Μπάχαλο στο Δημοτικό Συμβούλιο - Οριακά πέρασε η συγχώνευση ΔΕΠΤΑΗ - ΔΕΠΑΝΑΛ

Ηράκλειο
Μπάχαλο στο Δημοτικό Συμβούλιο - Οριακά πέρασε η συγχώνευση ΔΕΠΤΑΗ - ΔΕΠΑΝΑΛ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουλατσαρίσματα, εντάσεις και επεισόδια σφράγισαν τη χθεσινή συνεδρίαση

Θυμηδία και αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου!

Εν μέσω πρωτοφανών εντάσεων, αψιμαχιών και στιγμών που παρέπεμπαν σε ζούγκλα, με “σκιές” ως προς τη θεσμική διαχείριση και με ερωτηματικά από ορισμένους ακόμα και ως προς τη διαδικασία της ψηφοφορίας και το αποτέλεσμά της, πέρασε τελικά, με οριακό όσο και επεισοδιακό τρόπο, η συγχώνευση ΔΕΠΤΑΗ και ΔΕΠΑΝΑΛ.

Μια συγχώνευση η οποία, με βάση το τραγελαφικό κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση, μοιάζει να πέρασε στο πόδι, με μια ανεξήγητη βιάση και επιμονή από πλευράς δημοτικής Αρχής και σε μια το λιγότερο άστοχη έως περίεργη χρονική συγκυρία, αφού βρισκόμαστε λίγους μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές και όμως η δημοτική Αρχή σπεύδει να φέρει μια τεράστια δομική αλλαγή στη διοίκηση-οργάνωση του Δήμου.

Αυτό ακριβώς επισήμαναν, δίχως να εισακουστούν, στελέχη της αντιπολίτευσης, προεξέχοντος του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννη Κουράκη, ο οποίος ζήτησε να αποσυρθεί το θέμα και να μην απωλεσθεί έτσι στο “άψε-σβήσε” μια Δημοτική Επιχείρηση (δηλαδή η ΔΕΠΤΑΗ), η οποία δε δύναται βάσει νόμου να επανέλθει!

Στο κενό έπεσε την ίδια στιγμή η κομβική προϋπόθεση που έθεσε για λογαριασμό της παράταξης των “Ενεργών Πολιτών” ο Ηλίας Λυγερός, για διαχειριστικό έλεγχο στις δύο προς συγχώνευση Δημοτικές Επιχειρήσεις από επίσημο κρατικό φορέα.

Την ίδια ώρα, πέρα από τη θυμηδία που προκάλεσε η συνεδρίαση, που ήταν πραγματικά για γέλια και για κλάματα, πέρα από σοβαρά ερωτηματικά που υπάρχουν για αυτή καθαυτή τη δομική αλλαγή με την απορρόφηση της ΔΕΠΤΑΗ, που έχει ως περιουσία της το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, από τη ΔΕΠΑΝΑΛ, το χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο έστειλε ηχηρά πολιτικά μηνύματα για την ίδια τη δημοτική Αρχή.

Η δημοτική Αρχή είδε τον παραιτηθέντα αντιδήμαρχο και ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Πέτρο Ινιωτάκη να καταψηφίζει τη συγχώνευση, διαμηνύοντας πολιτικά τις διαθέσεις του εφεξής. Είδε επίσης έναν δημοτικό σύμβουλο που ανήκει (ακόμα) στο δυναμικό της πλειοψηφούσας παράταξης, τον Αντώνη Κουμπενάκη, να καταψηφίζει. Και μάλιστα όχι απλώς να καταψηφίζει, αλλά να δίνει στίγμα, ξεκαθαρίζοντας πως από ’δω και πέρα θα καταψηφίζει οτιδήποτε έρχεται στο Συμβούλιο χωρίς να δίνεται, όπως είπε, ο αναγκαίος χρόνος στους συμβούλους για να μελετούν το θέμα και να προετοιμάζονται.

Η δημοτική Αρχή είδε ακόμη χθες έναν δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας, τον Νεκτάριο Ανδρεαδάκη, να υπερψηφίζει μεν, αλλά να διαφοροποιείται τελείως, χτυπώντας “καμπανάκι” για την προωθούμενη απορρόφηση της ΔΕΠΤΑΗ από τη ΔΕΠΑΝΑΛ.

Την ίδια ώρα, δεν έλειψαν κατά την ψηφοφορία οι ηχηρές απουσίες, όπως αυτή του Γιάννη Τσαπάκη. Έλειπαν, επίσης, ο ανεξάρτητος σύμβουλος Μανόλης Σαλούστρος και ο Μανόλης Χαιρέτης, ο οποίος ουσιαστικά έχει διαχωρίσει τον δρόμο του από τη “Δύναμη Πολιτών”.

Σκηνικό μπάχαλο

Η βασική εικόνα και αίσθηση που έμεινε από τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν αυτή του σκηνικού μπαχαλοποίησης: Σύμβουλοι πηγαινοερχόντουσαν, λέγοντας ότι πετάγονται έξω για δουλειά και θα επιστρέψουν, ρίχνοντας προφορικά στον αέρα την ψήφο τους για το κρίσιμο θέμα της συγχώνευσης ΔΕΠΤΑΗ-ΔΕΠΑΝΑΛ. Μαζί με τα σουλατσαρίσματα, είχαμε εντάσεις και βαριές εκφράσεις. Ακούστηκαν ακόμα και λόγια περί καφετζήδων ή θαμώνων του Facebook!

Το πλέον “χοντρό” επεισόδιο σημειώθηκε με πρωταγωνιστές την Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη, τον Κώστα Βαρδαβά και τον Γρηγόρη Πασπάτη.

Σε κάποια στιγμή της συνεδρίασης, ο αντιδήμαρχος Διοικητικού-Αθλητισμού πετάχτηκε και είπε ότι πρέπει να φύγει για λίγη ώρα για δουλειά του Δήμου και πως ενημερώνει το σώμα, σε περίπτωση που δε θα προλάβει να γυρίσει, ότι υπερψηφίζει τη συγχώνευση των δύο Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Ο Κώστας Βαρδαβάς έφυγε, γύρισε μετά από ώρα και ζήτησε τον λόγο.

Τότε η Αθηνά Σπανάκη εξεμάνη, λέγοντας απευθυνόμενη και προς τον Γρηγόρη Πασπάτη πως η συνεδρίαση έχει γίνει καφενείο με ευθύνη του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και πως έχουν καταστρατηγηθεί οι δέουσες διαδικασίες.

«Δεν είναι εδώ Facebook», απάντησε στην ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλο ο αντιδήμαρχος. Κάπου εκεί τα “αίματα άναψαν” για τα καλά και παρενέβη ο Δημήτρης Αγαπάκης από την παράταξη Κουράκη, ο οποίος έκανε λόγο για απαράδεχτο σχόλιο εκ μέρους του Κώστα Βαρδαβά.

Ένταση Βαρδαβά-Κουράκη

Αυτή βεβαίως δεν ήταν η μοναδική στιγμή έντασης. Θερμό επεισόδιο είχαμε νωρίτερα και μεταξύ του Κώστα Βαρδαβά από τη μια και του Γιάννη Κουράκη με τη Μαρία Ξυλούρη-Ξημέρη από την άλλη.

Αφορμή στάθηκε η ατάκα του αντιδημάρχου περί τηλεφώνων και πιέσεων που έπεσαν προς το Υπηρεσιακό Συμβούλιο για το θέμα του νέου εσωτερικού οργανισμού του Δήμου.

Ο πρώην δήμαρχος χαρακτήρισε απαράδεκτο το υπονοούμενο και κάλεσε, όπως το έπραξε και η Μαρία Ξυλούρη, τον Κώστα Βαρδαβά είτε να ανακαλέσει, είτε να μιλήσει με ονόματα και διευθύνσεις.

Οι τοποθετήσεις για τη συγχώνευση: “Καταπέλτης” ο Γιάννης Κουράκης

Τη συζήτηση άνοιξε ο πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ Γιάννης Ξυλούρης, ο οποίος τόνισε ότι ΔΕΠΤΑΗ και ΔΕΠΑΝΑΛ είναι δύο Δημοτικές Επιχειρήσεις που «αλληλοκαλύπτονται και αλληλοσυμπληρώνονται κι έχουν τον ίδιο σκοπό», και είναι λογικό να συγχωνευτούν, δημιουργώντας μια νέα δυναμική επιχείρηση, η οποία θα εδρεύει στη Νέα Αλικαρνασσό.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ, Μηνάς Καπετανάκης, υπογράμμισε πως η συνένωση είναι επιτακτική και θα επιτρέψει τη λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου.

“Καταπέλτης” ήταν στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Κουράκης, ο οποίος χαρακτήρισε παντελώς άστοχη και περίεργη τη χρονική συγκυρία, ζητώντας να αποσυρθεί το θέμα.

«Γιατί ήρθε τώρα το θέμα, όπως εκείνο του Οργανισμού; Κανονικά θα έπρεπε να έρθει τον πρώτο χρόνο της θητείας σας, άντε το πολύ τον δεύτερο χρόνο. Αλλά εδώ βλέπουμε με λύπη μας το εξής: Το ότι η ψήφος μας δεν έχει καμία ουσιαστική αξία. Υπάρχουν αποφάσεις των Συμβουλίων των δύο εταιρειών. Θα έπρεπε να φέρετε μια εισήγηση πρώτα και ως Δημοτικό Συμβούλιο να δώσουμε κατευθύνσεις στα Συμβούλια των δύο εταιρειών.

Έχω να πω και ένα ακόμα. Αυτό που ακούμε σήμερα εδώ, ότι μια πόλη σαν το Ηράκλειο δεν μπορεί να συντηρήσει, να “σηκώσει” το Πολιτιστικό Κέντρο, είναι απαράδεκτο, είναι ντροπή, κύριοι της δημοτικής Αρχής».

Ηλ. Λυγερός

Για πολιτική αδυναμία της δημοτικής Αρχής να χειριστεί τα θέματα έκανε λόγο ο Ηλίας Λυγερός, ο οποίος εξέφρασε και αυτός ερωτήματα και ενστάσεις για τη χρονική συγκυρία που επέλεξε η δημοτική Αρχή να φέρει το θέμα.

Ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών” στάθηκε με έμφαση στην αναγκαιότητα να υπάρξει πλήρης διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος ετών και στις δύο Επιχειρήσεις. Έβαλε μάλιστα ως όρο για το «ναι» της παράταξής του να ανατεθεί, μεταξύ άλλων όρων, ο διαχειριστικός έλεγχος στο υπουργείο Οικονομικών και όχι σε γραφείο ορκωτού λογιστή (όπως αντέτεινε η πλευρά της δημοτικής Αρχής), πριν προχωρήσει η συγχώνευση.

«Η Αλικαρνασσός δε θέλει έδρες, έργα θέλει», τόνισε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Μιχάλης Κασαπάκης, επισημαίνοντας: «Δεν πήραμε καμία απόφαση για τη διαχείριση του Πολιτιστικού στη νέα Επιχείρηση».

Ενάντιος στην ύπαρξη δημοτικών επιχειρήσεων εμφανίστηκε ο Λεωνίδας Ζαμπετάκης από την “Άμεση Δημοκρατία”, ο οποίος αντιπρότεινε τη συγχώνευση ΔΕΥΑΗ και ΔΕΠΑΝΑΛ.

«Πρέπει να γίνει ένας διαχειριστικός έλεγχος. Αφού δεν τα καταφέρατε ως δημοτική Αρχή να είναι οι εταιρείες όπως έπρεπε να είναι, γιατί δεν αφήνετε την επόμενη δημοτική Αρχή να τις φέρει στην κατάσταση που πρέπει να είναι», τόνισε σε αιχμηρό τόνο η Αθηνά Σπανάκη.

«Δε θα ψηφίσω το κλείσιμο ενός σημαντικού “εργαλείου”. Με την εξέλιξη αυτή θα χάσουμε το πολύτιμο εργαλείο που λέγεται ΔΕΠΑΝΑΛ. Θα τη χάσουμε γιατί απλά δε θα δοθεί η λύση που λέτε για το Πολιτιστικό Κέντρο, τη διαχείριση του οποίου θα έπρεπε να αναλάβει το κράτος», τόνισε ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος Πέτρος Ινιωτάκης, ο οποίος καταψήφισε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News