Ηράκλειο

Άρση του αδιεξόδου με τους νέους ΦΟΔΣΑ

Ζητούν από την ΠΕΔ αυτοδιοικητικές παρατάξεις

«Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων έστω και τώρα»! Νέες εκκλήσεις-προτροπές αγωνίας προς την ΠΕΔ Κρήτης και προς τους εμπλεκόμενους αιρετούς να βρεθεί η “χρυσή τομή” γύρω από τους Φορείς Διαχείρισης των αποβλήτων απευθύνουν αυτοδιοικητικοί φορείς της Κρήτης, σε μια ύστατη προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου πριν τις 18 Ιανουαρίου. Ημερομηνία, θυμίζουμε, που λήγει η σχετική προθεσμία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση να ομονοήσει για τον νέο χάρτη των ΦΟΔΣΑ στο νησί, ειδάλλως θα ισχύσει αυτόματα η κυβερνητική απόφαση για έναν, παγκρήτιο φορέα.

Το σενάριο αυτό δεν το θέλουν επουδενί στον νομό Χανίων, καθώς σε αυτήν την περίπτωση θα πάει περίπατο η συνέχιση της αυτόνομης λειτουργίας της σημερινής ΔΕΔΙΣΑ!

Εν μέσω αδιεξόδου λοιπόν, ακόμα και τώρα, λίγες ημέρες πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, η προσκείμενη στον ΣΥΡΙΖΑ περιφερειακή παράταξη, η “Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης”, χτυπά καμπανάκι, αναφέροντας: «Κομβικό σημείο σχετικά με τη διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί ο αριθμός και η χωροθέτηση των αντίστοιχων μονάδων (ΦΟΔΣΑ) στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, ο επιτρεπόμενος αριθμός κυμαίνεται από έναν έως τρεις. Παρά το μεγάλο περιθώριο χρόνου που δόθηκε στην ΠΕΔ (Ένωση των Δήμων) να καταλήξει σε μια λύση, βασισμένη σε αντίστοιχες μελέτες που να την τεκμηριώνουν, σήμερα βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.

Η πρόβλεψη από τον νόμο σε αυτήν την περίπτωση είναι ότι η γενική γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρέπει να πάρει απόφαση για έναν περιφερειακό ΦΟΔΣΑ. Αλλά είναι τουλάχιστον ασύμβατο από τη μια να απαιτούμε αρμοδιότητες και πόρους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κι από την άλλη να περιμένουμε από το κεντρικό κράτος να πάρει αποφάσεις για ένα θέμα κατεξοχήν αυτοδιοικητικό.

Η αδυναμία συμφωνίας μέχρι σήμερα από την πλευρά της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων δε μας κάνει περήφανους για την ποιότητα της αυτοδιοίκησης. Προβάλλει επικίνδυνα η πιθανότητα της επιλογής ενός ΦΟΔΣΑ για το νησί, κάτι που αντιβαίνει στο συμφέρον του τόπου. Ένας κεντρικός διαχειριστής σημαίνει πρωτίστως μακριά από τον πολίτη, στοιχείο που η ΡΣΚ θεωρεί κρίσιμο για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δευτερευόντως, ούτε την οικονομία κλίμακας εξυπηρετεί, λόγω της ιδιομορφίας του νησιού: είναι άλλο ένας ΦΟΔΣΑ στον αχανή αλλά ομοιογενή Θεσσαλικό κάμπο και άλλο στην κατεξοχήν ορεινή και διαμερισματοποιημένη Κρήτη», αναφέρει χαρακτηριστικά η “Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης” και σημειώνει: «Καλούμε, έστω και στην ύστατη ώρα, την ΠΕΔ να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, βάζοντας μπροστά το συμφέρον του τόπου και στην άκρη μικροπολιτικές και σκοπιμότητες.

Καλούμε ταυτόχρονα την Περιφέρεια Κρήτης να προχωρήσει αποφασιστικά σε βαλτωμένες προβλέψεις του σχεδίου διαχείρισης για την Κρήτη, για τις οποίες έχουν προβλεφθεί και δεσμευτεί επαρκέστατα κονδύλια και αποτελούν κρίσιμα στοιχεία της ορθής και επικερδούς διαχείρισης απορριμμάτων: Πράσινα σημεία, γωνιές ανακύκλωσης, εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα, ανάπτυξη πιλοτικών συστημάτων με καφέ κάδους και κομποστοποιητές είναι κάποια από αυτά.

Η διαχείριση των απορριμμάτων με τη συνέργεια των πολιτών δεν είναι ένα βάρος που πρέπει να σηκώσουμε. Είναι ένα αποφασιστικό εργαλείο για την ενεργοποίηση του πολίτη, την ποιότητα ζωής κατοίκων και επισκεπτών, βασικό δείγμα πολιτισμού και εντέλει σημαντική πηγή εσόδων».

«Αφήστε στην άκρη τα μικροσυμφέροντα»

“Πρωτοβουλία πολιτών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση”

Να παραμεριστούν τα μικροσυμφέροντα και να ομονοήσει - έστω και στο παρά πέντε - η ΠΕΔ για τρεις ΦΟΔΣΑ στο νησί ζητά η δημοτική παράταξη “Πρωτοβουλία πολιτών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Χανίων - Πρώτα ο Άνθρωπος”.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παγίως (και σωστά) ξεκινά τα αιτήματά της με την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων. Ακούγεται, λοιπόν, απίστευτο το αίτημα των δημάρχων της Κρήτης, να αναλάβει το κράτος να ορίσει τον αριθμό (1, 2 ή 3) των διαχειριστών απορριμμάτων (ΦΟΔΣΑ) στο νησί. Μετά από έξι μήνες διαβουλεύσεων, όπως όριζε ο νόμος, δεν έχουν καταλήξει, με αποτέλεσμα να οριστεί ένας και μόνο διαχειριστής στο νησί, και όλοι να κοιτάνε προς την Αθήνα, για λύση από κάποιον “κηδεμόνα” (αν δε γίνει κάτι μέχρι τις 18/1 που ορίζει ο νόμος).

Τα (ρητορικά) ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα:

- Μετά το κακό αυτό προηγούμενο, θα απαιτήσει η Αυτοδιοίκηση νέες αρμοδιότητες με αξιώσεις;

- Είναι ικανοποιημένη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) με έναν μόνο φορέα, ο οποίος, εκτός από τα άλλα προβλήματα, απομακρύνει τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον πολίτη;

- Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι Χανιώτες δήμαρχοι με την υπεράσπιση της αυτονομίας τού κατά κοινή ομολογία καλύτερου διαχειριστή απορριμμάτων στην Ελλάδα, της ΔΕΔΙΣΑ;», σημειώνει η παράταξη με επικεφαλής τον Γιάννη Σαρρή και καταλήγει: «Καλούμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να παραμεριστούν μικροσυμφέροντα και εκλογικές σκοπιμότητες. Η ΠΕΔ, στις λίγες μέρες που απομένουν, να αγωνιστεί πυρετωδώς για τον μέγιστο αριθμό ΦΟΔΣΑ (3), που να είναι ικανοί να καλύψουν τις ανάγκες της Κρήτης, ενός νησιού με έντονο ανάγλυφο, μεγάλο μήκος και ανάγκη για υποδειγματική διαχείριση απορριμμάτων λόγω της οικονομίας που βασίζεται στους επισκέπτες. Να μην ξαναγευτούμε την πικρή πείρα από την αδράνεια για τη διαχείριση απορριμμάτων, που παλαιότερα κόστισε τόσο στον νομό, και να μην απολέσουμε το “κόσμημα” (ΔΕΔΙΣΑ) που κερδίσαμε με μεγάλη δυσκολία. Πιο πολύ απ’ όλα όμως να μην απειληθεί η ποιότητα ζωής και η υγεία των ανθρώπων που ζούμε εδώ».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια