Πέθανε ο σπουδαίος Κρητικός αγωνιστής Ανδρέας Σαββάκης

Ηράκλειο
Πέθανε ο σπουδαίος Κρητικός αγωνιστής Ανδρέας Σαββάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασύλληπτα τα βασανιστήρια που είχε υποστεί

Θλίψη στο Ηράκλειο για το χαμό του Κρητικού αντιστασιακού Ανδρέα Σαββάκη.

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο το 1947, έγραψε το όνομά του με χρυσά γράμματα στην αντίσταση εναντίον της Χούντας των Συνταγματαρχών και άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της επομένης των Χριστουγέννων.

«Ήταν ένας πραγματικός αντιστασιακός, η δράση υπερβαίνει τα κόμματα», δηλώνει στο neakriti.gr στενός προσωπικός του φίλος. Κατά τα πέτρινα χρόνια της χούντας, βασανίστηκε, φυλακίστηκε και η υγεία του επιβαρύνθηκε σημαντικά.

Ο Ανδρέας Σαββάκης σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατά την παραμονή του στην Αθήνα ασχολήθηκε στενά με εκδόσεις. Επιστρέφοντας στο Ηράκλειο εργάστηκε επί σειρά ετών ως έφορος στις εκδόσεις της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης ως στενός συνεργάτης και φίλος του αείμνηστου Νίκου Γιανναδάκη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πατέρας του ήταν ο γνωστός δικηγόρος της πόλης μας, Μενέλαος Σαββάκης.

Άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 71 ετών στην Α’ Παθολογική κλινική του Βενιζελείου νοσοκομείου όπου νοσηλευόταν την τελευταία εβδομάδα. Οι ιατροί, ο διευθυντής της κλινικής, το νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και οι πνευμονολόγοι ιατροί του Βενιζέλειου κατέβαλλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να τον κρατήσουν στη ζωή ωστόσο δεν άντεξε, άφησε την τελευταία του πνοή στις 26 Δεκεμβρίου.

Συλλυπητήρια από τον Δήμαρχο Ηρακλείου

Ο Ανδρέας Σαββάκης, αφιέρωσε την νεότητά του στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Για την αντιδικτατορική του δράση καταδικάστηκε και φυλακίστηκε επί χρόνια.

Η παρουσία του δίπλα στον Νίκο Γιανναδάκη, κατά το διάστημα που ως έφορος της Βικελαίας Βιβλιοθήκης δημιουργούσε μια νέα εποχή, υπήρξε καθοριστική. Αλλά και το επόμενο διάστημα, ο Ανδρέας Σαββάκης αφοσιώθηκε ολόψυχα στην αποστολή αυτή, και προσέφερε αφειδώλευτα, σε κάθε προσπάθεια, και ιδίως στο μεγάλο εκδοτικό έργο της Βικελαίας, όλες του τις δυνάμεις.

Η απώλεια του ακριβού φίλου, αποτελεί βαρύ πλήγμα και για μένα προσωπικώς.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Συλλυπητήρια από τους Ενεργούς Πολίτες

Η απώλεια του αγωνιστή της Δημοκρατίας Ανδρέα Σαββάκη είναι τεράστια για το Ηράκλειο.

Η δράση του ενάντια στη Χούντα των Συνταγματαρχών έγινε αιτία να φυλακιστεί και να βασανιστεί δείχνοντας σε όλους εμάς πως τα ιδανικά της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας δεν κερδίζονται χωρίς αγώνες και θυσίες.

Παράλληλα ο Ανδρέας Σαββάκης λειτούργησε ως καταλύτης για την ανάπτυξη της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αρχικά στο πλάι του αείμνηστου Νίκου Γιανναδάκη, αλλά και στη συνέχεια, δίνοντας και εκεί έναν άλλο, διαφορετικό, αγώνα για το σπουδαίο αγαθό του πολιτισμού.

Οι Ενεργοί Πολίτες και ο Επικεφαλής τους Ηλίας Λυγερός εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του αξέχαστου Ανδρέα Σαββάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News