Πρωτοφανής πρόταση - δίλημμα για το Καπετανάκειο

Ηράκλειο
Πρωτοφανής πρόταση - δίλημμα για το Καπετανάκειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο επιλογές: Μερική παράδοση τον Φεβρουάριο ή ολοκληρωμένη αποπεράτωση τον Ιούλιο

Νέα αυτοδιοικητικά ήθη και έθιμα με φόντο τα έργα στο Ηράκλειο, με τη δημοτική Αρχή να καλεί χθες τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γενικού Λυκείου να αποφασίσει αν επιθυμεί τμηματική παράδοση των έργων στο Καπετανάκειο και χρήση μέρους των εγκαταστάσεων του νέου κτηρίου στα μέσα Φεβρουαρίου ή αν επιθυμεί να περιμένει μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση του έργου τον ερχόμενο Ιούλιο!

Ομολογουμένως πρόκειται για μια ασυνήθιστη κίνηση εκ μέρους της δημοτικής Αρχής... Κίνηση που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από γονείς, μαθητές και καθηγητές του σχολείου, καθώς με την πρόταση αυτή είναι σαν να πετά ευθέως το μπαλάκι της ευθύνης ο αρμόδιος φορέας - εν προκειμένω η Λότζια - προς τους γονείς των μαθητών για το τι πρέπει να γίνει με ένα έργο που υλοποιεί ο Δήμος!

Ο Σύλλογος Γονέων των μαθητών του 1ου ΓΕ.Λ. αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις του στην επικείμενη γενική συνέλευση που έχει συγκληθεί ήδη για τις 23 Ιανουαρίου.

Οι πρώτες αντιδράσεις, ωστόσο, χθες από τους εκπροσώπους του Συλλόγου στην πρόταση-δίλημμα που τους έθεσε εκ μέρους του Δήμου ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιάννης Αναστασάκης, ήταν σκωπτικές. Οι ίδιοι έκαναν λόγο για ημίμετρα, ενώ χαρακτήρισαν ως άξιον απορίας το πώς ο Δήμος τούς καλεί να πάρουν αυτή την απόφαση και την ευθύνη για την τύχη ενός δημόσιου κτηριακού έργου!

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά... Όπως είχαμε προαναγγείλει, χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε νέα ευρεία σύσκεψη στη Λότζια με φόντο την πορεία εργασιών ανακατασκευής του Καπετανάκειου. Για πολλοστή φορά λοιπόν, γονείς, μαθητές, καθηγητές και συνδικαλιστές από τον εκπαιδευτικό χώρο πήραν τον δρόμο για το Δημαρχείο, σε συνάντηση που είχε διττό χαρακτήρα: από τη μια να ενημερωθούν από κοντά και υπεύθυνα γονείς, μαθητές και καθηγητές για το πού βρίσκονται σήμερα τα έργα, ποια είναι τα επόμενα στάδια και οι εκκρεμότητες των εργασιών και ποια τα σχετικά χρονοδιαγράμματα και, από την άλλη, να ασκηθεί πίεση προς την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου και του αναδόχου εργολάβου για να “τρέξουν” πιο γρήγορα οι εργασίες που έχουν απομείνει.

Γονείς και μαθητές ύψωσαν, εξάλλου, χθες φωνή διαμαρτυρίας πως έχει παρατραβήξει το σίριαλ του έργου ανακατασκευής του Καπετανάκειου, που έχει μετατραπεί σε ένα μόνιμο γιαπί εδώ και κοντά μια δεκαετία!

Εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων τόνισαν ότι, με βάση υποσχέσεις της δημοτικής Αρχής, είχαν καλλιεργήσει προσδοκίες πως τα παιδιά τους θα έμπαιναν για μαθήματα στο νέο κτήριο με την έναρξη της σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο.

