Εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ: «Ασφυκτική πίεση» στην Ψυχιατρική κλινική

Ηράκλειο
Εργαζόμενοι στο ΠΑΓΝΗ: «Ασφυκτική πίεση» στην Ψυχιατρική κλινική

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταγγελίες από το Σωματείο Εργαζομένων

Για «ασφυκτική πίεση» που ασκείται στην Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ κάνουν λόγο οι Εργαζόμενοι με επιστολή τους στα ΜΜΕ.

Παράλληλα αναφέρουν ότι η δυναμικότητα της κλινικής θα έπρεπε να ανέρχεται στις 50 με 55 κλίνες ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμα μόνο 35 κρεβάτια.

Δείτε την επιστολή:

Η πρόσφατη ανοιχτή επιστολή των εργαζομένων στην ψυχιατρική κλινική επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά τις καταγγελίες του σωματείου για την κατάσταση αυτής της κλινικής του νοσοκομείου μας, την οποία έχουμε επισημάνει, αναδείξει και καταγγείλει επανειλημμένα στο παρελθόν. Ουσιαστική παρέμβαση αντιμετώπισης του προβλήματος ΔΕΝ έχει γίνει ούτε από τις διοικήσεις ούτε από το υπουργείο.

Την τελευταία φορά που το σωματείο μας άσκησε κριτική -ως όφειλε-, επειδή είχαν επαναληφθεί οι παραπάνω τραγικές συνθήκες (καλοκαίρι του 2017), είχε δεχθεί σφοδρή και συκοφαντική επίθεση από τη ΔΥΠΕ, προκειμένου φυσικά να καλύψει τις ευθύνες και την άθλια πολιτική της κυβέρνησης. Δυστυχώς, ένα χρόνο μετά, αυτή η πραγματικότητα συνεχίζεται με ολέθριες συνέπειες για ασθενείς και εργαζόμενους.

Και τότε και σήμερα η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ έχει εξαπολύσει κυνήγι μαγισσών, κατηγορώντας το σωματείο, από τη μια για μηδενισμό, κινδυνολογία και καταστροφολογία, από την άλλη για παραποίηση της πραγματικότητας. Η πραγματικότητα για άλλη μια φορά διαψεύδει τη διοίκηση.

Οι συνάδελφοί μας στο ψυχιατρικό τμήμα, παρόλη τη φιλότιμη και σκληρή προσπάθεια που καταβάλουν, ασκούν τα καθήκοντα τους σε ένα περιβάλλον με αυξημένο βαθμό επικινδυνότητας, ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται σε φυσική, ψυχική και επαγγελματική εξουθένωση. Η ανοιχτή επιστολή προς όλους τους υπεύθυνους τους καθιστά όλους συνυπεύθυνους για ό,τι  συμβαίνει.

Η ασφυκτική πίεση που ασκείται σε αυτήν την κλινική οφείλεται βέβαια και στο γεγονός ότι καλείται να καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της ανατολικής Κρήτης, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός αναφοράς να υπερβαίνει τους 350.000 κατοίκους και την καλοκαιρινή περίοδο ν’ αυξάνεται αλματωδώς εξαιτίας του τουρισμού.

Για ένα τόσο μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού θα έπρεπε να υπάρχουν διαθέσιμα 50 με 55 κρεβάτια, ενώ σήμερα η κλινική για εκούσιες και ακούσιες νοσηλείες, με 2 τμήματα (βραχείας και οξέων) διαθέτει με μεγάλη δυσκολία 35 κρεβάτια.

  • Η δήθεν αποασυλοποίηση που επικαλείται η διοίκηση δεν γίνεται με την ανυπαρξία δημόσιων δωρεάν κρατικών δομών και με έλλειψη μονίμου προσωπικού. Το μόνο που κάνει η περίφημη αποασυλοποίηση είναι να μετακυλύει την ευθύνη του κράτους για παροχή ψυχιατρικής περίθαλψης στους ασθενείς και στις οικογένειες τους.
  • Η διοίκηση διαπιστώνει ότι «το ΠαΓΝΗ είναι ένα γενικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο και όχι ψυχιατρικό νοσοκομείο ή άσυλο», ενώ η Ψυχιατρική Κλινική του ΠαΓΝΗ δεν έχει τη δυνατότητα κατάλληλης αντιμετώπισης σοβαρών οξέων περιστατικών και μακράς φιλοξενίας χρονίως υπολειμματικών ασθενών λόγω ακαταλληλότητας χώρων και έλλειψης προσωπικού.
  • Η κοινωνική επανένταξη των ασθενών και η επαγγελματική αποκατάστασή τους δεν γίνεται με ευθύνη των ΜΚΟ, αλλά με την ουσιαστική στήριξη του κράτους.
  • Οι κατευθυντήριες οδηγίες και οι πολιτικές στον ψυχιατρικό τομέα του υπουργείου υγείας είναι εκείνες που οξύνουν τα προβλήματα των ασθενών και των οικογενειών τους καθώς και των εργαζομένων, με την ανυπαρξία ενός αποτελεσματικού δικτύου κοινωνικής ψυχιατρικής, διογκώνοντας τον αντίστοιχο ιδιωτικό τομέα, με μοναδικό ευεργετημένο τις ΜΚΟ που έχουν καταλάβει μεγάλο κομμάτι της χρηματοδότησης και της φροντίδας ψυχικών ασθενών και στο νησί μας.

Είναι τεράστιες οι ευθύνες και της παρούσας κυβέρνησης και του υπουργείου, για την απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται στις δομές ψυχικής υγείας, καθώς και στη δική μας ψυχιατρική κλινική. Η διοίκηση, παρότι έχει γνώση του ορίου ασφαλείας φιλοξενίας ασθενών στην κλινική και παρά τις διαμαρτυρίες του προσωπικού και των επιστημονικά υπευθύνων, αδυνατεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση, την 7η ΥΠΕ και τη διοίκηση του νοσοκομείου, αντί να χάνουν χρόνο να απαντούν στους εργαζομένους, να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να υπάρχουν:      

  • Ασφαλείς κι ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για τους συναδέλφους μας.
  • Άμεσα μέτρα από τη διοίκηση για την αξιοπρεπή, ομαλή και ασφαλή λειτουργία της ψυχιατρικής κλινικής με δέσμευση για συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους.
  • Ασφαλείς, αξιοπρεπείς συνθήκες νοσηλείας για τους ψυχικά πάσχοντες.
  • Πλήρης ανάπτυξη κρατικών δομών ψυχικής υγείας και σε άλλους νομούς του νησιού.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News