Με… μηνύματα έκοψε την βασιλόπιτα το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ

Ηράκλειο
Με… μηνύματα έκοψε την βασιλόπιτα το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ έκοψε βασιλόπιτα

Με επιτυχία, αλλά και μηνύματα δυναμικής συνέχειας στις διεκδικήσεις τους πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας του σωματείου εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση: «Η διοίκηση του σωματείου ευχαρίστησε τους συναδέλφους που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν στην κοπή της πίτας επισημαίνοντας την ανάγκη να συνεχίσουν με την ίδια αποφασιστικότητα, όπως και την χρονιά που πέρασε, με τους νέους αγώνες που προγραμματίζονται, ως απάντηση στη βάρβαρη και εγκληματική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Στο καλωσόρισμα στους παρευρισκόμενους η διοίκηση του σωματείου ανέφερε ότι το Σωματείο εργαζομένων έκλεισε μια αγωνιστική χρονιά με την οργάνωση και τη συμμετοχή σε δεκάδες κινητοποιήσεις, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, όπου ανέδειξε τα θέματα της υγείας και του νοσοκομείου από την σκοπιά εξυπηρέτησης των δικαιωμάτων των ασθενών και των εργαζομένων. Ανέδειξε ζητήματα που αφορούν το σύνολο της ζωής των υγειονομικών, όπως τη μάχη ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, τη μάχη για να κλείσει η βάση της Σούδας, εκδηλώσεις που αφορούν την γυναίκα, τον υγειονομικό, τη νοσηλεύτρια, θέματα πολιτισμού και αθλητισμού.

Ταυτόχρονα επισημάνθηκε ότι η νέα χρονιά θα πρέπει να βρει τους εργαζομένους του νοσοκομείου σε ετοιμότητα, ακόμα πιο δυνατούς, ενωμένους και συσπειρωμένους στο σωματείο. Να συμμετέχουν στην δράση επειδή σ’ αυτό τον αγώνα, δεν μπορεί κανένας να είναι μόνος του και ότι μόνο με την συλλογική αντιμετώπιση και την παρέμβαση, έχουμε την δυνατότητα να ανατρέψουμε τη σημερινή ζοφερή κατάσταση που βιώνουμε καθημερινά. Τα προβλήματα παραμένουν και είναι εδώ παρόλο την προσπάθεια να συγκαλυφθούν από διοίκηση, ΥΠΕ και υπουργείο. Έχουν οξυνθεί εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης όπως οι ελλείψεις προσωπικού, η εντατικοποίηση, οι απολύσεις συμβασιούχων κ.α.

Τέλος, έγινε ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που πρόκειται να πάρει το σωματείο το αμέσως επόμενο διάστημα.»

Ο απολογισμός του 2018 από το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ:                                 

«Σταθερή δέσμευση για οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων

που βγάζουν στο προσκήνιο τους ίδιους τους εργαζόμενους

και τις δικές τους ανάγκες!

Συναδέλφισσες –Συνάδελφοι,

Τις τραγικές συνέπειες των 3 μνημονίων, που ψήφισαν τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή κυβέρνηση -με τους εκατοντάδες βάρβαρους εφαρμοστικούς νόμους τους-, τις βιώνουμε όλοι μας καθημερινά. Θέλουν να γονατίσουν αδιαμαρτύρητα τα λαό τουλάχιστον ως το 2060! Επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, παρά μόνο αυτός που δεν δίνεται, ορθώσαμε ανάστημα όλο το χρόνο, για όλα τα προβλήματα, σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Στο διάστημα που πέρασε τα προβλήματα οξύνθηκαν τόσο πολύ που πραγματικά έφεραν σε απόγνωση την πλειοψηφία των ασθενών και των υγειονομικών.

Το προσωπικό του ΠΑΓΝΗ μειώθηκε το 2018 - λόγω αποχωρήσεων (συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις, αλλά και παραιτήσεις) - κατά 30 εργαζόμενους. Οι κενές μόνιμες θέσεις ξεπερνούν τις 500 και οι υπάρχουσες αδυνατούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες, αν λάβει κανείς υπόψιν και την ιδιαιτερότητα του νοσοκομείου, που είναι το μεγαλύτερο τριτοβάθμιο στην Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο με τμήματα – κέντρα αναφοράς. Ο όγκος εργασίας έχει αυξηθεί σημαντικά.

Προχωράει, με συγκεκριμένα μέτρα, η πρόθεση και αυτής της κυβέρνησης για σταδιακή αποδέσμευση της λειτουργίας του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Ελάχιστες είναι οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ διευρύνεται το πλήθος των εργαζόμενων με ελαστικές σχέσεις εργασίας (περίπου 600 συνολικά επικουρικοί όλων των κλάδων - μέσω ΟΑΕΔ, 180 συμβασιούχοι καθαριστές, 35 εργολαβικοί κοκ.). Προκειμένου να καλυφθούν τα τεράστια κενά, συστηματική είναι η εκμετάλλευση της δουλειάς εκατοντάδων νέων παιδιών (η μαγιά των αυριανών συναδέλφων μας). Πολλά είναι τα τμήματα που στέκονται από την απλήρωτη δουλειά μαθητών ΟΑΕΔ και σπουδαστών ή απόφοιτων ΤΕΙ ή ΙΕΚ, που κάνουν στο νοσοκομείο την πρακτική τους άσκηση. Παράλληλα, οι ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΕΧΟΥΝ ΑΥΞΗΘΕΙ, με ολοένα περισσότερες εξετάσεις και φάρμακα να εξαιρούνται από την ασφαλιστική κάλυψη.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΠΑΘΕΙΣ.

             Αποκαλύψαμε με ατράνταχτα στοιχεία την εγκληματική πλέον έλλειψη προσωπικού, το γεγονός ότι ακόμη κι όταν κι όποτε υλοποιηθεί η περίφημη εξαγγελία για «1:1 αποχωρήσεις – προσλήψεις» αυτό θα σημαίνει ότι παίρνουμε «προίκα» τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία (άνω των 45.000 πλέον, με βάση τους πετσοκομμένους Οργανισμούς). Αναδείξαμε την επικίνδυνη κατάσταση λειτουργίας πολλών κλινικών λόγω της υποστελέχωσης και της εντατικοποίησης της δουλειάς των εργαζομένων. Για τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού οργανώσαμε ως σωματείο πολλές στάσεις εργασίας και παραστάσεις διαμαρτυρίας στη διοίκηση και στη ΔΥΠΕ.

             Πρωτοστατούμε στον αγώνα με αιχμή το στόχο για ΜΟΝΙΜΗ & ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ όλων, συμβασιούχων και εργολαβικών (τεχνικοί, πλυντήρια) συναδέλφων, που χρόνια δουλεύουν στο πλευρό μας. Απαιτήσαμε και απαιτούμε –χωρίς καμιά ταλάντευση, χωρίς παζάρια– όχι απλά να μην απολυθεί κανείς, αντίθετα να μονιμοποιηθούν όλοι με πλήρη εργασιακά – μισθολογικά - ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα!  Απαιτούμε να φύγουν εδώ και τώρα οι εργολάβοι από όλες τις υπηρεσίες των νοσοκομείων. Παράλληλα δεν σταματήσαμε στιγμή τις παρεμβάσεις σε εργολάβο και Διοίκηση για την έγκαιρη πληρωμή των εργολαβικών συναδέλφων. Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ψήφισε και νομοθέτησε και που Διοίκηση και ΔΥΠΕ υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις με πετσοκομμένα δικαιώματα και ημερομηνία λήξης (12ος/2019), προσπαθούν να πείσουν τους συναδέλφους αυτούς ότι δεν κινδυνεύουν να απολυθούν και ότι το σωματείο τους παραπληροφορεί! Οι εξαγγελίες που ανακοινώθηκαν ως «πανάκεια» για ανανέωση συμβάσεων επικουρικών και ΟΑΕΔ προφανώς δεν δίνουν οριστική λύση στην ομηρία τους, αφού δεν πρόκειται για δουλειά σταθερή και μόνιμη. Βέβαια, ακόμη κι αυτές οι κουτσουρεμένες παρατάσεις (με όλους τους όρους εξάρτησης που συνεπάγονται) -σε όσους δόθηκαν-, είναι αποτέλεσμα της δικής μας πίεσης και όχι κάποιας «μεγαλοψυχίας» αυτών που κάνουν τα χατίρια της μεγαλοεργοδοσίας.

