Καπετανάκειο: Στις νέες αίθουσες με… ευθύνη των γονέων

Ηράκλειο
Καπετανάκειο: Στις νέες αίθουσες με… ευθύνη των γονέων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ρίχνουν» την ευθύνη στους γονείς των μαθητών για την ασφάλεια στις νέες αίθουσες

Ολοένα και μακραίνει το… «όνειρο» των μαθητών να κάνουν μάθημα στις ολοκαίνουριες αίθουσες ενός εκ των ιστορικότερων σχολείων της πόλης του Ηρακλείου.

Ο λόγος για το 1ο Λύκειο Ηρακλείου (Καπετανάκειο), το οποίο, τα τελευταία χρόνια, θυμίζει περισσότερο εργοτάξιο παρά σχολείο, αφού οι μαθητές κάνουν μαθήματα σε… κοντέινερ, με τα προβλήματα να είναι αμέτρητα.

Η υπόσχεση για την παράδοση του έργου το Σεπτέμβριο του 2018 αποτελεί πια παρελθόν, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές και τους γονείς των παιδιών.

«Μας ζητούν να πάρουμε εμείς την ευθύνη»

Όπως ανέφερε, μιλώντας στο neakriti.gr, ο κ. Ηλιάς Κιαμούρης, Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Λυκείου και Γραμματέας της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, σε συνάντηση - για την εξέλιξη των έργων - που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Ηρακλείου, ανέφερε στους γονείς των μαθητών ότι, στα μέσα Φεβρουαρίου, θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα σε 16 από τις αίθουσες του νέου κτηριακού συγκροτήματος.

Και μπορεί το παραπάνω μήνυμα να ακούγεται ελπιδοφόρο για τους μαθητές και τους γονείς τους, ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο κ. Κιαμούρης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος ζήτησε από τους γονείς των μαθητών να αναλάβουν οι ίδιοι την ευθύνη για τα παιδιά τους, αναφορικά με την ασφάλεια των μαθητών που θα κάνουν μάθημα στις 16 νέες αίθουσες, μιας και μιλάμε για ένα έργο που δε θα έχει ολοκληρωθεί.

Όπως σχολιάζει ο κ. Κιαμούρης, η ασφάλεια των παιδιών δε θα είναι δεδομένη, καθώς γύρω από αυτές τις αίθουσες τα έργα θα συνεχίζονται και «η ευθύνη για την ασφάλεια των μαθητών έγκειται στο Δήμο Ηρακλείου», ο οποίος και έχει αναλάβει το έργο.

Ζητούν ολόκληρο το εσωτερικό του κτηρίου

Μοναδικό αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Λυκείου Ηρακλείου, αποτελεί η ολοκλήρωση των έργων στο εσωτερικό του κτηρίου, προκειμένου, μάλιστα, το έργο να είναι λειτουργικό.

Κι αυτό γιατί, μόλις 16 τάξεις θα κάνουν μάθημα στις αίθουσες του νέου κτηρίου, ενώ οι υπόλοιπες θα παραμείνουν στα κοντέινερ. Ταυτόχρονα, όπως αναφέρει ο κ. Κιαμούρης, θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη φασαρία, πόσω δε μάλλον για τα παιδιά που θα βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

Έτσι, αίτημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Λυκείου είναι ο Δήμος να αναλάβει την ευθύνη για την ολοκλήρωση των έργων και η άμεση παράδοση του εσωτερικού του κτηρίου, καθώς, όπως αναφέρει ο ίδιος, και σύμφωνα με την ενημέρωση από το Δήμο Ηρακλείου, ολόκληρο το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί τον προσεχή Ιούλιο.

«Μπαλάκι» οι ευθύνες

Πάντως, όπως ανέφερε ο κ. Κιαμούρης, από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς μέχρι και σήμερα, τα έργα χρονιάς θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί. Αντί για αυτό οι εργασίες που γίνονται είναι ελάχιστες και οι ευθύνες γίνονται… «μπαλάκι» μεταξύ του Δήμου Ηρακλείου και του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο.

Σήμερα η συνεδρίαση του Συλλόγου  

Σήμερα στις 6 το απόγευμα, αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από τους οι γονείς των μαθητών, στο πλαίσιο της συνέλευσης του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Στη σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Λυκείου, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ύστερα από καθυστέρηση πέντε μηνών (σύμφωνα με τις υποσχέσεις του Δήμου) για την παράδοση του κτηρίου σε ό,τι αφορά τους εσωτερικούς χώρους (για να γίνεται μάθημα επιτέλους σε αίθουσες κανονικές), στην τελευταία συνάντηση με τους αρμόδιους στο Δημαρχείο την Παρασκευή 18 Γενάρη 2019, μας προτάθηκε από τον αντιδήμαρχο η επιμέρους παράδοση αιθουσών. Ένα ημίμετρο δηλαδή! Ταυτόχρονα έγινε λόγος για ευθύνη των γονιών σε ό,τι αφορά την παραμονή των παιδιών μας σε ένα ημιτελές κτήριο που είναι ταυτόχρονα και εργοτάξιο!

Μετά από αυτή την εξέλιξη, σας καλούμε σε έκτακτη γενική συνέλευση την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου (σ.σ. σήμερα), στις 6 το απόγευμα, στο σχολείο. Να αποφασίσουμε όλοι μαζί τι θα απαντήσουμε στον Δήμο και πώς θα διεκδικήσουμε την άμεση παράδοση όλου του εσωτερικού χώρου του κτηρίου και την έγκαιρη ολοκλήρωση συνολικά του έργου».

«Λουκέτο» στο πολύπαθο Καπετανάκειο

Πάντως και οι μαθητές προχώρησαν χθες σε συμβολική κατάληψη, δηλώνοντας, μάλιστα, πως θα επανέλθουν με δυναμικότερες κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως εξήγησαν εκπρόσωποι του 15μελούς του Λυκείου, η χθεσινή κατάληψη είχε περισσότερο συμβολικό-προειδοποιητικό χαρακτήρα. Ήταν μια πρώτη προειδοποιητική «βολή» προς τον Δήμο και μια ευκαιρία, όπως ειπώθηκε, να υπάρξει μια ενημέρωση και συζήτηση μεταξύ των μαθητών του 1ου Γενικού Λυκείου για το πώς θα πρέπει να κινηθούν εφεξής, βλέποντας τις υποσχέσεις, που προέβλεπαν κατά σειρά παράδοση του έργου τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, να έχουν διαψευστεί οικτρά. Οι μαθητές θα αφήσουν τις προσεχείς ημέρες ανοιχτό το σχολείο και θα επανέλθουν με κινητοποιήσεις από την ερχόμενη εβδομάδα.

Η χθεσινή κίνηση των μαθητών είχε διττό στόχο: Από τη μια στέλνει ένα νέο ηχηρό μήνυμα διαμαρτυρίας για τις ατελείωτες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των εργασιών ανακατασκευής και για τη διάψευση των υποσχέσεων που είχαν δώσει σε επίπεδο χρονοδιαγραμμάτων Δήμος και εργολάβος και, από την άλλη, οι μαθητές έστειλαν μέσω της κατάληψης μια ηχηρή απάντηση απόρριψης της “περίεργης” πρότασης που είχε ρίξει προ ημερών στο τραπέζι ο Δήμος Ηρακλείου.  

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News