Τα κύματα... έκοψαν τον κυματοθραύστη στον λιμενοβραχίονα Ηρακλείου

Ηράκλειο
Τα κύματα... έκοψαν τον κυματοθραύστη στον λιμενοβραχίονα Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκολλήθηκε κομμάτι και βρέθηκε μπροστά στο φρούριο του Κούλε - Δείτε φωτογραφίες

Κάνοντας τη βόλτα τους στον Κούλε σήμερα το πρωί Ηρακλειώτες, αλλά και τουρίστες που επέλεξαν αυτή την εποχή για να επισκεφτούν την Κρήτη, είδαν ένα μεγάλο κομμάτι βράχου πάνω στο δρόμο και συγκεκριμένα δίπλα ακριβώς από το φρούριο του Κούλε.

Φαίνεται πως οι θυελλώδεις άνεμοι των προηγούμενων ημερών προκάλεσαν διάφορα προβλήματα και ανάμεσα σε αυτά τα προβλήματα είναι το γεγονός ότι ένα κομμάτι του κυματοθραύστη στον λιμενοβραχίονα Ηρακλείου, αποκολλήθηκε και βρέθηκε να… δεσπόζει αγέρωχο στη μέση - μέση.

Το neakriti.gr επικοινώνησε με τον κ. Νίκο Καμπάνη, επικεφαλής εργαστηρίου παράκτιας και θαλάσσιας έρευνας του ΙΤΕ προκειμένου να πάρουμε κάποιες απαντήσεις για το πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, για ποιο λόγο και φυσικά πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ισχυροί άνεμοι το διήμερο 15 – 16 Ιανουαρίου

Τα στοιχεία που μας δόθηκαν για τους ανέμους που έπνεαν τις προηγούμενες μέρες στον Κούλε, είναι εντυπωσιακά. Πρόκειται για στοιχεία που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός στον Κούλε και για τον οποίο είναι υπεύθυνος ο κ. Κοζυράκης, ερευνητής του εργαστηρίου παράκτιας και θαλάσσιας έρευνας του ΙΤΕ.

Συγκεκριμένα, το διήμερο 15 – 16 Ιανουαρίου καταγράφηκαν άνεμοι ταχύτητας 70 χλμ/ώρα (πρόκειται για τις μέσες τιμές ανά λεπτό)  που μεταφράζονται σε περίπου 8 μποφόρ. Ενώ η μέγιστη ταχύτητα που καταγράφηκε στον Κούλε ήταν στις 3 π.μ., δηλαδή από Τετάρτη 16 προς Πέμπτη 17 Ιανουαρίου. Εκείνη την ώρα η ταχύτητα των ανέμων ήταν 120 χλμ/ ώρα βόρειες – βορειοδυτικές διευθύνσεις.

Ο κ. Καμπάνης επιβεβαιώνει ότι μιλάμε για ισχυρούς ανέμους και τονίζει πόσο μεγάλη δύναμη έχει η θάλασσα, ιδίως σε άσχημες καιρικές συνθήκες: «το κύμα έχει ενέργεια που μπορεί να μεταφέρει και να προκαλέσει ζημιές. Ειδικά όταν έχουμε μία ακραία καιρική συνθήκη, είναι πιθανό το κύμα να βρει έναν ογκόλιθο ο οποίος έχει κάποια ρωγμή ή είναι πιο αδύναμος και έτσι μπορεί να τον σπάσει και να τον μεταφέρει».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος για τον λιμενοβραχίονα, «οι υποδομές αυτές σχεδιάστηκαν προ δεκάδων ετών όταν και οι καιρικές συνθήκες ήταν άλλες. Τότε σχεδιάστηκαν για να αντέχουν, π.χ. έως 6 μποφόρ. Τώρα πλέον έχουμε αύξηση της έντασης των ανέμων και σε μεγαλύτερη συχνότητα. Οι υποδομές αυτές λοιπόν, έχουν μικρότερη ανθεκτικότητα και, όπως είναι φυσικό, παρουσιάζουν και κάποια προβλήματα.».

Τρόποι αντιμετώπισης παρόμοιων περιστατικών

Το εργαστήριο στο οποίο είναι επικεφαλής ο κ. Καμπάνης αφορά την παράκτια και θαλάσσια έρευνα, έχοντας στόχο να προστατευτούν οι αρχαιολογικοί θησαυροί και ο μνημειακός πλούτος.

Είναι εφικτό, λοιπόν, τέτοια περιστατικά όπως αυτό στον Κούλε, να μειωθούν;

Σύμφωνα με τον κ. Καμπάνη, «έχουμε μία συνεργασία με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου. Έχουμε σκανάρει τη θωράκιση με ακουστικές μεθόδους και παρακολουθούμε σε ποια σημεία της θωράκισης έχουν προκληθεί φθορές. Ναι, υπάρχουν αλλοιώσεις και τις παρακολουθούμε. Θα παραδώσουμε, μάλιστα, και τη σχετική μελέτη. Έχουμε καταγράψει τις αλλοιώσεις και η θωράκιση έχει αρχίσει ήδη να ενισχύεται.».

Ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος για τον λιμενοβραχίονα

Συζητώντας για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να υπάρχουν από την αποκόλληση ενός μέρους του κυματοθραύστη, ο κ. Καμπάνης τονίζει ότι το πρόβλημα μπορεί να είναι μακροπρόθεσμο και όχι βραχυπρόθεσμο. Δηλαδή για να σπάσει κομμάτι από τον κυματοθραύστη, πρέπει να υπάρχουν ακραίες καιρικές συνθήκες κατά τις οποίες ένας άνθρωπος δεν πρέπει να βρίσκεται στον Κούλε.

«Βεβαίως πρέπει να αποκατασταθεί η φθορά και μακροπρόθεσμα όντως μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην υπόλοιπη δομή του λιμενοβραχίονα και σε απρόβλεπτη ώρα, όταν θα βρίσκονται πολίτες εκεί.».

Για να αποφευχθούν, λοιπόν, τέτοια περιστατικά το εργαστήριο παράκτιας και θαλάσσιας έρευνας του ΙΤΕ δουλεύει και ερευνά εντατικά, σε συνεργασία με τον ΟΛΗ. Ενώ να σημειωθεί, όπως επισημαίνει και ο ίδιος ο επικεφαλής του εργαστηρίου, πως είναι φυσικό με το πέρασμα των χρόνων να διαβρωθεί η πέτρα από το αλάτι και την θερμοκρασία.

Το ουσιώδες, όμως, και αυτό που επείγει είναι να υπάρχει η άμεση αντιμετώπιση του εκάστοτε προβλήματος.  

Δείτε την εκπομπή "Direct" με τη Στέλλα Τερζάκη για την κλιματική αλλαγή και τα μνημεία της Κρήτης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News