Ξυπνούν μνήμες από το φονικό με τις μαγκούρες στο Αντισκάρι

Ηράκλειο
Ξυπνούν μνήμες από το φονικό με τις μαγκούρες στο Αντισκάρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την Τετάρτη η δίκη για τη φρικτή δολοφονία του Κώστα Προβιδάκη - Το αποτρόπαιο φονικό είχε λάβει χώρα την 23η Μαρτίου του 2014, στο χωριό Αντισκάρι

Στις δικαστικές αίθουσες αναμένεται να αναβιώσει μεθαύριο Τετάρτη η υπόθεση της φρικτής δολοφονίας του 51χρονου Κώστα Προβιδάκη, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, τον Μάρτιο του 2014, στο Αντισκάρι της Μεσαράς.

Μερικές μόνο εβδομάδες πριν τη συμπλήρωση 5 ετών από το ειδεχθές έγκλημα, αναμένεται να καθίσουν στο εδώλιο του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου οι τρεις Κρητικοί που έχουν κριθεί ένοχοι σε πρώτο βαθμό για την πολύκροτη υπόθεση.

Πρόκειται για δύο αδελφούς από το Αντισκάρι, ηλικίας 38 και 29 ετών, καθώς κι έναν 31χρονο από τη Γέργερη. Και οι τρεις άνδρες, οι οποίοι θα δικαστούν μεθαύριο Τετάρτη από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, έχουν καταδικαστεί σε ποινές ισόβιας κάθειρξης από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Το χρονικό του εγκλήματος

Το αποτρόπαιο φονικό είχε λάβει χώρα την 23η Μαρτίου του 2014, στο χωριό Αντισκάρι. Το απόγευμα εκείνης της ημέρας, ο Κώστας Προβιδάκης από τις Γκαγκάλες οδηγούσε το αυτοκίνητό του, έχοντας συνοδηγό τον γιο του. Ο 51χρονος ναυτικός συναντήθηκε σε δρόμο του Αντισκαρίου με αγροτικό αυτοκίνητο, στο οποίο οδηγός ήταν ο 38χρονος και συνεπιβάτης του ο 31χρονος από τη Γέργερη. Λόγω της στενότητας του δρόμου, ήταν αδύνατη η ταυτόχρονη διέλευση και των δύο οχημάτων.

Σύμφωνα το βούλευμα με το οποίο είχαν παραπεμφθεί τότε οι τρεις κατηγορούμενοι, ο 38χρονος είχε βγει από το αυτοκίνητο και κρατώντας μια μαγκούρα άρχισε να σπάει τα τζάμια του οχήματος του Προβιδάκη. Ο γιος τού 51χρονου κατάφερε να διαφύγει από το σημείο για να ζητήσει βοήθεια.

Δυστυχώς, όμως, ο πατέρας του δε στάθηκε το ίδιο τυχερός, καθώς, σύμφωνα με τη δικογραφία, παρότι προσπάθησε επανειλημμένως να ξεφύγει από τους διώκτες του, ξυλοκοπήθηκε με αγριότητα από τον 31χρονο, τον 38χρονο, αλλά και τον 29χρονο αδερφό τού τελευταίου, που είχε στο μεταξύ σπεύσει στο σημείο. Ένας εκ των κατηγορουμένων φέρεται, μάλιστα, να προσπάθησε να εμβολίσει τον 51χρονο, περνώντας με το αγροτικό αυτοκίνητο από πάνω του, χωρίς όμως να τα καταφέρνει.

Ο Προβιδάκης κατάφερε να συρθεί και να απομακρυνθεί λίγα μέτρα, ωστόσο δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τους διώκτες του, οι οποίοι - σύμφωνα πάντα με το παραπεμπτικό βούλευμα - τον πρόφτασαν και, χτυπώντας τον στο κεφάλι και το σώμα, τον αποτελείωσαν.

Πρωτόδικη απόφαση: Ισόβια και στους τρεις

Η υπόθεση, η οποία είχε σοκάρει το πανελλήνιο, είχε φτάσει στο ακροατήριο περίπου 13 μήνες μετά το τραγικό συμβάν: Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο ξεκίνησε στις 21 Απριλίου του 2015 και ολοκληρώθηκε τη 13η Μαΐου του ίδιου έτους, έπειτα από τρεις πολύωρες και γεμάτες ένταση συνεδριάσεις. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου επέβαλε τελικά και στους τρεις κατηγορούμενους ποινές ισόβιας κάθειρξης, κρίνοντάς τους ένοχους για την πράξη της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία.

Όσον αφορά στα δύο αδέρφια από το Αντισκάρι, η απόφαση της Έδρας ήταν ομόφωνη. Ωστόσο, αναφορικά με τον 31χρονο είχαν μειοψηφήσει μία δικαστής κι ένας εκ των ενόρκων, οι οποίοι είχαν την άποψη ότι ο εν λόγω κατηγορούμενος πρέπει να κηρυχθεί ένοχος για θανατηφόρα σωματική βλάβη και όχι για ανθρωποκτονία. Εξάλλου, το δικαστήριο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση που είχε προηγηθεί και δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους καταδικασθέντες.

Κατά την αγόρευσή της, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου είχε αναφέρει - μεταξύ άλλων - ότι οι ισχυρισμοί και των τριών κατηγορουμένων ακυρώνονται τόσο από το αποδεικτικό υλικό, όσο και από τις καταθέσεις των μαρτύρων του κατηγορητηρίου. Επισήμανε, ακόμη, ότι οι κατηγορούμενοι πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά, ενώ πρόσθεσε ότι έδρασαν χωρίς καμία πρόκληση από τον Προβιδάκη, έχοντας ως μόνο κίνητρο τον «τυφλό εγωισμό» τους.

Σημειώνεται ότι, εκτός από την πράξη της ανθρωποκτονίας, οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι και για τις υπόλοιπες κατηγορίες για τις οποίες βαρύνονταν. Συγκεκριμένα, στον μεγαλύτερο από τους δύο αδερφούς επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 χρόνων και 2 μηνών, στον 29χρονο αδερφό του ποινή φυλάκισης 12 μηνών, ενώ στον 31χρονο τα ισόβια συνοδεύτηκαν με ποινή φυλάκισης 3 ετών και 4 μηνών.

Μετά τη βαριά καταδίκη τους από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, τον Μάιο του 2015, τόσο τα δύο αδέλφια, όσο και ο 31χρονος είχαν ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης. Μεθαύριο, οι τρεις κατηγορούμενοι θα προσπαθήσουν με τη βοήθεια των συνηγόρων τους να “σπάσουν” τα ισόβια, αναμένοντας από τους δικαστές και τους ενόρκους να δείξουν μεγαλύτερη επιείκεια απέναντί τους σε σχέση με το πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News