Ηράκλειο

Έργα για να μην πούμε το νερό... νεράκι - Διαρροή 60% στα δίκτυα

Τι ανακοίνωσε ο Σωκράτης Φάμελλος από το Ηράκλειο

Έργα ύψους άνω των 50 εκατομμυρίων που αφορούν παρεμβάσεις υποστήριξης έργων υδάτινων πόρων μέσω του ΠΕΠ Κρήτης θα «τρέξουν» άμεσα στο νησί όπως δήλωσε από το Ηράκλειο ο Σωκράτης Φάμελλος σε σύσκεψη για τη διαχείριση υδάτων στην Αποκεντρωμένη διοίκηση Κρήτης παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

«Δουλεύουμε προληπτικά για να μην μας λείψει ο υδατικός πόρος» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ενώ χαρακτήρισε πρωτοφανές το ύψος των χρηματοδοτήσεων για δημοτικές επενδύσεις στον τομέα ύδρευσης και επεξεργασίας υγρών αποβλήτων σημειώνοντας με νόημα ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες για τις μεγάλες απώλειες νερού για τις διαρροές στα δίκτυα που αγγίζουν το 60%. Θα πρέπει οι Δήμοι να μειώσουν τα σχετικά κόστοι ενώ πολλοί που έχουν μηδενική κατανάλωση θα πρέπει να έχουν μηδενικό τιμολόγιο βάση της νέας τιμολόγησης για το 2019.

Ο κ.Φάμελλος ανακοίνωσε από το Ηράκλειο ότι το περιβαλλοντικό κόστος στις ιδιωτικές γεωτρήσεις δεν θα ισχύσει φέτος.

Σημείωσε ακόμη ότι σε ένα μήνα θα υπάρξουν ανακοινώσεις έργων από το υπουργείο που αφορούν στη χρηματοδότηση μάστερ πλαν ύδρευσης μεγάλων πόλεων ώστε να υπάρχει επάρκεια νερού. Επόμενος σταθμός του κ.Φάμελλου ήταν το περιβαλλοντικό πάρκο κυκλικής οικονομίας. Η Κρήτη όπως είπε είναι πρωτοπόρος στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων διαχείρισης απορριμμάτων ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νέα τιμολογιακή πολιτική στη διαχείριση αποβλήτων με τα οφέλη να είναι διπλά για τους ΟΤΑ και τους πολίτες καθώς μπορεί να υπάρξει μείωση τελών εως 25% μέσω της ανακύκλωσης.

Σε ότι αφορά το «καυτό» θέμα τους φορείς διαχείρισης αποβλήτων στο νησί μας ο κ.Φάμελλος έστειλε το μήνυμα ότι οι Δήμοι πρέπει να «ενηλικιωθούν» λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι φορείς της αυτοδιοίκησης θα πρέπει να  επιλέξουν τους κατάλληλους φορείς ώστε να υπάρξει οικονομία κλίμακας.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια