Ηράκλειο

Πατέρας Λίβυος: «Πήγαινε εκεί που είναι ο φόβος σου»

Ο π.Λίβυος μιλάει για τους φόβους μας και το "Θεό που νομίζουμε ότι θα έρθει με με έναν Χολιγουντιανό τρόπο..."

Για τους φόβους τα πάθη και τα λάθη μας μίλησε ο πατέρας Λίβυος, ο ιερωμένος που έχει «κερδίσει» του Κρητικούς με την απλότητα, την ειλικρίνεια και τις απενεχοποιημένες απόψεις του.

Σε ένα ειδυλλιακό σκηνικό της φύσης η Ανδριανή Αγγελιδάκη συνάντησε τον π.Λίβυο, κατά κόσμον Χαράλαμπο Παπαδόπουλο και συζήτησαν για τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της ζωής, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο "Ζωή δίχως συνταγές, σκέψεις δίχως δίχτυ ασφαλείας".

 «Ακολούθησε αυτό που φοβάσαι»

Όπως τόνισε ο π.Λίβυος: «έχω γράψει σε ένα βιβλίο μου ότι εάν δεν ξέρεις ποιο μονοπάτι να ακολουθήσεις, ακολούθησε αυτό που φοβάσαι. Γιατί έτσι το αντιλήφθηκα τουλάχιστον εγώ ότι εκεί που φοβόμαστε να πάμε, εκεί υπάρχει μια αλήθεια, την οποία φοβόμαστε να ανοίξουμε το πορτάκι αυτό και το περιέγραψες πολύ ωραία και φοβόμαστε να πάμε εκεί, εκεί όμως πρέπει να πάμε τελικά διότι εκεί πάντα μια σκιά του εαυτού μας, μπορεί να μας σκιάζει, μπορεί να μας φοβίζει, μπορεί να δειλιούμε να πάμε προς τα εκεί αλλά μας κρατά ένα δώρο, δηλαδή όταν ανοίξεις αυτό το κουτί, αυτό το μέρος, όταν πας εκεί, δώσεις λίγο φως σε αυτό το σκοτεινό μέρος της ύπαρξής σου στο τέλος θα είσαι μόνο κερδισμένος».

«Αναλαμβάνουμε την ευθύνη…»

Ο ανήλικος αναζητάει την ευθύνη έξω από αυτόν χωρίς να ψάχνει τα βαθύτερα αίτια των πράξεων αλλά και να αναλαμβάνει την ευθύνη. Όπως αναφέρει ο π.Λίβυος: «ο ψυχικά ενήλικος –γιατί η ηλικία πολλές φορές δεν συνάδει και δεν συμβαδίζει με την ψυχική ενηλικίωση, υπάρχουν πάρα πολλοί που εξωτερικά κυκλοφορούν ανάμεσά μας και εμείς οι ίδιοι πολλές φορές αλλά δεν έχουμε την ψυχική ενηλικίωση- ο ενήλικος είναι αυτός που κάποια στιγμή λέει «οκ αναλαμβάνω την ευθύνη της ζωής μου και των πράξεών μου. Ξέρω ότι κάθε πράξη μου έχει ένα αποτέλεσμα κι εγώ αυτό υπεύθυνα το αναλαμβάνω».

«Νομίζουμε ότι ο Θεός θα έρθει με έναν Χολιγουντιανό τρόπο»

Όσο για την αντίληψή μας για το Θεό: «αισθάνομαι ότι πάρα πολλοί όταν μιλάμε για την παρουσία του Θεού στη ζωή μας έχουμε την αίσθηση ότι ο Θεός θα έρθει με έναν Χολιγουντιανό τρόπο, δηλαδή θα ανοίξει κάποια στιγμή ο ουρανός και θα κατέβει ένα ον, είναι στο μυαλό μας ένα παππούλης με άσπρα μαλλιά και γένια και το εξής. Ο Θεός δεν είναι αυτό, ο Θεός είναι πνεύμα. Οπότε το Θεό πρέπει να τον αναζητήσουμε σε πνευματικές ποιότητες. Η φανέρωσή του στη ζωή μας που είναι; Ένας άνθρωπος που παλεύει με τον καρκίνο, που παλεύει με μια ασθένεια είναι μια δοκιμασία και λέμε «ο Θεός σου δίνει δύναμη, ή ο Θεός θα σε βοηθήσει . Πως θα τον βοηθήσει; Στις ποιότητές του. Δηλαδή η υπομονή που κάνει, το κουράγιο που κάνει, η ελπίδα που δεν χάνει…».

Με απόλυτη ειλικρίνεια σημειώνει ακόμα ότι ο κανονικός άνθρωπος έχει πάθη, φόβους και κάνει λάθη. Ο πατέρας Λίβυος σημείωσε δε ότι οι άνθρωποι που έχουν μια εσωτερική «ματιά» αντιλαμβάνονται ότι ο εαυτός τους παραμένει μυστήριο, βάζοντας όλους στη διαδικασία της αναζήτησης…

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια