Ηράκλειο

Παίρνουν «τα πάνω τους» οι οικοδομές - Αύξηση των οικοδομικών αδειών στο Ηράκλειο

Την ίδια στιγμή σημειώνονται… ελλείψεις σε οικοδόμους  

Αύξηση σημείωσε ο αριθμός των οικοδομικών αδειών στο Ηράκλειο, χωρίς αυτό ωστόσο να συνεπάγεται τη βελτίωση των όρων εργασίας, ωραρίου και μέτρων ασφάλισης. Η αύξηση των οικοδομικών αδειών στο Ηράκλειο πρέπει να θεωρηθεί κομμάτι της γενικότερης αύξησης των οικοδομικών αδειών για τον μήνα Οκτώβρη, όπως κοινοποιήθηκε πρόσφατα από την έρευνα οικοδομικής δραστηριότητας της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Συγκεκριμένα, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής-δημόσιας) κατά το μήνα Οκτώβριο 2018, στο σύνολο της χώρας, μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, ανήλθε σε 1.595 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 408,5 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.921,4 χιλιάδες m3 όγκου. Παρουσίασε, δηλαδή, αύξηση κατά 23,4% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 26,0% στην επιφάνεια και κατά 22,0% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Οι εκδοθείσες άδειες ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας, στο σύνολο της χώρας, κατά τον μήνα Οκτώβριο 2018 ανήλθαν σε 1.575 και αντιστοιχούν σε 398,8 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.883,1 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 23,2% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 33,7% στην επιφάνεια και κατά 38,9% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2017.

Την αύξηση οικοδομικών αδειών στο Ηράκλειο επιβεβαιώνει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης. Ο κ. Γωνιανάκης επισήμανε πως, παρά την αύξηση των οικοδομικών εργασιών, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για βελτίωση των όρων εργασίας, εισοδήματος και μέτρων ασφαλείας.

«Η αύξηση υπάρχει. Κινείται η οικοδομή γιατί ο κλάδος των κατασκευών πέρασε μια μεγάλη κρίση. Είχαμε 8.000 οικοδόμους ενεργούς στον νομό Ηρακλείου και τώρα έχουμε 4.000, με αποτέλεσμα να απαιτούνται εργατικά χέρια για τον κλάδο των κατασκευών. Βέβαια, αυτή η ανάπτυξη υπάρχει και στον αριθμό αδειών αλλά και στις ανακαινίσεις μεγάλων επαγγελματικών χώρων, όπως τα ξενοδοχεία. Το ζήτημα είναι πως υπάρχει μεγάλη εντατικοποίησης της εργασίας. Σκεφτείτε πως πολλά συνεργεία με τον δύσκολο καιρό που έκανε εργάζονταν. Υπήρξε παρέμβαση του Συνδικάτου για να μην υπάρξει εργατικό ατύχημα. Υπάρχει μια μικρή ανάπτυξη γιατί δεν μπορεί να είναι αιώνια η κρίση, αλλά οι όροι εργασίας είναι χειρότεροι όσον αφορά τους εργαζόμενους. Αυτό πρακτικά αφορά και συνθήκες εργασίας, τα μέτρα ασφάλειας και τα ωράρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έφυγαν στο εξωτερικό

Ο κ. Γωνιανάκης, μεταξύ άλλων, σημειώνει πως αναζητείται προσωπικό στο Ηράκλειο γιατί οι ελλείψεις είναι πολλές. Όπως τονίζει, «η δουλειά έχει ανέβει. Από το Σωματείο περνάνε εταιρείες (κατασκευές και εργολάβοι) και ζητούν προσωπικό. Δεν υπάρχει προσωπικό! Κι αυτό γιατί πολλοί Έλληνες οικοδόμοι τα παράτησαν λόγω των δύσκολων συγκυριών, αλλά και πολλοί μετανάστες έχουν αποχωρήσει για άλλες χώρες, όπως τη Γερμανία και τη Βρετανία, καθώς τα μεροκάματα σε αυτές τις χώρες είναι υψηλότερα σε σχέση με την Ελλάδα».

Έτσι λοιπόν κατά την περίοδο των τελευταίων δώδεκα μηνών, δηλαδή από τον Νοέμβριο του 2017 έως τον Οκτώβριο του 2018, το μέγεθος της συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας (ιδιωτικής-δημόσιας), μετρούμενο με βάση τις εκδοθείσες οικοδομικές άδειες, στο σύνολο της χώρας, ανήλθε σε 15.118 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 3.334,2 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 14.570,1 χιλιάδες m3 όγκου. Σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Νοεμβρίου 2016-Οκτωβρίου 2017 παρατηρήθηκε αύξηση κατά 9,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 18,2% στην επιφάνεια και κατά 16,1% στον όγκο.

Κατά την ίδια χρονική περίοδο, από τον Νοέμβριο 2017 έως τον Οκτωβρίου 2018, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 9,6% στον αριθμό των εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, κατά 17,6% στην επιφάνεια και κατά 16,2% στον όγκο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο Νοεμβρίου 2016-Οκτωβρίου 2017. Το ποσοστό συμμετοχής της δημόσιας οικοδομικής δραστηριότητας στον συνολικό οικοδομικό όγκο, για την ανωτέρω περίοδο, είναι 3,3%.

Το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2018, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 10,9% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 20,1% στην επιφάνεια και κατά 17,9% στον όγκο, σε σχέση με το αντίστοιχο δεκάμηνο του έτους 2017. Αντίστοιχα, η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα εμφανίζει, στο σύνολο της χώρας, αύξηση κατά 10,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, κατά 19,9% στην επιφάνεια και κατά 18,8% στον όγκο, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2017.

Τουρισμός και airbnb έδωσαν την ώθηση

Εύλογα όμως θίγεται το ζήτημα ποια είναι η αιτία της αύξησης των οικοδομικών αδειών. «Η αύξηση των οικοδομικών αδειών οφείλεται στην αύξηση των επενδύσεων που γίνονται στον τουρισμό είτε σε ξενοδοχεία είτε σε airbnb, ή σε κατοικίες που αναβαθμίζονται με σκοπό να νοικιαστούν για βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αυτός είναι ο λόγος, και όχι της οικοδομικής δραστηριότητας που γίνεται από ιδιώτες για να κατασκευαστούν κατοικίες. Στον τομέα αυτό δεν έχει ξεκινήσει η οικοδομική δραστηριότητα και ο λόγος είναι η υψηλότατη φορολογία και στον ΕΝΦΙΑ», αναφέρει στη “Νέα Κρήτη” ο Κώστας Αράπογλου, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων στο νομό Ηρακλείου. Η αύξηση των οικοδομικών αδειών συνεπάγεται με αύξηση της ρευστότητας στην αγοράς, η οποία, σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, οφείλεται «στην αύξηση του τουρισμού και όχι στο φορολογικό περιβάλλον. Οι τιμές έχουν φτάσει στο κατώτερο επίπεδο. Ήδη έχουν αρχίσει να αυξάνονται οι τιμές των ακινήτων, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε φτάσει στο κατώτερο σημείο τιμής για τα ακίνητα και είναι η κατάλληλη περίοδος να αγοράσει κάποιος ακίνητο. Ωστόσο πρέπει να είναι προσεκτικός και να κάνει σχολαστικό έλεγχο και από φορολογικής, οικονομικής και πολεοδομικής πλευράς, ώστε να είναι σίγουρος ότι αυτό που αγοράσει δε θα έχει πρόβλημα».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια