Πενταμόδι: Στο σκαμνί ιδιοκτήτες αμπελώνα λόγω των… ψεκασμών

Ηράκλειο
Πενταμόδι: Στο σκαμνί ιδιοκτήτες αμπελώνα λόγω των… ψεκασμών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναβολή στη δίκη για τους ψεκασμούς κοντά σε σπίτια

Στις δικαστικές αίθουσες αναβίωσε χθες η πολύκροτη υπόθεση της ρύπανσης και της γενικότερης περιβαλλοντικής υποβάθμισης που φέρεται να έλαβε χώρα σε χωριό της ευρύτερης περιοχής του Ηρακλείου, πριν από περίπου 3,5 χρόνια. Στο εδώλιο επρόκειτο να καθίσουν δύο ημεδαποί, ιδιοκτήτες αμπελώνα, οι οποίοι κατηγορούνται για «ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος από κοινού κατ’ εξακολούθηση».

Πρόκειται για συγγενείς, οι οποίοι είναι ιδιοκτήτες του επίμαχου αμπελώνα στο Πενταμόδι Ηρακλείου. Αμφότεροι επρόκειτο να δικαστούν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου. Εντούτοις, λόγω παρέλευσης του ωραρίου, η εκδίκαση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις 27 του ερχόμενου Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι αυτή ήταν η δεύτερη αναβολή που λαμβάνει η υπόθεση.

Ο αμπελώνας, συνολικής έκτασης 70 στρεμμάτων, βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τον οικισμό του Πενταμοδίου. Χαρακτηριστικά, όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής στη “Νέα Κρήτη”, υπάρχουν σπίτια που απέχουν μερικά μόλις μέτρα από τον αμπελώνα. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, τα χαμηλότερα σημεία του αμπελώνα είναι στο ίδιο ύψος με τα υψηλότερα σημεία παρακείμενων σπιτιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η φύτευση των αμπελιών της καλλιέργειες έγινε με γραμμές παράλληλες προς την κλίση του εδάφους (από πάνω προς τα κάτω), αντί να είναι κάθετες προς αυτήν. Αυτό το γεγονός φέρεται να είχε ως αποτέλεσμα σε κάθε βροχόπτωση να προκαλείται διάβρωση του εδάφους, κατά την οποία απομακρυνόταν το γόνιμο χώμα, χάνοντας παράλληλα τα θρεπτικά του συστατικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ως συνέπεια στον αμπελώνα αναπτύχθηκαν ασθένειες, όπως περονόσπορος, βοτρύτης και ευδεμίδα: Για τις ασθένειες αυτές, οι δύο κατηγορούμενοι φέρονται να προέβησαν σε επαναλαμβανόμενους ψεκασμούς. Ειδικότερα, από τον Απρίλιο του 2015 έως και τα μέσα Αυγούστου του ίδιου έτους φέρονται να έγιναν τουλάχιστον 23 ψεκασμοί με συνδυασμούς φυτοφαρμάκων κατηγορίας υψηλής τοξικότητας. Επισημαίνεται ακόμη ότι το 1/3 του ψεκαστικού υγρού βγήκε... εκτός στόχου, με αποτέλεσμα να υπάρξει ρύπανση του περιβάλλοντος, με επακόλουθη επιβάρυνση ολόκληρου του χωριού με το ψεκαστικό νέφος.

Σ’ αυτό το σημείο αξίζει να τονιστεί ότι οι ιδιοκτήτες του αμπελώνα φέρονται να κάλυψαν με πλαστικό τον αμπελώνα για να προστατεύσουν την καλλιέργειά τους από τις βροχοπτώσεις. Ωστόσο, επειδή δεν υπήρξε υποδομή διαχείρισης των όμβριων υδάτων, η κάλυψη αυτή απομάκρυνε τα νερά από τον αμπελώνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νερά αυτά μετατράπηκαν σε λασπόνερα, προκαλώντας επανειλημμένα, το φθινόπωρο του 2015, πλημμύρες σε δεκάδες σπίτια στο Πενταμόδι!

Επίσης, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κατηγορούμενοι πραγματοποίησαν τον Ιούνιο του 2015 ψεκασμούς με φυτοφάρμακα, παρά το ότι η ένταση των ανέμων που έπνεαν τη συγκεκριμένη ημέρα ήταν απαγορευτικοί για κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κάτοικοι του χωριού δεν είχαν ενημερωθεί σχετικά.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι η υπόθεση να φτάσει στις δικαστικές αίθουσες, είχε προηγηθεί μεγάλος αγώνας από δεκάδες κατοίκους του Πενταμοδίου: 66 κάτοικοι του χωριού, που είχαν προσφύγει νομικά κατά των ιδιοκτητών του αμπελώνα, είχαν κοινοποιήσει πριν από περίπου δυόμισι χρόνια καταγγελία, την οποία υπέβαλαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου.

«Από το 1993 και μετά, από χορήγηση αδειών αναμπέλωσης από τη Διεύθυνση Γεωργίας Ηρακλείου, ορισμένοι ιδιοκτήτες που δεν είναι κάτοικοι των δύο οικισμών, δε μένουν μόνιμα στην περιοχή και μετά από αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, μετέτρεψαν τις παλαιές ακίνδυνες καλλιέργειες σουλτανίνας για παραγωγή σταφίδας ή οινοποίηση σε εντατικές χημικές καλλιέργειες της ίδιας μεν ποικιλίας, αλλά για παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών. Οι καλλιέργειες αυτές απαιτούν πολλούς ψεκασμούς από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο κάθε χρόνο και με μείγματα επιβλαβών για την υγεία και το περιβάλλον φυτοφαρμάκων.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το 1993 μέχρι το 2015 οι τακτικοί ψεκασμοί από τους ιδιοκτήτες γίνονταν χωρίς καμία προειδοποίησή μας, όποια ώρα ήθελαν, χωρίς να υπολογίζονται οι καιρικές συνθήκες ανέμου και υγρασίας. Αρκετές φορές είχαν προκαλέσει δε και πλημμυρικά φαινόμενα σε κατοικίες μας εξαιτίας της κάλυψης των αμπελώνων με nylon. Παράδειγμα, το 2015 έγιναν 25 ψεκασμοί με συνδυασμούς 17 διαφορετικών και επικίνδυνων φυτοφαρμάκων για την υγεία ανθρώπων, ζώων και καλλιεργειών μικρών κήπων.

Δεκάδες κατοικίες μας με μόνιμους κατοίκους όλων των ηλικιών ευρίσκονται σε απόσταση 3-100 μέτρων από τις καλλιέργειες αυτές, με αποτέλεσμα τη συνεχή έκθεσή μας σε επιβλαβή φυτοφάρμακα κάθε καλλιεργητική περίοδο και για συνολικό διάστημα 23 χρόνων. Μετά την ανίχνευση φυτοφαρμάκων σε κατοίκους μας και οι οποίοι ασθενούν από χρόνιες ασθένειες και συνειδητοποιώντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχουμε εν αγνοία μας περιέλθει, κάναμε το 2015 ενημερωτικές επιστημονικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις για να προστατεύσουμε την υγεία μας και να βρεθούν λύσεις συνύπαρξης με τους ιδιοκτήτες αυτών των αμπελώνων (...). Οι ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου αμπελώνα όχι μόνο δε συνεργάστηκαν, αλλά και προσπάθησαν με ψευδή πιστοποιητικά να μας παραπλανήσουν ότι κάνουν βιολογική καλλιέργεια, να συκοφαντήσουν τις κινητοποιήσεις μας με δημόσιες δηλώσεις τους, ότι ζηλεύουμε την παραγωγή τους, έστειλαν υβριστικές και προσβλητικές της προσωπικότητάς μας επιστολές σε δημοσιογράφους, απέκρυψαν κατ’ επανάληψη το επιβλαβές για την υγεία μας περιεχόμενο ψεκασμών, αγνόησαν υποσχέσεις τους από το 2010 στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος για αντιπλημμυρική προστασία μας, παραβίασαν εισαγγελική απόφαση για απαγόρευση ψεκασμών (21/6/2015) και αποφάσεις προσωρινής διαταγής του Πρωτοδικείου Ηρακλείου», αναφερόταν, τότε, μεταξύ άλλων, στην καταγγελία των κατοίκων του Πενταμοδίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News