SOS εκπέμπει ο Άγιος Μηνάς - Αυτή είναι η λύση για τον ιστορικό ναό

Ηράκλειο
SOS εκπέμπει ο Άγιος Μηνάς - Αυτή είναι η λύση για τον ιστορικό ναό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπήκε το... νερό στο αυλάκι για τον Άγιο Μηνά - Δεσμεύσεις από την υπουργό Πολιτισμού για την αποκατάσταση των στατικών προβλημάτων

Μπαίνει επιτέλους το... νερό στο αυλάκι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στατικής φύσεως στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, προβλήματα που είχαμε αναδείξει με διαδοχικά ρεπορτάζ εδώ από την εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, το neakriti.gr και την “KΡHTH TV”...

Αυτό προκύπτει τουλάχιστον μέσα από τις επαφές που είχαν οι κυβερνητικοί βουλευτές του Ηρακλείου με την ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, στο επίκεντρο των οποίων βεβαίως βρέθηκε όλη η “βεντάλια” των ανοιχτών ζητημάτων αρμοδιότητας του ΥΠ.ΠΟ., όπως η προστασία-ανάδειξη των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς του Ηρακλείου.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που βγήκε από το γραφείο του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, θέματα πολιτιστικής πολιτικής τέθηκαν στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της υπουργού Πολιτισμού κ. Μυρσίνης Ζορμπά και των βουλευτών της Κρήτης.

Ο κ. Βαρδάκης έθεσε επιτακτικά τον κίνδυνο κατάρρευσης τμημάτων του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά και τα έντονα στατικά προβλήματα που παρουσιάζει, και τα οποία χρήζουν άμεσης παρέμβασης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε παρατηρήσεις και σχετική μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σύμφωνα με την οποία:

- «Στη στάθμη του τυμπάνου παρατηρείται εκτεταμένη ρηγμάτωση σε όλους τους πεσσούς των προφητών, τόσο στον πόδα όσο και σε αρκετά σημεία καθ’ ύψος αυτών.

- Στη βάση του τυμπάνου και πιο συγκεκριμένα στα μεγάλα κεντρικά κύρια τόξα στήριξης του ναού υπάρχουν ίχνη συσσωρευμένης υγρασίας, γεγονός που προκαλεί βλάβες στις αγιογραφίες, με συνοδευόμενη αποκόλληση τμημάτων σοβά, που μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμούς προσκυνητών, σε περίπτωση πτώσης τους λόγω του σημαντικού ύψους από το έδαφος (τουλάχιστον 8 μέτρα). Επιπρόσθετα, στο ανατολικό και στο δυτικό κύριο τόξο είναι εμφανής η ρηγμάτωσή τους στην περιοχή του “κλειδιού”, γεγονός που υποδεικνύει την ανάγκη περαιτέρω έρευνας για το βάθος των ρωγμών αυτών, καθώς και για την ενδεχόμενη σχεδίαση μέτρων ενίσχυσης του συστήματος “κύρια τόξα-τύμπανο-τρούλος”.

- Δεδομένης της σημερινής ύπαρξης επιχρίσματος, που δυσχεραίνει την παρατήρηση και την εξαγωγή συμπερασμάτων σε βάθος των βλαβών των δομικών μελών και λαμβάνοντας υπόψη ότι στο παρελθόν έχουν πραγματοποιηθεί εργασίας ανακατασκευής του τρούλου, κρίνεται απαραίτητη η αναγνώριση των περιοχών του τυμπάνου στις οποίες έχει χρησιμοποιηθεί οπλισμένο σκυρόδεμα και στη συνέχεια η εξέταση της κατάστασης (οξειδωμένος ή μη) του οπλισμού στο εσωτερικό του και του βάθους ενανθράκωσης.

- Στο ύψος του γυναικωνίτη και γενικότερα σε όλα σχεδόν τα τόξα που συγκρατούν την υπόλοιπη θολοδομία διαπιστώνονται ρωγμές που θέτουν ζήτημα αντοχής τους σε μελλοντικό σημαντικό σεισμό. Επισημαίνεται ακόμη ότι σήμερα υπάρχουν δοκοί διαστάσεων 4,53 εκ. x 4,5 εκ. και 4,5 εκ. x 9,0 εκ., οι οποίες, εκτός της μικρής τους διατομής, έχουν τοποθετηθεί χαμηλότερα από τη στατική γένεση των τόξων κι επομένως είναι απαραίτητος ο έλεγχος της αποτελεσματικότητάς τους».

Επίσης, ο Σωκράτης Βαρδάκης ζήτησε τη συμβολή του υπουργείου Πολιτισμού για την άμεση επίλυση μιας σειράς ζητημάτων, όπως η προστασία και η ανάδειξη των μνημείων παγκόσμιας εμβέλειας του Ηρακλείου, όπως το ανάκτορο της Κνωσού και τα ενετικά τείχη.

Συγκεκριμένα, ζήτησε την επίσπευση των εγκρίσεων των μελετών για τα έργα ανάδειξης και προστασίας των ενετικών τειχών του Ηρακλείου, το έργο συντήρησης των τειχών, τη στατική αποκατάσταση του τείχους στον Προμαχώνα Σαμπιονάρα, ανάδειξη και άνοιγμα της ομώνυμης πύλης. Ο βουλευτής έθεσε το θέμα της άμεσης κινητοποίησης των διαδικασιών εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού για την ένταξη του Μινωικού Πολιτισμού στον κατάλογο της UNESCO.

Ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης εξέθεσε από την πλευρά του στην υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού τα κάτωθι ζητήματα:

- Ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την αναστήλωση του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγίου Μηνά.

- Ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών και των προκηρύξεων για τις αναθέσεις αναδοχής στα αναψυκτήρια των αρχαιολογικών μουσείων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

- Ανάγκη ολοκλήρωσης μουσειολογικής μελέτης για το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς, ώστε να μπει σε τελική ευθεία η λειτουργία του.

- Αναθεώρηση και αναδιατύπωση της απόφασης αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών στην ευρύτερη περιοχή της Κνωσού, ώστε σε περιπτώσεις που η Αρχαιολογική Υπηρεσία, κατόπιν ανασκαφών χωρίς αρχαιολογικά ευρήματα, να αδειοδοτεί για έκδοση οικοδομικών αδειών.

Ενημέρωση από Ηγουμενίδη

Εν τω μεταξύ, τη δέσμευση της υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, για προγραμματική σύμβαση και ταχεία αποκατάσταση των προβλημάτων στατικότητας του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Μηνά μετέφερε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τους υπεύθυνους του ναού στο Ηράκλειο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πατήρ Μανόλης Σταυρουλάκης, το μέλος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Ανδρέας Κούτσιος και ο κ. Γιώργος Νιούτσικος, πρωτοψάλτης του ναού και πολιτικός μηχανικός, που έχει συντάξει το συνολικό πόρισμα και έχει καταγράψει με αναλυτικό τρόπο τα προβλήματα που εντοπίζονται, καθώς και συνεργάτης του γραφείου του Νίκου Ηγουμενίδη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News