«Όχι» στον ιδιώτη για τα απορρίμματα

Ηράκλειο
«Όχι» στον ιδιώτη για τα απορρίμματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν πέρασε η πρόταση της δημοτικής Αρχής για τα απορρίμματα από το Δημοτικό Συμβούλιο  

Απορρίφθηκε τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χερσονήσου κατά τη συνεδρίαση της 21ης Δεκεμβρίου η πρόταση να δοθούν ξανά σε ιδιώτες εργολάβους τα απορρίμματα.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου αισθάνεται, όπως τονίζει, δικαιωμένος από την εξέλιξη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την απόρριψη αυτή ως «ιστορικής σημασίας» και σε σχετική του ανακοίνωση αναφέρει ότι «η μη έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου της εισήγησης της δημοτικής Αρχής για πενταετή ανάθεση σε ιδιώτη της αποκομιδής των απορριμμάτων και του καθαρισμού των κοινόχρηστων χώρων, αντί 16 εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή. Δεδομένα που όλοι οι εμπλεκόμενοι χρειάζεται να σταθμίσουν με σοβαρότητα, προκειμένου το σημαντικό αυτό κομμάτι της δημοτικής αρμοδιότητας να λειτουργήσει προς όφελος κατοίκων, επισκεπτών, εργαζομένων και περιβάλλοντος. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στους περιφερειακούς δήμους του ν. Ηρακλείου αισθάνεται δικαιωμένος από την εξέλιξη αυτή, αφού σταθερά υποστηρίζει εδώ και πολλά χρόνια ότι υπάρχουν καλύτερες επιλογές από την εκχώρηση δημοτικών αρμοδιοτήτων στα ιδιωτικά συμφέροντα».

Μάλιστα, όπως προσθέτει, «από τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου αναδείχτηκαν πολλές πλευρές του ζητήματος. Ιδιαίτερα θέλουμε να σταθούμε σε δύο σημεία: α) ότι το “καθαρό” πρόσωπο που θέλει να δείξει μια περιοχή στους κατοίκους και τους επισκέπτες της δεν μπορεί να περνά μέσα από το “ξεζούμισμα” των εργαζομένων του εργολάβου της καθαριότητας, β) ότι δεν μπορούμε να προϋπολογίζουμε τεράστιες δαπάνες στον τομέα της αποκομιδής των σύμμικτων απορριμμάτων, τη στιγμή που ο εθνικός και ο περιφερειακός σχεδιασμός δίνουν μεγάλη βαρύτητα στον περιορισμό τους κατά τα επόμενα χρόνια».

Την ίδια ώρα, όπως σημειώνεται, ο Σύλλογος Υπαλλήλων των περιφερειακών Δήμων ν. Ηρακλείου δηλώνει “παρών” και έτοιμος να στηρίξει όποια προσπάθεια θα στηρίζει τη διαχείριση των απορριμμάτων του Δήμου Χερσονήσου στις δημοτικές του υπηρεσίες, «διασφαλίζοντας έτσι τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας», όπως τονίζεται. Οι εργαζόμενοι ταυτόχρονα δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί για την αναβάθμιση αυτού το πολύ σημαντικού τομέα.

«Δεν επαναπαυόμαστε, γιατί ξέρουμε ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς μέχρι την επαναφορά στον Δήμο της Υπηρεσίας Καθαριότητας. Θα επαγρυπνούμε και θα παρεμβαίνουμε όχι με στείρα άρνηση, αλλά με προτάσεις, όπως πάντα κάναμε, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία των Εργαζομένων στους Δήμους (ΠΟΕ ΟΤΑ). Στόχος μας είναι να ξεκινήσει αμέσως το δύσκολο έργο του σχεδιασμού και της οργάνωσης ενός διαφορετικού μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων στην περιοχή του Δήμου Χερσονήσου», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου.

Δίκτυο Εργαζομένων 

Από την πλευρά του, το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, λαμβάνοντας θέση στο θέμα και μετά την απόρριψη της πρότασης, τονίζει: «Ο Δήμος Χερσονήσου, ως πρωτοπόρος στην ιδιωτικοποίηση, έχει δώσει από το 2012 και το 2015 την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη, με το πρόσχημα ότι δεν είχε προσωπικό, άλλα και για το καλό δήθεν των δημοτών. Πρώτα απαξίωσαν την Υπηρεσία Καθαριότητας, την άφησαν χωρίς προσωπικό, απέλυσαν τους συμβασιούχους, ενώ δεν προγραμμάτισαν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να την οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα του ιδιώτη επιχειρηματία και όχι των δημοτών, όπως ισχυρίζονται. Το κόστος για τον Δήμο όλα αυτά τα χρόνια εκτινάχτηκε στα ύψη, ενώ η καθαριότητα είναι ελλιπής. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν εξαντλητικά, χωρίς εμβολιασμούς και χωρίς τα στοιχειώδη ατομικά μέσα προστασίας για την υγιεινή και την ασφάλεια στη διάρκεια της εργασίας. Μόνος κερδισμένος είναι ο ιδιώτης επιχειρηματίας.

Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, η δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος κ. Γιάννης Μαστοράκης εισηγήθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο την εκ νέου εκχώρηση σε ιδιωτική εταιρεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Χερσονήσου για την πενταετία 2020-2025, με το ποσό των 16,5 εκατομμυρίων ευρώ, δεσμεύοντας όχι μόνο την επόμενη αλλά και τη μεθεπόμενη δημοτική Αρχή!

Δεν τα κατάφεραν όμως, αφού η εισήγησή τους δε συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία και απορρίφθηκε ακόμα και από συμβούλους της πλειοψηφίας. Σε αυτό συνέβαλαν η αντίδραση του συλλόγου των εργαζομένων, η δημοτική αντιπολίτευση και η ΠΟΕ ΟΤΑ.

Η δημοτική Αρχή δεν αποκλείεται να επανέλθει. Γι’ αυτό χρειάζεται να ενταθεί ο αγώνας ενάντια στα σχέδιά τους. Να παραμείνει η καθαριότητα στον Δήμο και να αναβαθμιστεί η λειτουργία της. Να γίνουν προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, να ανανεωθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός, να ενισχυθεί η ανακύκλωση με διαλογή των υλικών στην πηγή με ξεχωριστούς κάδους για κάθε υλικό και να σταματήσει η κοροϊδία με τους μπλε κάδους της ΕΕΑΑ Α.Ε.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., περιφερειάρχες και δήμαρχοι έχουν τεράστιες ευθύνες για τα προβλήματα που υπάρχουν σε πόλεις και χωριά με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Αξιοποιούν το νομικό πλαίσιο του Ν. 3979/2011, που δίνει το δικαίωμα στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες να αναθέτουν τις εργασίες της Υπηρεσίας Καθαριότητας σε εργολάβους και να κατασκευάζουν νέες χωματερές. Η καθαριότητα χρειάζεται να παραμείνει στους Δήμους, με δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα. Να αναβαθμιστεί και όχι να ιδιωτικοποιηθεί».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News