Ηράκλειο

Παραίτηση Ινιωτάκη απο Λότζια: Το παρασκήνιο και η αποδρομή της Δημοτικής Αρχής

Ηχηρή παραίτησης της "τριανδρίας " της παράταξης Λαμπρινού η οποία πλέον φυλλορροεί

Παραίτηση και ανεξαρτητοποίηση Ινιωτάκη. Πρόκειται για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου τα τελευταία 24ώρα.

Μάλιστα στην αιχμηρή επιστολή ο κ. Ινιωτάκης αναφέρεται αναλυτικά στα όσα διαδραματίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια ανάμεσα σε Αντιδήμαρχο και Δήμαρχο Ηρακλείου και είχαν ως αποτέλεσμα να οδηγήσουν στην ρήξη των σχέσεων μεταξύ των δύο αντρών ακόμη όμως και την ανεξαρτητοποίηση του Πέτρου Ινιωτάκη.

Επίσης όπως γίνεται σαφές ο Πέτρος Ινιωτάκης δεν στρέφεται μόνο εναντίον του Βασίλη Λαμπρινού, αλλά αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι μια ηγετική ομάδα πέριξ του Δημάρχου «έκλεισε» την παράταξη αντί να την διευρύνει και ήταν αυτή που  έπαιρνε τις αποφάσεις, όμως πλέον φυλλορροεί.

Για του λόγου το αληθές για τα παραπάνω, είναι χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή παραίτησης και ανεξαρτητοποίησης του ο Πέτρος Ινιωτάκης

«… Η «ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ», με τη δυναμική που διέθετε, μπορούσε να αποτελέσει ρευματικό, κοινωνικό χώρο με ανοιχτές διαδικασίες συμμετοχής, ικανό να μετασχηματίζει θετικά τις γνωστές πρακτικές και να διαμορφώνει τη νέα νοοτροπία που είχε ανάγκη η πόλη. Ακόμη και να προχωρήσει στις αναγκαίες ρήξεις που όλοι αναγνωρίζουν ως απαραίτητε. Αυτό όμως δεν κατέστη δυνατό με δική σας ευθύνη που από το ξεκίνημά μας αλλά ούτε στη συνέχεια  αντιληφθήκατε την αξία των συμμετοχικών διαδικασιών σε σχέση με την εύρυθμη λειτουργία της παράταξης.  Έτσι είδαμε να ‘’τορπιλίζετε’’ τη δημιουργία της παράταξης και την εκλογή των οργάνων της στη μία και μοναδική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήσαμε μετά την εκλογή μας.

… Η μεγάλη ευθύνη για το ζήτημα αυτό βαρύνει τη δική σας πλευρά και παρά τις συστηματικές προσπάθειες που κατέβαλα και τις διαρκείς παραινέσεις  που είχατε από μένα προσωπικά αλλά και από αρκετούς άλλους συνεργάτες μας όλα αυτά τα χρόνια, επιδείξατε μια συστηματική απραξία και άρνηση για τις όποιες εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες που θα ‘’σφυρηλατούσαν’’ το αναγκαίο κλίμα ενότητας και θα μας καταστούσαν ενεργή, συλλογική αυτοδιοικητική παράταξη.

Με δεδομένη την επιδεικτική σας απόσταση από όλες τις παραπάνω προσεγγίσεις αλλά και την απόλυτη και συστηματική σας άρνηση για οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στα θέματα που θα συνέβαλαν στην ουσιαστική συμμετοχή των μελών και των φίλων της παράταξης μας στις κοινές υποθέσεις του Ηρακλείου, σάς υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου από τη θέση του Αντιδημάρχου και σας κάνω γνωστή την ανεξαρτητοποίησή μου από τη Δύναμη Πολιτών, αρνούμενος να συμπράξω περαιτέρω στην παγίωση και τη διατήρηση συνθηκών που στο ξεκίνημα της πορείας μας ήταν αδιανόητες».

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου από την περασμένη Παρασκευή άρχισε να εμφανίζει νευρικότητα όταν πληροφορήθηκε, ότι για τον Πέτρο Ινιωτάκη και τους συνεργάτες του, ο κύβος ερρίφθη και η απόφαση για την σημερινή παραίτηση ήταν ήδη ειλημμένη.

Μάλιστα, όπως άλλωστε ήταν φυσικό στην διάρκεια προγραμματισμένης συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής  του Δήμου σήμερα, δεν συμμετείχε για πρώτη φορά ο Πέτρος Ινιωτιάκης, ως φυσικό βέβαια επακόλουθο, αφενός της παραίτησης του από Αντιδήμαρχος Ηρακλείου, αφετέρου δε, λόγω της ανεξαρτητοποίησης του από την παράταξη «Δύναμη Πολιτών» την οποία ηγείται ο Βασίλης Λαμπρινός και η οποία φυλλορροεί.

Η παραίτηση και ανεξαρτητοποίηση Ινιωτάκη, αποτελεί κρίκο σε μία αλυσίδα γεγονότων που διαδραματίζονται στην παράταξη του απέρχομενου Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό.

Να υπενθυμίσουμε ότι  έχει ήδη ανεξαρτητοποιηθεί η Αθηνά Σπανάκη Κοχιαδάκη και έχει αποχωρήσει ο Μανόλης Σαλούστρος ενώ έντονη δυσφορία και διαχωρισμό της θέσης του από τα τεκταινόμενα έχει εκφράσει ο Αντώνης Κουμπενάκης, Δημοτικός Σύμβουλος, «φίλα προσκείμενος» στον Πέτρο Ινιωτάκη.

Χωριστό δρόμο τραβά ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΗ, Μανόλης Χαιρέτης.

 Ο Χάρης Μαμουλάκης έχει δημοσιοποιήσει ότι δεν συνεχίζει με την «Δύναμη Πολιτών» και στρέφεται πλέον προς το εθνικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Αθν σοα

Ο Γιάννης Αναστασάκης, συζητά για δημιουργία σχήματος στο Δήμο Ηρακλείου με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας ή ακόμη και να κατέλθει ως υποψήφιο στο εθνικό ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

Και σε όλα τα παραπάνω να προστεθεί και η παράμετρος ότι ακόμη  4 επιπλέον Δημοτικοί Σύμβουλοι κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τον Πέτρο Ινιωτάκη  ως προς την ανεξαρτητοποίηση τους.

Ως εκ τούτου η «Δύναμη Πολιτών» αποσυντίθεται σε μία περίοδο που οι εκλογές είναι προ των πυλών και θα πρέπει να υπάρχει αν μη τι άλλο συσπείρωση δυνάμεων.

Οι εξελίξεις φαίνεται να είναι ραγδαίες στην παράταξη του Βασίλη Λαμπρινού, σε μία παράταξη που πριν  από 4,5 χρόνια, Ινιωτάκης, Πασπάτης και Λαμπρινός συνδημιούργησαν  τη «Δύναμη Πολιτών».

Και τελικά όπως όλα δείχνουν το εγχείρημα αυτό, που έγινε  γνωστό ως «τριανδρία» και  έτυχε αποδοχής της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών του Ηρακλείου, απέτυχε και η «τριανδρία» διασπάστηκε, λίγους μήνες πριν την διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Αναλυτικά η παραίτηση Ινιωτάκη

"Ανοικτή επιστολή  στον αξιότιμο Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό                                                                                                  

Κύριε Δήμαρχε,

Πέρασαν 4,5 χρόνια από τότε που με τον  Γρηγόρη Πασπάτη κι εσάς, συνδημιουργήσαμε τη «ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ».  Απευθυνθήκαμε ισότιμα στις ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις του Δήμου μας,  σε συμπολίτες με κοινές αγωνίες για το παρόν και το μέλλον του Δήμου Ηρακλείου.  Το εγχείρημα αυτό, που έγινε αρχικά γνωστό ως «τριανδρία» αλλά και όπως εξελίχθηκε στη συνέχεια,  έτυχε αποδοχής της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών του Ηρακλείου το οποίο και κατάφερε να εκφραστεί εκλογικά με τα γνωστά  αποτελέσματα της 25ης Μαΐου 2014.