             Αναδείξαμε τις μεγάλες ελλείψεις σε εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά, την κατάσταση φτώχειας που επέβαλε στο Νοσοκομείο, για την προηγούμενη αλλά και για την τρέχουσα χρονιά, η πολιτική όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά. Το ότι δίνονται κάποιες πιστώσεις («αέρας» δηλαδή) και κάποιες δωρεές (με το αζημίωτο βέβαια!) και όχι επιχορήγηση δεν επαρκούν ούτε στο ελάχιστο για την κάλυψη των αναγκών - λειτουργικών και μισθολογικών - του νοσοκομείου, με συνέπεια να μην υπάρχουν κωδικοί για νέα υλικά και να καθυστερεί επικίνδυνα η προμήθειά τους ακόμα και πέραν του 6μηνου.

             Καταγγείλαμε την απαράδεκτη απόφαση της διοίκησης να πληρώνουν οι εργαζόμενοι τυχόν ζημιές σε μηχανήματα του νοσοκομείου.

             Αγωνιζόμαστε να λαμβάνονται μέτρα υγιεινής και ασφάλειας καθώς και να προσληφθεί μόνιμος ιατρός εργασίας.

             Δεν σταματάμε να παλεύουμε για τον αυτονόητο χαρακτηρισμό του Νοσοκομείου ως χώρου με ιδιαιτέρως βαριές, ανθυγιεινές και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας, για την ένταξη όλων των υγειονομικών στα ΒΑΕ, για τη διατήρηση του ανθυγιεινού επιδόματος, που διαρκώς απειλείται με περικοπές.

             Αναδείξαμε τις τραγικές ελλείψεις στα νοσηλευτικά τμήματα όπου έχουν σαν αποτέλεσμα τη σωματική και ψυχική εξουθένωση των εργαζομένων.

             Για το μείζον θέμα της κατάστασης στην ψυχιατρική κλινική, συνεχίζουμε τις παρεμβάσεις, όμως η κατάσταση -με ελάχιστες εξαιρέσεις- παραμένει (με ευθύνη κυβέρνησης και διοίκησης) το ίδιο απαράδεκτη και επικίνδυνη.

             Αναδείξαμε τα σοβαρά προβλήματα του κλασικού ακτινολογικού εργαστηρίου.

             Παλεύουμε ενάντια στην περικοπή μισθών και συντάξεων, του 13ου και 14ου μισθού.

             Η μηδενική επιχορήγηση του Νοσοκομείου για την νοσηλεία των ανασφάλιστων μας προβλημάτισε έντονα. Διεκδικήσαμε τουλάχιστον 7 εκ. επιπλέον επιχορήγηση για την ομάδα αυτή.

             Προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στα περισσότερα προβλήματα των συναδέλφων, για τα οποία λάβαμε γνώση. Ακόμη κι αυτή η περιβόητη 10ήμερη άδεια μονάδας, που με τρόπο ξεδιάντροπα προεκλογικό νομοθετήθηκε τώρα μέσα στο Δεκέμβρη (ώστε τελικά να μπαίνει υπό αμφισβήτηση η χορήγησή της!), ξεκίνησε από την επίμονη διεκδίκηση που ξεκινήσαμε μέσω του σωματείου εργαζομένων!!!

