Ηράκλειο

Τρέχουν ΣΥΡΙΖΑ - Ν.Δ. για τη Λότζια

Με την έλευση του 2019 (ίσως και νωρίτερα;) θα ανακοινωθούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι των δύο κομμάτων για το Ηράκλειο

Στο ανοιχτό μέτωπο της οικογένειας Μαρκογιαννάκη, με φόντο την υποψηφιότητα του Αλέξη Μαρκογιαννάκη για την Περιφέρεια Κρήτης και την προϋπάρχουσα κόντρα του θείου του, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε ο γραμματέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης μιλώντας στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη που προβάλλεται από την “ΚΡΗΤΗ TV” (κάθε Πέμπτη 22:15).

Ο κ. Γαϊτάνης εκτίμησε ότι στο τέλος της διαδρομής για τις εκλογές η Ν.Δ. θα φτάσει ενωμένη, ενώ τόνισε πως τα πρόσωπα τα κρίνει η κοινωνία, διαχωρίζοντας έτσι τα πρόσωπα από την οικογένεια Μαρκογιαννάκη. Με παρέμβασή της η υπεύθυνη Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη του ΚΙΝ.ΑΛ., Εύη Χριστοφιλοπούλου, εκτίμησε ότι οι υποψηφιότητες Αρναουτάκη-Κουράκη έχουν προϋποθέσεις για να πάνε δυνατά από την πρώτη Κυριακή, ενώ ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε ως παράδειγμα καλής και πλατιάς συνεργασίας που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ την υποψηφιότητα Αρναουτάκη. Τέλος, ο αναπληρωτής συντονιστής της Ν.Ε. Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κλαράκης είπε ότι το κόμμα συζητά με τον Ηλία Λυγερό για τον Δήμο Ηρακλείου.

Ειδικότερα, ο κ. Κλαράκης από το στούντιο της εκπομπής επιβεβαίωσε την επίμαχη συνεδρίαση της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ πριν από μια εβδομάδα, διέψευσε την ύπαρξη μέτρησης, όμως είπε ότι ο Λυγερός μένει μέσα στο “παιχνίδι”, αν και, όπως πρόσθεσε, αναζητείται πρόσωπο για πιο πλατιές συνεργασίες που συσπειρώνει μεγαλύτερες κοινωνικές δυνάμεις. Ερωτώμενος σχετικά ο κ. Κλαράκης, ανέφερε ότι δε γίνεται συζήτηση σε επίπεδο Νομαρχιακής με τον ευρωβουλευτή του Ποταμιού Σπύρο Δανέλλη, όμως, όπως είπε, η Κ.Ε. μπορεί να εισηγηθεί στη Ν.Ε. για τις τελικές αποφάσεις. Πάντως, για την υποψηφιότητα Αρναουτάκη ο κ. Κλαράκης είπε ότι εκκρεμεί μόνο εισήγηση στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και απόφαση που ενδέχεται να γίνει ακόμη και πριν την Πρωτοχρονιά ή ταυτόχρονα με τον Δήμο Ηρακλείου.

 

Ιανουάριο οι υποψήφιοι για Λότζια

Πάντως, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Ν.Δ. αρχές Ιανουαρίου θα ανακοινώσουν τους υποψηφίους τους για τον Δήμο Ηρακλείου. Προς αυτή την κατεύθυνση τοποθετήθηκε από το στούντιο ο αντιπρόεδρος της ΝΟΔΕ Βασίλης Βαρούχας, που εκτίμησε ότι με την έλευση του 2019 θα έχουμε και το όνομα του υποψηφίου. Στον αντίποδα βρέθηκε το ΚΙΝ.ΑΛ., που έχει έγκαιρα ανακοινώσει υποψηφίους, ενώ ο εκπρόσωπός του στο στούντιο, το μέλος της Ν.Ε. Ηρακλείου και αν. υπεύθυνος Επικοινωνίας Μανόλης Πετράκης, είπε ότι το ΚΙΝ.ΑΛ. έχει στελέχη, ξεκίνησε έγκαιρα διεργασίες και παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού χάρτη και των υποψηφιοτήτων και των νέων δημάρχων μετά τις εκλογές.

 

Το παράδειγμα Αρναουτάκη

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης αναφέρθηκε, μιλώντας στην εκπομπή, στο παράδειγμα συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τον νυν περιφερειάρχη Κρήτης και εκ νέου υποψήφιο Σταύρο Αρναουτάκη, λέγοντας: «Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή: Πλατιές συνεργασίες στην Αυτοδιοίκηση γύρω από προοδευτικά τοπικά προγράμματα, με στόχο να αναπτυχθούν και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες με ανθρώπους έντιμους και ανοιχτόμυαλους. Το παράδειγμα Αρναουτάκη είναι ένα από τα παραδείγματα που δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δυσκολία να συνεργαστεί με ανθρώπους πέρα από τα κομματικά του όρια, αρκεί να συμφωνήσουν σε πέντε πράγματα, σε κάποιες αρχές και κανόνες λειτουργίας και σε ένα πρόγραμμα. Γιατί θα πρέπει να καταλάβουμε ότι θα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία των ευρύτερων συνεργασιών. Η Ελλάδα χρεωκόπησε από μονοκομματικές κυβερνήσεις και πολλοί Δήμοι βρέθηκαν στο “κόκκινο” από δημάρχους “αυτοκράτορες” με ρουσφέτια και πελατειακή διαχείριση και απευθείας αναθέσεις. Δε χρειάζεται η αντιπαράθεση να έχει στοιχεία εμφυλιοπολεμικά».

 

ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

«Δυνατά Κουράκης-Αρναουτάκης»

Στην εκπομπή έκανε παρέμβαση και η υπεύθυνη Εσωτερικών του ΚΙΝ.ΑΛ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία τάχθηκε όχι υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά ενός πιο αναλογικότερου συστήματος, γιατί, όπως είπε, φοβάται μην εισέλθουν στα δημοτικά συμβούλια παρατάξεις της Χρυσής Αυγής και συμφέροντα. Αναφερόμενη δε στις υποψηφιότητες του Γιάννη Κουράκη για τον Δήμο Ηρακλείου και του Σταύρου Αρναουτάκη για την Περιφέρεια Κρήτης, είπε ότι είναι υποψηφιότητες που πρέπει να δώσουν μαζί τους αγώνες και πως είναι με χαρακτηριστικά που μπορούν να πάνε δυνατά από την πρώτη Κυριακή. Όπως ανέφερε η κ. Χριστοφιλοπούλου, «θα δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα. Θα δοθούν μάχες ενωμένες και ελπίζω και πιστεύω ότι Κουράκης και Αρναουτάκης θα δώσουν μαζί τον αγώνα». Συνεχίζοντας τόνισε: «Είναι η ώρα της μάχης. Τόσο ο Στ. Αρναουτάκης όσο και ο Γιάννης Κουράκης έχουν τη δυνατότητα να πάνε από την πρώτη Κυριακή πολύ δυνατά. Είμαστε μαζί τους και θα τους στηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας».

 

ΤΑΣΟΣ ΓΑΪΤΑΝΗΣ

Οι Μαρκογιαννάκηδες και ο υποψήφιος για τη Λότζια

Ο γραμματέας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. Τάσος Γαϊτάνης, που ανακοινώθηκε μόλις προχθές Πέμπτη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι θα είναι υποψήφιος βουλευτής στο Νότιο Τομέα Αττικής, δε δίστασε να αναφερθεί στη “γαλάζια” υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Κρήτης που είναι ο Αλέξης Μαρκογιαννάκης, πρώτος ανιψιός του πρώην υπουργού και βουλευτή Χανίων Χρ. Μαρκογιαννάκη ο οποίος “κόπηκε” από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη από το εθνικό ψηφοδέλτιο. Αυτό έχει προκαλέσει την οργή του και σε κάθε ευκαιρία βάλλει κατά του προέδρου της Ν.Δ. Στο ερώτημα πώς θα γεφυρωθεί η οργή του θείου μπροστά στην υποψηφιότητα του ανιψιού, ο κ. Γαϊτάνης είπε: « Θα πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στον Αλ. Μαρκογιαννάκη να τον κρίνουμε για αυτό που είναι. Οι περιφερειακές εκλογές είναι περιφερειακές και οι εθνικές είναι κάτι άλλο. Οι πολίτες κρίνουν πρόσωπα, κρίνουν και προτάσεις. Η υποψηφιότητα Αλ. Μαρκογιαννάκη θα είναι υποψηφιότητα νίκης. Μάλιστα, πολύ έγκαιρα ανακοίνωσε υποψηφιότητα η Ν.Δ.», πρόσθεσε, και σημείωσε ότι δεν αποφεύγει να πει το όνομα του Χρήστου Μαρκογιαννάκη λέγοντας ότι τον τιμά και τον σέβεται, ενώ στο τέλος, όπως είπε, θα υπάρξει μια σύνθεση: «Στον δρόμο για τις εκλογές θα πάνε όλα κατ’ ευχήν. Η Ν.Δ. θα συσπειρώσει δυνάμεις στην Κρήτη. Είναι οι αυτοδιοικητικές, είναι οι ευρωεκλογές, είναι και οι εθνικές, και σε αυτή την τριπλή μάχη η Ν.Δ. θα πάει ενωμένη».

Ο κ. Γαϊτάνης αναφέρθηκε και στις υποψηφιότητες για τον Δήμο Ηρακλείου και μνημόνευσε την εκλογική επιτροπή με συντονιστή τον Ν. Κακλαμάνη, όπου μετέχει και ο γραμματέας της Π.Ε. Λευτέρης Αυγενάκης. Ο κ. Γαϊτάνης είπε ότι υπάρχει μια καλή εικόνα για τα πρόσωπα στην Κρήτη και ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι «ο σκοπός είναι να τελειώνουν αυτά τα ζητήματα το συντομότερο δυνατό», δηλαδή πιθανόν αρχές Ιανουαρίου. «Η έγνοια μέχρι τώρα ήταν να κλείσει η υποψηφιότητα της Περιφέρειας. Όλα τα άλλα ζητήματα το επόμενο χρονικό διάστημα». Αναφερόμενος στα στελέχη της Ν.Δ. που μετέχουν στη “Δύναμη Πολιτών”, κράτησε ίσες αποστάσεις, ενώ ήταν κατηγορηματικός για τη στήριξη εκ νέου της υποψηφιότητας Λαμπρινού.

Σχόλια