Δίκη Λεμπιδάκη: Μάρτυρες υπεράσπισης καταθέτουν στην πολύκροτη δίκη

Ηράκλειο
Δίκη Λεμπιδάκη: Μάρτυρες υπεράσπισης καταθέτουν στην πολύκροτη δίκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνέχεια στη δίκη για την απαγωγή του επιχειρηματία

Με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης αναμένεται να συνεχιστεί σήμερα Δευτέρα η δίκη για την απαγωγή του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη. Την περασμένη Παρασκευή ολοκληρώθηκε η διαδικασία της κατάθεσης των μαρτύρων του κατηγορητηρίου, ενώ - κατά πάσα πιθανότητα - την ερχόμενη Πέμπτη η πολύκροτη δίκη θα συνεχιστεί με τις απολογίες των κατηγορουμένων.

Υπενθυμίζεται ότι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, που ξεκίνησε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, είναι συνολικά 12 άτομα. Από τους 12 κατηγορούμενους, οι 8 παραμένουν προσωρινά κρατούμενοι, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Ειδικότερα, στη φυλακή βρίσκονται τα επτά άτομα που συνελήφθησαν στις 2 Οκτωβρίου του 2017, ημέρα απελευθέρωσης του Μιχάλη Λεμπιδάκη από την ΕΛ.ΑΣ. Πρόκειται για επτά άνδρες ηλικίας από 24 έως 61 ετών. Ο όγδοος κατηγορούμενος, που παραμένει έγκλειστος σε σωφρονιστικό κατάστημα, είναι το άτομο που συνελήφθη λίγες εβδομάδες μετά την απελευθέρωση του απαχθέντος.

Εξάλλου, οι τέσσερις κατηγορούμενοι που παραμένουν ελεύθεροι με αυστηρούς περιοριστικούς όρους είχαν οδηγηθεί ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών Αρχών πριν από λίγους μήνες. Οι εν λόγω τέσσερις άνδρες απολογήθηκαν στην ανακρίτρια Ηρακλείου και μετά το πέρας των απολογιών τους αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Πρόκειται για έναν 39χρονο κάτοικο Αθηνών, έναν 46χρονο Κρητικό, μόνιμο κάτοικο Αθηνών, καθώς και δύο Ρεθυμνιώτες ηλικίας 41 και 49 ετών.

Η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, οπότε και ενώπιον της Έδρας εμφανίστηκε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, ο οποίος κατέθεσε ως πρώτος μάρτυρας του κατηγορητηρίου. Ο επιχειρηματίας ήταν ψύχραιμος και σταθερός στα λεγόμενά του, εντυπωσιάζοντας παράλληλα με την οξυδέρκεια, την ευγένειά του, αλλά και το... χιούμορ του.

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης κατέθεσε την πρώτη ημέρα της δίκης χωρίς να έχει ίχνος εκδικητικότητας, αλλά και χωρίς διάθεση να “χαριστεί” σε κανέναν. Ήταν, εξάλλου, ευγενέστατος, αφού χαιρέτησε διά χειραψίας κάποιους από τους κατηγορούμενους, ενώ δεν παρέλειψε να καλημερίσει με χαμόγελο τόσο την Έδρα, όσο και τους συνηγόρους υπεράσπισης.

«Προσωπικά δεν αισθάνομαι μίσος. Λυπάμαι γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους, όμως η Δικαιοσύνη είναι η ασπίδα της κοινωνίας. Είναι υποχρεωμένη (σ.σ. η Δικαιοσύνη) χωρίς συναισθήματα να κρίνει και να επιβάλει τον νόμο», δήλωσε, εξάλλου, την πρώτη ημέρα της δίκης, στους δημοσιογράφους ο Μιχάλης Λεμπιδάκης.

Η εξέταση του επιχειρηματία από την Έδρα συνεχίστηκε και τη δεύτερη ημέρα της δίκης, την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου. Εκείνη την ημέρα, πάντως, η Έδρα ζήτησε ουκ ολίγες φορές από τον επιχειρηματία αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του, που κατέθεσαν στη συνέχεια ως μάρτυρες, να... μιλήσουν και να βοηθήσουν έτσι το δικαστήριο, προκειμένου να αποδώσει Δικαιοσύνη. Εξάλλου, η Έδρα επανέλαβε πολλές φορές το ερώτημα εάν έχει μεσολαβήσει κάποιο γεγονός από την προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου μερικές ημέρες πριν ή εάν η οικογένεια δέχτηκε το εν λόγω διάστημα απειλές από κάποιον.

Ακολούθησε η κατάθεση του αδερφού του απαχθέντος, Μανόλη Λεμπιδάκη, ο οποίος ήταν εκείνος που είχε αναλάβει, στη μεγάλη πλειονότητά τους, τις επικοινωνίες μεταξύ των απαγωγέων και της οικογένειας, κατά τις διαπραγματεύσεις που λάμβαναν χώρα. Κατόπιν κατέθεσαν ως μάρτυρες του κατηγορητηρίου η μητέρα του Μιχάλη Λεμπιδάκη, αλλά και η σύζυγός του. Κατά τις επόμενες συνεδριάσεις του δικαστηρίου κατέθεσαν και άλλοι μάρτυρες του κατηγορητηρίου. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται ουκ ολίγοι αστυνομικοί, οι οποίοι είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση. Εξετάστηκαν, επίσης, μεταξύ άλλων, και συνεργάτες-φίλοι του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

Τι έχει προηγηθεί

Συνεδριάσεις με εντάσεις

Επισημαίνεται ότι - σχεδόν - σε όλες τις συνεδριάσεις του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης υπήρξε αρκετή ένταση. Για του λόγου το αληθές, κατά την προπερασμένη συνεδρίαση του δικαστηρίου υπήρξε φραστική επίθεση κατηγορούμενου της υπόθεσης εναντίον αστυνομικού, ο οποίος κατέθετε ως μάρτυρας. Πρόκειται για τον 45χρονο Ρεθυμνιώτη επιχειρηματία, ο οποίος χαρακτήρισε ως «ψευδομάρτυρα» τον εν λόγω άνδρα της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος, μεταξύ άλλων, κατέθεσε ότι ο 45χρονος αντιστάθηκε κατά τη σύλληψή του, στις 2 Οκτωβρίου του 2017.

Εξάλλου, ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η κατάθεση αστυνομικού της Ασφάλειας Ηρακλείου, ο οποίος εξετάστηκε από το δικαστήριο την περασμένη Παρασκευή. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας του κατηγορητηρίου αναφέρθηκε - μεταξύ άλλων - στην αποτυχημένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. σε σπίτι στον Βρασκά Σφακίων, όπου θεωρείτο ότι κρατείτο όμηρος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης.

Η “έφοδος” που έγινε στο σπίτι στον Βρασκά στις 6 Αυγούστου απέβη άκαρπη, καθώς δεν εντοπίστηκε ο απαχθείς επιχειρηματίας. Ο αστυνομικός χαρακτήρισε την επιχείρηση «αποτυχημένη», ενώ σε ερώτηση που του έγινε από την Έδρα για τους λόγους για τους οποίους απέτυχε η επιχείρηση, εκείνος απάντησε ότι «αποτύχαμε γιατί βιαστήκαμε».

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης συνεχίζεται σήμερα το πρωί στο ακροατήριο του Α' Τριμελούς, στον όροφο του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου. Μετά τη σημερινή διακοπή του δικαστηρίου, η επόμενη συνεδρίαση έχει οριστεί να γίνει την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου. Εκτός απροόπτου, εκείνη την ημέρα θα ξεκινήσουν οι απολογίες των κατηγορουμένων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News