Αυτό δεν έγινε. Ακολούθως είχαν προσδοκίες για τον Νοέμβριο και μετά για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Τελικά όμως, όπως σημείωσαν, όλες οι υποσχέσεις διαψεύστηκαν στην πράξη. Οι ίδιοι έθεσαν επιτακτικά προς τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Γιάννη Αναστασάκη, το ερώτημα πότε θα μπορέσουν να μπουν τα παιδιά στο νέο κτήριο.

Οι δύο επιλογές

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων έθεσε ενώπιον γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών δύο επιλογές. Ο κανονικός προγραμματισμός, όπως τους είπε, προβλέπει ολοκλήρωση εργασιών και παράδοση των νέων κτηριακών εγκαταστάσεων το ερχόμενο καλοκαίρι - συγκεκριμένα τον ερχόμενο Ιούλιο. Εναλλακτικά, ωστόσο, ο κ. Αναστασάκης έβαλε την εξής πρόταση στο τραπέζι: Να υπάρξει μια τμηματική παράδοση του έργου. Να παραδοθούν δηλαδή σε χρήση στα μέσα Φεβρουαρίου 16 αίθουσες διδασκαλίας και χώροι στο νέο κτήριο, όπου δε θα συμπεριλαμβάνονται κάποια εργαστήρια όπως αυτά της Πληροφορικής και της Φυσικοχημείας, γραφεία της διεύθυνσης του 1ου ΓΕ.Λ. και οι τουαλέτες...

Η πρόταση-δίλημμα, όπως τέθηκε από τον αντιδήμαρχο, προκάλεσε απορίες, αντιδράσεις και βέλη δυσαρέσκειας. Κάποιοι μάλιστα μίλησαν για πρωτοφανή πράγματα και τακτικές εκ μέρους μιας δημοτικής Αρχής. Από εκεί και πέρα οι γονείς επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν μετά τη γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Γονέων των μαθητών του 1ου ΓΕ.Λ. στις 23 του μήνα.

Επερώτηση Κεγκέρογλου

Εντωμεταξύ, νέα ερώτηση προς τα υπουργεία Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Ανάπτυξης κατέθεσε γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. και βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου. Μέσω της κοινοβουλευτικής του παρέμβασης ο βουλευτής ζητά από τους υπουργούς να υλοποιηθούν και να αποπερατωθούν άμεσα όλες οι εργασίες για το Καπετανάκειο και να έχουν επιτέλους οι μαθητές ένα σχολείο που δικαιούνται, επισημαίνοντας σε μελανά χρώματα: «Το κτηριακό συγκρότημα του Καπετανάκειου, που στεγάζει γυμνάσιο και λύκειο του Ηρακλείου - ανάμεσα στα άλλα - αποτελεί και σύμβολο της πνευματικής ζωής της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία και την παράδοση του τόπου για πολλές δεκαετίες. Το πρόβλημα των κτηριακών εγκαταστάσεων του σχολείου παραμένει άλυτο, αφού, λόγω γραφειοκρατικών και άλλων εμπλοκών, οι εργασίες έχουν σταματήσει. Γονείς και μαθητές δηλώνουν αγανακτισμένοι με την κατάσταση που επικρατεί, αφού η δέσμευση ήταν το σχολείο να παραδοθεί στα μέσα Οκτωβρίου. Ωστόσο, αν και είμαστε στον Γενάρη, παραμένει ακόμα άγνωστο το χρονοδιάγραμμα παράδοσης ενός μεγάλου έργου, που ταλαιπώρησε εκατοντάδες μαθητές τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με μαρτυρίες γονέων, ακόμα κι αν το κτήριο ήταν έτοιμο να παραδοθεί, δεν υπάρχει πυρασφάλεια, ούτε μελέτες πυρασφάλειας στο κτήριο, και κάνουν λόγο «για μια ουσιαστικά χαμένη χρονιά».

Η κατάσταση που επικρατεί δημιουργεί δυσκολίες στους μαθητές και ιδιαίτερα σε αυτούς της Γ’ λυκείου, που έχουν φέτος τις πανελλαδικές εξετάσεις...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News