Ηράκλειο

Μανόλης Περαντωνάκης: Βαρύ κατηγορητήριο για την «κλίκα» στη Λότζια

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος έφυγε και δεν τον απομάκρυναν από τη θέση του

Μια επιστολή- “κόλαφο” για τα τεκταινόμενα εντός Λότζιας απέστειλε στη “Νέα Κρήτη” ο τέως γενικός γραμματέας του Δήμου Ηρακλείου Μανόλης Περαντωνάκης, με αφορμή το «βυζαντινό» παρασκήνιο που αποκάλυψαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη, Μανόλης Σαλούστρος και Αντώνης Κουμπενάκης στην εκπομπή της “ΚΡΗΤΗ TV” “Ελεύθερο Σημείο” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη.

Ο κ. Περαντωνάκης στην επιστολή του διευκρινίζει ότι δεν τον απομάκρυναν αλλά ο ίδιος παραιτήθηκε και έφυγε, καθώς εντός του Δήμου είχε διαμορφωθεί μια ομάδα επιβουλής με την οποία ο ίδιος είχε έρθει σε σύγκρουση, όπως αναφέρει στην επιστολή του. Μάλιστα, είχε δηλώσει άλλες δύο παραιτήσεις, που είχαν ανακληθεί σιωπηρώς ύστερα από εκκλήσεις του δημάρχου, με τον οποίο σημειωτέον ήταν επιστήθιοι φίλοι για πάνω από 30 χρόνια και συνυπήρξαν για περίπου 20 χρόνια στο Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου. Η φιλία αυτή, μετά την εμπλοκή στον Δήμο Ηρακλείου, δοκιμάστηκε και διαλύθηκε.

Ο κ. Περαντωνάκης επιβεβαιώνει όσα ειπώθηκαν στην εκπομπή της “ΚΡΗΤΗ TV” και μετατοπίζει το κέντρο βάρους του προβλήματος της “Δύναμης Πολιτών”, από την αλλοίωση της τριανδρίας που παραδέχεται ότι έγινε, στην ύπαρξη «ομάδας επιβουλής του Δήμου, αποτελούμενη από θεσμικούς και εξωθεσμικούς, πολλαπλών και ετερόκλητων αποχρώσεων», αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι την ομάδα αυτή «την έλεγα μεταφορικά “κλίκα”, που λειτούργησε μεθοδικά και επιστημονικά, με ιεράρχηση των στόχων και σκοπών».

Εντυπωσιακή βεβαίως είναι η τελευταία παράγραφος της επιστολής του, όπου λέει ότι απορρίπτει, «με κάποια προσπάθεια ομολογουμένως, την αδιανόητη διάχυτη φήμη ότι ο πραγματικός δήμαρχος είναι ο Βαρδαβάς», ενώ καταλήγει αναφέροντας: «Και όσο αυτό που εγώ ονομάζω μεταφορικά “κλίκα” δεν ξεδοντιάζεται, η “Δύναμη Πολιτών” θα τραβάει την κατηφόρα». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μανόλης Περαντωνάκης από τη θέση του γ.γ. του Δήμου Ηρακλείου, κατά το παρελθόν, σε σειρά δημοσιευμάτων της “Ν.Κ.” είχε αντιδικήσει δημόσια, υπερασπιζόμενος τότε και καλύπτοντας προφανώς κάποιους δημοτικούς παράγοντες, αποδεχόμενος σήμερα με την επιστολή του ότι τα τότε δημοσιεύματα ασκούσαν σκληρή κριτική και εκείνος απαντούσε στο ίδιο ύφος, δηλαδή σκληρά.

Η επιστολή

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του τέως γενικού γραμματέα του Δήμου Ηρακλείου, Μανόλη Περαντωνάκη, προς τη “Νέα Κρήτη” είναι το ακόλουθο:

«Στο σημερινό (σ.σ. προχθεσινό) φύλλο της εφημερίδας σας, στη σελίδα που αναφέρεστε στην εκπομπή του Λ. Συμβουλάκη, σχετικά με τη “Δύναμη Πολιτών”, ίσως από μη ορθή διατύπωση, δημιουργείται στον αναγνώστη η εντύπωση ότι κάποιοι με απομάκρυναν από τη θέση του μετακλητού γ.γ. του Δήμου Ηρακλείου, που κατείχα από 1/9/2014.

Αυτό δεν είναι ακριβές. Το αληθές είναι ότι παραιτήθηκα. Και μάλιστα αυτή ήταν η κατά σειρά τρίτη παραίτηση - οι δύο άλλες είχαν ανακληθεί σιωπηρώς, ύστερα από εκκλήσεις του δημάρχου.

