Στα «μαλακά» ο Τούρκος αξιωματικός που ήρθε στην Κρήτη για να «ξεφύγει» από τον Ερντογάν

Κρήτη
Στα «μαλακά» ο Τούρκος αξιωματικός που ήρθε στην Κρήτη για να «ξεφύγει» από τον Ερντογάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δύο χρόνια και 9 μήνες στο φυγά αξιωματικό του Τουρκικού στρατού που προσπάθησε να πετάξει παράτυπα από το «Νίκος Καζαντζάκης» για το εξωτερικό

Δικαίωση για έναν πρώην αξιωματικό του τουρκικού στρατού, ο οποίος διώχθηκε από τις Αρχές της χώρας του μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, συνιστά η απόφαση που εξέδωσε προχθές το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης.

Ο φυγάς αξιωματικός, ο οποίος έχει φτιάξει ξανά τη ζωή του στην Ελλάδα, μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο ανήλικα παιδιά τους, κάθισε στο εδώλιο κατηγορούμενος - μεταξύ άλλων - για κακούργημα: Ωστόσο, η Έδρα τον έριξε στα... “μαλακά”, καθώς έκρινε ότι οδηγήθηκε στην πράξη του από μη ταπεινά αίτια, δεχόμενη ουσιαστικά τον ισχυρισμό του ότι είναι πολιτικός πρόσφυγας και όχι εγκληματίας κερδοσκόπος...

Αλλά ας πιάσουμε από την αρχή το νήμα της επίμαχης υπόθεσης, η οποία είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας από τη “Νέα Κρήτη” πριν από περίπου ενάμιση χρόνο. Το καλοκαίρι του 2017, ο πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού, ο οποίος είχε διαφύγει μερικές εβδομάδες νωρίτερα από τη χώρα του στην Ελλάδα, προσπάθησε να πετάξει παράτυπα στο εξωτερικό από το αεροδρόμιο Ηρακλείου. Ειδικότερα, ο πρώην αξιωματικός έφτασε την Παρασκευή 16 Ιουνίου του 2017 στο αεροδρόμιο Ηρακλείου “Ν. Καζαντζάκης”, για να πετάξει για Βρυξέλλες. Μαζί του ήταν μια συμπατριώτισσά του μαζί με τα ανήλικα παιδάκια της.

Ο αξιωματικός παρουσιάστηκε ως σύζυγος της Τουρκάλας και πατέρας των παιδιών. Η “οικογένεια” προσπάθησε να επιβιβαστεί σε πτήση με προορισμό τη βελγική πρωτεύουσα, χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα του ΝΑΤΟ. Εντούτοις, έγιναν αντιληπτοί και ο αξιωματικός με τη συμπατριώτισσά του συνελήφθησαν.

Όπως ανέφεραν τότε τουρκικά δημοσιεύματα, πρόκειται για διακεκριμένο αξιωματικό, ο οποίος απολύθηκε από το καθεστώς της γειτονικής χώρας και διώκεται ως ύποπτος για συμμετοχή στο πραξικόπημα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για την κακουργηματική πράξη της απόπειρας διευκόλυνσης εξόδου από το ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτης χώρας από κερδοσκοπία. Εξάλλου, εναντίον του απαγγέλθηκαν και κατηγορίες για τα πλημμελήματα της κατοχής και χρήσης πλαστών εγγράφων κατ' εξακολούθηση, της απόπειρας παράνομης εξόδου από τη χώρα, καθώς και της πλαστογραφίας μετά χρήσεως και παράνομης εισόδου στη χώρα.

Το καλοκαίρι του 2017 παρέμεινε, μάλιστα, επί περίπου ένα μήνα στη φυλακή, πριν αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από την Ελλάδα.

Τελικά, ο “Γολγοθάς” του πρώην αξιωματικού έλαβε τέλος, σύμφωνα με τον δικηγόρο του, μετά την προχθεσινή απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο συνήγορος υπεράσπισής του Νίκος Στιβακτάκης, το δικαστήριο τού χορήγησε ελαφρυντικό, καθώς αναγνωρίστηκε ότι οδηγήθηκε στην πράξη του από μη ταπεινά αίτια. Έτσι, από εκεί που κινδύνευε με κάθειρξη από 10 έως 20 χρόνια, του επιβλήθηκε ποινή δύο ετών και 9 μηνών με τριετή αναστολή.

Καταδιώκεται στην Τουρκία - Θεωρείται ύποπτος για συμμετοχή στο πραξικόπημα του 2016

Πολλοί από τους συναδέλφους μου υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια με ηλεκτρικά μέσα, με κλομπ κ.ά. Υπάρχουν αυτοκτονίες στις φυλακές. Σε στάβλους αφήνουν τους ανθρώπους γυμνούς, χωρίς φαγητό, και όταν χάνουν τις αισθήσεις τους, τους βάζουν να υπογράφουν διάφορα. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι.

«Από την ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι πρόκειται για αξιωματικό του τουρκικού στρατού με πολλές διακρίσεις, που εκδιώχθηκε από την τουρκική κυβέρνηση και καταδιώκεται στη χώρα του, ως ύποπτος για τη συμμετοχή στο πραξικόπημα ανατροπής της κυβέρνησης Ερντογάν, που έλαβε χώρα τον μήνα Ιούλιο του έτους 2016», δήλωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο κ. Στιβακτάκης.

Σύμφωνα με τον Ηρακλειώτη δικηγόρο, ο εντολέας του ανέφερε ότι «όσους ήρθαμε στην Ελλάδα για να σώσουμε τη ζωή μας μάς λένε προδότες, ότι πουλάμε στρατιωτικά μυστικά στην Ελλάδα. Υπάρχουν βίντεο με συλλήψεις δικαστών μέσα στο ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας και είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης.

Πολλοί από τους συναδέλφους μου υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια με ηλεκτρικά μέσα, με κλομπ κ.ά. Υπάρχουν αυτοκτονίες στις φυλακές. Σε στάβλους αφήνουν τους ανθρώπους γυμνούς, χωρίς φαγητό, και όταν χάνουν τις αισθήσεις τους, τους βάζουν να υπογράφουν διάφορα. Στην Τουρκία οι στρατιωτικοί είναι σαν καταραμένοι. Λυπάμαι που λέω όλα αυτά για τη δική μου πατρίδα».

Όπως μας εξηγεί ο κ. Στιβακτάκης, ο εντολέας του υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου ότι είναι πολιτικός πρόσφυγας κι επουδενί κερδοσκόπος εγκληματίας. Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον δικηγόρο τού πρώην αξιωματικού, το Δικαστήριο τού επέβαλε ποινή πλημμεληματικής μορφής (2 χρόνια και 9 μήνες) και εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος.

«Τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία παραγράφηκαν. Η ελληνική Δικαιοσύνη είναι μόνιμος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τα αίτια της συμπεριφοράς των κατηγορουμένων δεν ήταν ταπεινά, αλλά αποτέλεσμα της απάνθρωπης μεταχείρισης στην πατρίδα τους, και η ελληνική Δικαιοσύνη απέδειξε για άλλη μια φορά τον σεβασμό της στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια», επισήμανε, κλείνοντας, ο δικηγόρος Νίκος Στιβακτάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News