κέντρα Υγείας, ώστε να λειτουργούν όλο το 24ωρο, αυτό από μόνο του δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του κόσμου. Μόνο στο Ηράκλειο, να δώσουμε το παράδειγμα ότι υπάρχει ένα Κέντρο Υγείας μόνο, με αρκετούς συμβασιούχους γιατρούς και με κάποιους επικουρικούς, που καλούνται να εξυπηρετήσουν 100.000 κόσμο»!

Και καταλήγει λέγοντας πως στην πραγματικότητα, μέσα από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη μνημονιακή δέσμευση να δημιουργήσει τον “κόφτη” των δαπανών στον χώρο της υγείας. «Για μας δεν είναι ανάπτυξη αυτή. Ουσιαστικά είναι ένα σύστημα Υγείας που απευθύνεται σε έναν πολύ μικρό αριθμό κατοίκων της πόλης, με πάρα πολύ περιορισμένες δυνατότητες, όταν την ίδια ώρα υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι γιατροί, νοσηλευτές, άνθρωποι που έχουν βγάλει πανεπιστήμια, που θα μπορούσαν να στελεχώσουν πάρα πολλές αναγκαίες θέσεις»...

Μένουν στον δρόμο 17 εργαζόμενοι

Στο μεταξύ, 17 εργαζόμενοι στην καθαριότητα και τη σίτιση κινδυνεύουν να απολυθούν μέχρι τις 15 Μαρτίου που λήγουν οι συμβάσεις τους. Από αυτούς, οι 11 εργάζονται στο Βενιζέλειο. Ταυτόχρονα, τέλος Ιανουαρίου απολύονται και άλλοι 18 εργαζόμενοι που εργάζονται με μπλοκάκι στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Έτσι, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ ετοιμάζεται για νέες κινητοποιήσεις που θα υλοποιηθούν με διάφορες μορφές από την ερχόμενη εβδομάδα, με το αίτημα να γίνουν επιτέλους μόνιμες προσλήψεις με πάντα τις πραγματικές ανάγκες της Υγείας, ώστε να μπορούν τα νοσοκομεία να λειτουργούν σωστά χωρίς ελλείψεις και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν σε κάθε συνάνθρωπο που τις έχει ανάγκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News