Μια νέα, μεγάλη, κοινωνική και πολιτική συμφωνία, χωρίς διαχωρισμούς, φάνηκε να αναδύεται, δημιουργώντας την προσδοκία πως θα καθορίσει τη ριζική αλλαγή των τοπικών θεσμών τα επόμενα χρόνια.

 Η «ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ», με τη δυναμική που διέθετε, μπορούσε να αποτελέσει ρευματικό, κοινωνικό χώρο με ανοιχτές διαδικασίες συμμετοχής, ικανό να μετασχηματίζει θετικά τις γνωστές πρακτικές και να διαμορφώνει τη νέα νοοτροπία που είχε ανάγκη η πόλη. Ακόμη και να προχωρήσει στις αναγκαίες ρήξεις που όλοι αναγνωρίζουν ως απαραίτητες.  Αυτό όμως δεν κατέστη δυνατό με δική σας ευθύνη που από το ξεκίνημά μας αλλά ούτε στη συνέχεια  αντιληφθήκατε την αξία των συμμετοχικών διαδικασιών σε σχέση με την εύρυθμη λειτουργία της παράταξης.  Έτσι είδαμε να ‘’τορπιλίζετε’’ τη δημιουργία της παράταξης και την εκλογή των οργάνων της στη μία και μοναδική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήσαμε μετά την εκλογή μας.    

Η μεγάλη ευθύνη για το ζήτημα αυτό βαρύνει τη δική σας πλευρά και παρά τις συστηματικές προσπάθειες που κατέβαλα και τις διαρκείς παραινέσεις  που είχατε από μένα προσωπικά αλλά και από αρκετούς άλλους συνεργάτες μας όλα αυτά τα χρόνια, επιδείξατε μια συστηματική απραξία και άρνηση για τις όποιες εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες που θα ‘’σφυρηλατούσαν’’ το αναγκαίο κλίμα ενότητας και θα μας καταστούσαν ενεργή, συλλογική αυτοδιοικητική παράταξη. 

 Αποφύγατε ακόμη και την τελευταία περίοδο -μετά τη συνάντηση των δημοτικών συμβούλων την 8.8.2018 στην οποία σας παρουσίασα ένα πλαίσιο πολιτικής επανεκκίνησης της παράταξης- να αναλάβετε πρωτοβουλίες και να προχωρήσετε σε ενέργειες που θα συνέβαλαν να διαμορφωθεί ένας ανοικτός χώρος διαρκούς δημοκρατικής διαβούλευσης τόσο απαραίτητος στο νέο θεσμικό περιβάλλον. Θα μπορούσατε με τον τρόπο αυτό να περιορίσετε και τις έριδες που με την ανοχή σας επιτρέψατε να μεταφερθούν μέσα στη δημοτική πλειοψηφία, όπου υπήρχε σε αρκετά θέματα φανερή ταύτιση με συγκεκριμένες προσωπικές, κομματικές στρατηγικές που ακύρωσαν επί της ουσίας το ανεξάρτητο της παράταξης .

 Η «ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΛΙΤΩΝ», ως οργανωμένος φορέας κοινωνικής έκφρασης και συνάντησης θα ευνοούσε τη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών που μας στήριζαν, με διαδικασίες διαλόγου, απολογισμού και ανανέωσης των προσδοκιών τους για ένα καλύτερο τόπο με μια αντίληψη βασισμένη στους νέους ανθρώπους, την πραγματική αυριανή δύναμή μας. Σε μια εποχή που το εθνικό και το διεθνές περιβάλλον εξελίσσονται με μεγάλες ταχύτητες, το περιφερειακό κέντρο της Κρήτης, η ιστορική πόλη του Χάνδακα δεν μπορεί να παραμένει αμήχανος και παθητικός παρατηρητής σε όσα συμβαίνουν στον ευρύτερο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου.

Όλο το προηγούμενο διάστημα στήριξα έμπρακτα εσάς και τη δημοτική μας αρχή με όλες μου τις δυνάμεις, δίνοντας ένα καθημερινό αγώνα με τους συνεργάτες και τους πολίτες  βασισμένο στο αξιακό υπόβαθρο που με συνέπεια επί πολλά χρονιά υπηρετώ  έχοντας την πεποίθηση και την ελπίδα πως θα μπορούσε σταδιακά, επιτέλους, να συγκροτηθεί ένα μεγάλο μέτωπο που θα κατάφερνε να δημιουργήσει δεσμούς ανάμεσα σε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις της πόλης και του μητροπολιτικού της χώρου και θα είχε τη δύναμη να αξιοποιήσει τις κοινωνικές, τις επιστημονικές και τις ανθρώπινες κοινότητες που διαθέτει η πόλη για τη διαμόρφωση του οράματος και του σχεδίου που έχουμε επιτακτικά ανάγκη σήμερα.

Το Ηράκλειο- η πρωτεύουσα της Κρήτης- έχει μια μοναδική δυναμική αλλά και μεγάλες εκκρεμότητες που δεν μπορούν να περιμένουν. Η καθημερινότητα των πολιτών, με όλα τα προβλήματα που χρειάζονται λύσεις, η αναγνώριση του ξεχωριστού χαρακτήρα που διατρέχει ιστορικά όλες τις σημερινές του εκφράσεις και η θέση του μέσα στο ευρύτερο περιφερειακό και γεωγραφικό περιβάλλον αναφοράς, θα έπρεπε να αποτελούν τις αποκλειστικές συνιστώσες της καθημερινής μας κινητοποίησης βασισμένες στη διαρκή συμμετοχή, τις ιδέες και τις προτάσεις των ενεργών ανθρώπων του τόπου μας. Αυτό δεν φαίνεται σήμερα να συμβαίνει.

Με δεδομένη την επιδεικτική σας απόσταση από όλες τις παραπάνω προσεγγίσεις αλλά και την απόλυτη και συστηματική σας άρνηση για οποιεσδήποτε παρεμβάσεις στα θέματα που θα συνέβαλαν στην ουσιαστική συμμετοχή των μελών και των φίλων της παράταξης μας στις κοινές υποθέσεις του Ηρακλείου, σάς υποβάλλω σήμερα την παραίτησή μου από τη θέση του Αντιδημάρχου και σας κάνω γνωστή την ανεξαρτητοποίησή μου από τη Δύναμη Πολιτών, αρνούμενος να συμπράξω περαιτέρω στην παγίωση και τη διατήρηση συνθηκών που στο ξεκίνημα της πορείας μας ήταν αδιανόητες.

Δηλώνω, κλείνοντας αυτή την ανοικτή επιστολή, πως θα συνεχίσω να υπερασπίζομαι με την ίδια επιμονή και ανυποχώρητα ανοικτό βλέμμα την πόλη και τους πολίτες του Ηρακλείου, την πραγματική «Δύναμή» μας.

Η δική μου θέση είναι πως μόνο η μεγαλύτερη και πληρέστερη δημοκρατική συμμετοχή μπορεί να εξασφαλίσει σήμερα και στο μέλλον αυτά που έχουμε όλοι μας ανάγκη, με διαρκή σεβασμό πρωταρχικά στις ανθρώπινες αξίες και την αποδοχή ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ως ισότιμων κοινών μας εταίρων.

Το κοινό μας μέλλον στο κοινό μας σπίτι, το ΗΡΑΚΛΕΙΟ, μπορεί να βασίζεται μόνο στη ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ και τις αποφάσεις που μας επιτρέπει το κοινό ΒΗΜΑ της Πόλης!

Πέτρος Ινιωτάκης"

Δήλωση Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για την παραίτηση του Πέτρου Ινιωτάκη

Θέλω να ευχαριστήσω τον Πέτρο Ινιωτάκη για την αγαστή συνεργασία μας και για την προσφορά του, τόσο στον Δήμο Ηρακλείου όσο και στην παράταξη της «Δύναμης Πολιτών».  Του εύχομαι καλή τύχη σε ό,τι κι αν επιλέξει στην συνέχεια της πορείας του

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια