Ουρές για τη λαχταριστή μπουγάτσα - Αναβίωσε το έθιμο στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
Ουρές για τη λαχταριστή μπουγάτσα - Αναβίωσε το έθιμο στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπουγάτσα για ένα γλυκό νέο χρόνο

Με πάγκους που πουλάνε το γλυκό της πρώτης μέρας του χρόνου, τη γλυκιά μπουγάτσα, γέμισε και φέτος το βράδυ της Πρωτοχρονιάς η πόλη του Ηρακλείου. Μπουγάτσα με κρέμα ή μυζήθρα, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός, πλημμυρίζει το κέντρο αλλά και πολλές γωνιές της πόλης με τη μυρωδιά της κανέλλας και τη γλύκα της ζάχαρης... έτσι για να μπει γλυκά η καινούργια χρονιά. Όπως κάθε χρόνο λοιπόν, έτσι και φέτος, εκατοντάδες Ηρακλειώτες και όχι μόνο έσπευσαν λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου σε καταστήματα και ζαχαροπλαστεία για να αγοράσουν μπουγάτσες και να απολαύσουν το έδεσμα, όπως είθισται την Πρωτοχρονιά, πασπαλισμένες με ζάχαρη άχνη ή κανέλλα ή και με τα δυο μαζί για πιο ωραία γεύση.

Άλλοι γεύτηκαν τις μπουγάτσες στα καφέ της πόλης και άλλοι τις πήραν σπίτι για να γλυκάνουν όλοι την οικογένεια και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ακόμη και ουρές δημιουργήθηκαν στα καταστήματα για το έδεσμα. Ουρές που όμως αυτήν τη φορά δε συνοδεύονται από γκρίνια και νεύρα όπως στις εφορίες και τις δημόσιες υπηρεσίες, αλλά με μια προσμονή και μεγάλη επιθυμία, αφού ήταν για "γλυκό" σκοπό, ενώ ικανοποιημένοι από τις πωλήσεις και αυτή τη χρονιά έμειναν οι καταστηματάρχες, μιας και το έθιμο δεν ξεχνιέται ποτέ και τηρείται κατά κόρον, αφού Πρωτοχρονιά στο Ηράκλειο χωρίς μπουγάτσα δε γίνεται!

Θέλοντας λοιπόν να είναι γλυκιά η πρώτη τους γεύση με την έλευση του νέου έτους, οι Ηρακλειώτες καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες μπουγάτσας, αγοράζοντάς τη με το κιλό. Ως εκ τούτου, σε όλους τους δρόμους του Ηρακλείου την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στήνονται υπαίθριοι πάγκοι για τη διανομή μπουγάτσας από καταστηματάρχες, που ξέροντας να κάνουν καλά τη συνταγή της μπουγάτσας, αλλά και για να βγάλουν ένα επιπλέον μεροκάματο, ξενυχτάνε παράγοντας τη διπλάσια ακόμα και την τριπλάσια ποσότητα από ό,τι συνήθως προκειμένου να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.

Το αγαπημένο γλυκό όλης της Ελλάδας στο Ηράκλειο έχει την τιμητική του στην αλλαγή του χρόνου. Τα παραδοσιακά μπουγατσατζίδικα των Λιονταριών που όλοι γνωρίζουμε, όσο και καταστήματα στην πλατεία Ελευθερίας, στην 1821, στην Καλοκαιρινού κ.λπ. προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες υλικών μέρες πριν ώστε να είναι πανέτοιμοι για τη μεγάλη βραδιά της αλλαγής του χρόνου, ξέροντας ότι ο κόσμος θα αναζητήσει την μπουγάτσα.

Πρόκειται για ένα έθιμο που διατηρείται χρόνια, ακριβώς για το λόγο ότι η μπουγάτσα με τη γλυκιά της γεύση γλυκαίνει τη νέα χρονιά που ξεκινάει, με τις καλύτερες προσδοκίες από όλους μας!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News