Παρακολούθησα την εκπομπή του Λευτέρη Συμβουλάκη. Πολλά απ’ όσα ειπώθηκαν δεν έχω δυσκολία να τα δεχτώ. Η δική μου άποψη, όμως, σχετικά με τη συνεχιζόμενη κατάπτωση της “Δύναμης Πολιτών” διαφοροποιείται. Φυσικά η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της παράταξης είναι αγνοί, ανιδιοτελείς σοβαροί και έντιμοι. Κατά τη γνώμη μου, όμως, το κυρίαρχο στοιχείο για όσα συνέβησαν και συμβαίνουν δεν ήταν η λεγόμενη “τριανδρία” ή η αλλοίωση της σύνθεσής της. Βεβαίως η αλλοίωση συνέβη, αλλά κυριότερη αιτία ήταν η σταδιακή σύμπηξη μιας ομάδας επιβουλής του Δήμου, αποτελούμενη από θεσμικούς και εξωθεσμικούς, πολλαπλών και ετερόκλητων αποχρώσεων. Η ομάδα αυτή, που εγώ την έλεγα μεταφορικά “κλίκα”, λειτούργησε μεθοδικά και “επιστημονικά”, με ιεράρχηση των στόχων και σκοπών, και πρώτος στόχος ήταν προφανώς ο γ.γ., που χαλούσε τα σχέδια με τη χοντροκεφαλιά του. Είναι αλήθεια ότι επιθυμούσα τη σύγκρουση, γιατί έτσι αισθανόμουν την αποστολή μου εκεί μέσα. Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους, και στον δήμαρχο, ότι ο μόνος που συγκρούστηκε με την εφημερίδα σας, απαντώντας το ίδιο σκληρά στη σκληρή κριτική σας, ήμουν εγώ, ο μόνος που έβγαλε έξω από το γραφείο του δημοσιογράφους ήμουν εγώ, ο μόνος που δεν άφηνε οτιδήποτε να πέσει κάτω, επίσης. Σε γνώση του δημάρχου ήταν ότι από τον πρώτο μήνα συγκρούστηκα με τον Βαρδαβά. Σε γνώση του ήταν όλα τα επεισόδια της σύγκρουσης που επακολούθησαν. Και όσο με στήριζε, αντιδήμαρχοι και εντεταλμένοι της ομάδας Βαρδαβά δεν πέρασαν καλά. Σε γνώση του επίσης ήταν ότι η συνεργασία μου με άλλους αντιδημάρχους (π.χ. Αναστασάκη, Ρασούλη, Βλαχάκη, Αρχοντάκη) ήταν ιδανική. Η στάση του, όμως, ήταν πάντα χλιαρή, όταν χρειαζόταν η στήριξή του να γίνει έμπρακτη. Όταν δε ιδιοτελείς αμειβόμενοι κατάφεραν να τον πείσουν ότι εγώ δεν εξυπηρετούσα τα συμφέροντα της δημοτικής Αρχής (πράγμα αδιανόητο για την ύψιστη διανοητική του υπόσταση), άρχισε η ανάστροφη μέτρηση.

Έφυγα λοιπόν και δε με έδιωξαν, γιατί τη δική μου κοσμοθεωρία και την κοσμοθεωρία της ομάδας επιβουλής χωρίζει άβυσσος. Θα μπορούσα μέχρι και σήμερα να είμαι γ.γ., δε θα τολμούσε να με κουνήσει κανείς. Και θεωρώ τιμή μου την αποχώρησή μου αυτή, όχι διότι στη διάρκεια της παραμονής μου η υγεία μου καταστράφηκε ανεπανόρθωτα, το δικηγορικό μου γραφείο έκλεισε, η οικονομική μου κατάσταση χειροτέρεψε οικτρά, αλλά γιατί μέχρι και σήμερα πανθομολογείται η εντιμότητα και η παρρησία μου. Και έφτασαν στο σημείο να βεβαιώσουν και να μου ζητήσουν πίσω 620 ευρώ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα από μισθούς.
Αισθάνομαι κάθε μέρα τη συγκινητική αγάπη και την αφοσίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπαλλήλων του Δήμου και την εκτίμηση αρκετών αιρετών. Παρακολουθώ, όμως, με πικρία αυτά που γίνονται. Απορρίπτω, με κάποια προσπάθεια ομολογουμένως, την αδιανόητη διάχυτη φήμη ότι ο πραγματικός δήμαρχος είναι ο Βαρδαβάς. Και όσο αυτό που εγώ ονομάζω μεταφορικά “κλίκα” δεν ξεδοντιάζεται, η “Δύναμη Πολιτών” θα τραβάει την κατηφόρα.
Με τιμή,
Μ. Περαντωνάκης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια