default-image

Αεροδρόμιο Καστελίου: Θα δοθούν δουλειές στους ντόπιους

Κρήτη
Αεροδρόμιο Καστελίου: Θα δοθούν δουλειές στους ντόπιους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπογραφές μέχρι 15 Φεβρουαρίου - Με μηνύματα συνεργασίας και χρονοδιαγράμματα ήρθαν οι απεσταλμένοι της ΤΕΡΝΑ για το αεροδρόμιο στο Καστέλι

Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα “πέσουν” οι τελικές υπογραφές στη σύμβαση παραχώρησης του νέου αεροδρομίου Καστελίου, ενώ αμέσως μετά θα πάει προς κύρωση στη Βουλή. Ο ανάδοχος παραχωρησιούχος, η “Ariadne Airport Group”, που έχουν συστήσει ο ελληνικός κατασκευαστικός Όμιλος ΤΕΡΝΑ και ο ινδικός κολοσσός GMR Airports Limited, εκτιμά ότι σε 3,5 με 4 περίπου μήνες από σήμερα θα είναι σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες κατασκευής του νέου διεθνούς αεροδρομίου.

Βεβαίως ο ανάδοχος αναμένεται να βάλει μπρος τις πρώτες παρασκευαστικές εργασίες στο εργοτάξιο πολύ νωρίτερα...

Αυτά είναι τα χρονοδιαγράμματα που έδωσαν τόσο στον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, όσο και λίγο νωρίτερα στον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρία Καλογεράκη, σε στελέχη του Δήμου και σε εκπροσώπους τοπικών φορέων στελέχη της ΤΕΡΝΑ, που πραγματοποίησαν χθες επίσκεψη στο Καστέλι, επιθεωρώντας τόσο την περιοχή που θα στηθεί το εργοτάξιο όσο και τον χώρο που θα στηθεί το “στρατηγείο” της εταιρείας.

Η ανάδοχος έχει προχωρήσει στην ενοικίαση κτηριακών χώρων στο Καστέλι, όπου θα λειτουργήσουν τα τοπικά γραφεία της “Ariadne Airport Group”, ενώ θα ανοίξουν γραφείο και στη Νέα Αλικαρνασσό.

Όπως ανέφεραν τα μέλη της αντιπροσωπίας της ΤΕΡΝΑ, τα γραφεία- “στρατηγείο” στο Καστέλι θα ξεκινήσουν να λειτουργούν μέσα στις επόμενες 20-30 ημέρες, με στόχο τον γενικό συντονισμό των συνεργείων, των εργασιών, αλλά και με στόχο μια στενή συνεργασία, έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Δήμο και την τοπική κοινωνία.

Αυτό, άλλωστε, τη στενή δηλαδή συνεργασία και την αρωγή του αναδόχου σε επιμέρους ζητήματα γύρω από το μεγάλο αναπτυξιακό έργο που “καίνε” την περιοχή, έβαλε επιτακτικά στο τραπέζι κατά τη χθεσινή συνάντηση ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος.

Ο κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης ζήτησε τη συνδρομή της εταιρείας στις προσπάθειες για χωροταξική-αναπτυξιακή οργάνωση της περιοχής μέσω ενός ολοκληρωμένου τοπικού αναπτυξιακού σχεδίου, καθώς επίσης και σε επιμέρους τροποποιήσεις που κρίνονται αναγκαίες σε περιβαλλοντικά ζητήματα, με βάση παρατηρήσεις αρμόδιων τοπικών φορέων, όπως η Διεύθυνση Υδάτων.

Προσλήψεις ντόπιων

Ιδιαίτερο βάρος κατά τις χθεσινές επαφές του κλιμακίου της ΤΕΡΝΑ στο Καστέλι με τον δήμαρχο, αντιδημάρχους, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπροσώπους πολιτών, μεταξύ των οποίων και της Πρωτοβουλίας Πολιτών που αντιτίθεται στο νέο αεροδρόμιο Καστελίου, δόθηκε στο κομμάτι των προσλήψεων.

Διατυπώθηκε ένα κλίμα αγωνίας για τις οικονομικές επιπτώσεις αναφορικά με τις απαλλοτριώσεις και τις χαμηλές αποζημιώσεις για τις περιουσίες που θα χαθούν.

Ο δήμαρχος έθεσε από την πλευρά του με έμφαση το ζήτημα των προσλήψεων και την ανάγκη, όπως υπογράμμισε, να δοθεί η δέουσα βαρύτητα στο κριτήριο της εντοπιότητας και της απορρόφησης δυναμικού από την περιοχή.

Οι απεσταλμένοι της ΤΕΡΝΑ δήλωσαν ότι η εταιρεία είναι απολύτως θετική και ανοιχτή σε όλα αυτά, υπογραμμίζοντας ότι βασική επιδίωξη και στόχευση είναι η ανάπτυξη μιας καλής, εποικοδομητικής συνεργασίας με τον Δήμο Μινώα Πεδιάδος και την τοπική κοινωνία.

Ειδικά για το ζήτημα των προσλήψεων διαβεβαίωσαν πως θα γίνει μια ιεράρχηση με γνώμονα την εντοπιότητα. Σημείωσαν μάλιστα πως θα δοθεί προτεραιότητα στους κατοίκους της περιοχής που θα χάσουν τις περιουσίες τους λόγω των αναγκαίων απαλλοτριώσεων.

Θυμίζουμε ότι, βάσει σχεδιασμού, με την έναρξη του έργου κατασκευής του νέου αεροδρομίου και των οδικών αξόνων πρόσβασης σε αυτό δημιουργούνται άμεσα 1.000 θέσεις εργασίας κατά την περίοδο της κατασκευής και πολλαπλάσιες μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την περίοδο λειτουργίας και την περίοδο που θα αναπτυχθούν οι νέες εμπορικές υποδομές και οι χρήσεις.

Με Αρναουτάκη

Μετά την επίσκεψη στο Καστέλι, η αντιπροσωπεία της ΤΕΡΝΑ επισκέφτηκε και το μέγαρο της Περιφέρειας Κρήτης, όπου είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας-Περιβάλλοντος Νίκου Καλογερή.

Στη συνάντηση στην Περιφέρεια βρέθηκαν στο επίκεντρο τα επόμενα διαδικαστικά βήματα και τα χρονοδιαγράμματα μέχρι την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.

Οι απεσταλμένοι της εταιρείας επανέλαβαν τις ίδιες εκτιμήσεις σε επίπεδο χρονοδιαγραμμάτων που έδωσαν νωρίτερα στον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος και στους τοπικούς φορείς.

Ο περιφερειάρχης από την πλευρά του τόνισε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, που περιμένει πώς και πώς η Κρήτη, και το οποίο θα πρέπει να προχωρήσει με σεβασμό σε κάποια ιδιαίτερα ζητήματα περιβαλλοντικού χαρακτήρα.

Το προφίλ του αεροδρομίου - Υψηλά κατασκευαστικά standards

Το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι, που θα αντικαταστήσει το σημερινό αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκης”, θα είναι μια σύγχρονη υποδομή που θα ακολουθεί τα υψηλότερα κατασκευαστικά standards.

Το κτήριο, συνολικής επιφάνειας 71.818 τ.μ., θα είναι βιοκλιματικό και αρχιτεκτονικά θα “δένει” με το ύφος της περιοχής, ενώ θα επιδιωχθεί να πάρει και την πιστοποίηση κατά LEED.

Το αεροδρόμιο θα περιλαμβάνει έναν διάδρομο κατηγορίας Ε, μήκους 3.200 μέτρων, έναν τροχόδρομο παράλληλο με τον διάδρομο κατηγορίας Ε, πλάτους 23 μέτρων, με πρόβλεψη για μελλοντική κατασκευή και δεύτερου τροχόδρομου, τρεις κατ’ ελάχιστο συνδετήριους τροχόδρομους υψηλής ταχύτητας και δύο κατ’ ελάχιστον συνδετήριους τροχόδρομους μεταξύ του αεροδρομίου και του στρατιωτικού αεροδρομίου.

Στο αντικείμενο της σύμβασης παραχώρησης περιλαμβάνονται και η μελέτη, η κατασκευή και η χρηματοδότηση των οδικών προσβάσεων. Πρόκειται για τον νέο κλειστό αυτοκινητόδρομο, μήκους 18 χιλιομέτρων περίπου, για τη σύνδεση του νέου αεροδρομίου Καστελίου με τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης στην περιοχή της Χερσονήσου.

Για τη σύνδεση με τον Νότιο Οδικό Άξονα Κρήτης προβλέπεται η μελέτη-κατασκευή της οδικής σύνδεσης (μήκους 6 χλμ. περίπου, διατομής μιας λωρίδας ανά κατεύθυνση, με λωρίδα πολλαπλών χρήσεων χωρίς διαχωρισμένο οδόστρωμα) από το αεροδρόμιο μέχρι τον άξονα Ηρακλείου-Αρκαλοχωρίου-Βιάννου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News