             Από τις αρχές του 2018, αντισταθήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις στο νόμο που περιορίζει το δικαίωμα της απεργίας, καθώς κυβερνώντες κι αφεντικά αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα αυτού του μεγάλου όπλου των εργαζομένων.

Για όλα αυτά τα οξυμμένα προβλήματα παλεύαμε και συνεχίζουμε να παλεύουμε καθημερινά με συνεχείς κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίες.

             Εκτός από τις γενικές συνελεύσεις, όπου δυστυχώς δεν υπήρξε ικανοποιητική συμμετοχή -κι αυτό είναι στοιχείο που αποδυναμώνει τις διεκδικήσεις μας-, καθιερώσαμε τις συσκέψεις κατά κλάδο και χώρο (χειρουργεία, διοικητική & τεχνική υπηρεσία, εργαστήρια, ΤΕΠ), για την πιο εύστοχη ενημέρωση των συναδέλφων, αλλά και την καταγραφή και κωδικοποίηση ιδιαίτερων ζητημάτων και πιο εξειδικευμένων διεκδικήσεων των διαφόρων τμημάτων. Αυτή η δουλειά πρέπει να συστηματοποιηθεί το επόμενο διάστημα και να αγκαλιάσει και άλλα τμήματα – ειδικότητες.

             Συστηματικά όλο τον προηγούμενο χρόνο πρωτοστατήσαμε στο συντονισμό της δράσης του σωματείου με άλλα σωματεία υγειονομικών, σωματεία εργαζομένων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, αγρότες, συνταξιούχους. Οργανώσαμε συσκέψεις σωματείων και ταιριάξαμε το βηματισμό μας για όλα τα καυτά προβλήματα υγειονομικών και ασθενών, με κορυφαίο αυτό των ελαστικών σχέσεων εργασίας.

             Φροντίσαμε σε τακτική βάση (σχεδόν εβδομαδιαία) να αναδεικνύουμε στην κοινή γνώμη τόσο τα προβλήματα του ΠΑΓΝΗ όσο και τα τοπικά αλλά και τα ευρύτερα προβλήματα της δημόσιας Υγείας. Μάλιστα, πολλές ανακοινώσεις και δελτία τύπου του σωματείου μας έγιναν αντικείμενο ερωτήσεων και συζήτησης στη βουλή μετά από ερωτήσεις κομμάτων.

             Ακόμη, με πρωτοβουλία μας, οργανώθηκαν από το σωματείο πολιτιστικές εκδηλώσεις (γιορτές, θεατρικά, προβολές, ομιλίες) καθώς και παρεμβάσεις αλληλεγγύης, ανταποκρινόμενοι σε κοινωνικά θέματα συναδέλφων και της πολιτείας.

Σε  όλες αυτές τις παρεμβάσεις δεχτήκαμε την επίθεση, την λάσπη, την ειρωνεία και τη συκοφαντία σύσσωμης της διοίκησης, της ΥΠΕ και του Υπουργείου. Είμαστε περήφανοι για αυτό! ΕΜΕΙΣ οφείλουμε να αποκαλύπτουμε καθημερινά σε κάθε συνάδελφο ότι, όταν οι κυβερνώντες και τα δεκανίκια τους συκοφαντούν τους αγωνιστές, αυτό σημαίνει βούρδουλα για λιγότερα δικαιώματα, εντατικοποίηση, απολύσεις.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Για μας ο απολογισμός, ο έλεγχος, η αυτοκριτική και η λογοδοσία στους εργαζόμενους είναι σταθερό στοιχείο της στάσης και της αντίληψής μας.

Θα συνεχίσουμε την πρωτοβουλία από τα κάτω, κόντρα σε όλους όσους θέλουν να κρύψουν το στόχο τα νοσοκομεία να είναι επιχειρήσεις με ασθενείς-πελάτες και φτηνό ευέλικτο προσωπικό.

Καλή Χρονιά με αγώνες μαζικούς, αποφασιστικούς και νικηφόρους!»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News