Ηράκλειο

Χρηματοδοτήθηκε και προχωρά το αεροδρόμιο στο Καστέλι

Αναπτυξιακό σχέδιο με φόντο το νέο αεροδρόμιο

Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά όταν μιλάμε για μεγάλα αναπτυξιακά έργα και στην περίπτωση του νέου αεροδρομίου Καστελίου μια σημαντική παράμετρος, από τα λεγόμενα επιμέρους μεν ζητήματα που “θωρακίζουν” δε την ομαλή υλοποίηση του έργου, φαίνεται ότι μπαίνει σε τροχιά διευθέτησης.

Ο λόγος για το πολυσυζητημένο ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο του Δήμου Μινώα Πεδιάδος. Το ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο αποτελεί πάγιο αίτημα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, των φορέων και της τοπικής κοινωνίας, μιας και θα αποτελέσει τον “μπούσουλα” για το πώς θα πρέπει να κινηθεί αναπτυξιακά, παραγωγικά και οικιστικά η ευρύτερη περιοχή του Καστελίου με τα νέα, τελείως διαφορετικά δεδομένα που θα διαμορφωθούν λόγω του νέου διεθνούς αεροδρομίου... Και όπως φαίνεται, το νερό μπαίνει πλέον στο αυλάκι για το πολυπόθητο ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο, μετά τη χθεσινή χρηματοδότηση της σχετικής μελέτης από την Περιφέρεια Κρήτης.

Ειδικότερα, τη χρηματοδότηση της μελέτης του Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου, που θα εκπονηθεί με την ευθύνη της “Αναπτυξιακής Κρήτης Α.Ε.” και θα αξιολογήσει επιπτώσεις και δυνατότητες ανάπτυξης από την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου αεροδρομίου στην περιοχή του δήμου Μινώα Πεδιάδας, υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Σκοπός του Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου είναι η εκτίμηση των επιπτώσεων στην περιοχή από την εγκατάσταση και λειτουργία του νέου αεροδρομίου. Στο ίδιο σχέδιο θα υπάρξει και η διατύπωση πρότασης για δέσμη μέτρων και έργων, τα οποία θα αφορούν την αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει το νέο έργο, καθώς και την επιλογή του πλέον κατάλληλου μηχανισμού διαχείρισης, ο οποίος θα συγκροτηθεί με ευθύνη της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, σε συνεργασία με την “Αναπτυξιακή Κρήτης Α.Ε.”.

Η απόφαση υπογράφηκε στην Περιφέρεια, παρουσία του δημάρχου Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρία Καλογεράκη, του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Πιτσούλη και του εντεταλμένου συμβούλου Υγείας Λάμπρου Βαμβακά.

Σε δήλωσή του ο κ. Καλογεράκης ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη που ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, σημειώνοντας πως το αίτημα χρόνιζε τα τελευταία οκτώ χρόνια.

«Με βάση αυτό το σχέδιο, θα προσδιορίσουμε τις επιπτώσεις αλλά και τις δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής μέσα από την κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρομίου. Ήταν διαχρονικό αίτημα που είχε κατατεθεί στα αρμόδια υπουργεία και σήμερα έρχεται να δρομολογηθεί η υλοποίηση της μελέτης μέσα από την υπογραφή και τη χρηματοδότηση του περιφερειάρχη. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιούμε τις δυνατότητες της Αναπτυξιακής και των στελεχών της προς την κατεύθυνση αυτή και προσβλέπουμε στην άμεση εκπόνηση και την υλοποίηση του παραπάνω σχεδίου», δήλωσε ο δήμαρχος Ζαχαρίας Καλογεράκης.

Η εξέλιξη κρίνεται πολύ σημαντική στο πλαίσιο του γενικότερου κάδρου του νέου αεροδρομίου Καστελίου, διότι η πραγματικότητα είναι πως ο Δήμος Μινώα Πεδιάδος έχει δείξει μια “γενναία” πολιτική στάση, τασσόμενος υπέρ του μεγάλου αναπτυξιακού έργου, και δικαιούται να δει να προχωρούν τα επιμέρους ζητήματα και αιτήματα που έχει εύλογα θέσει ως αντισταθμιστικές απαιτήσεις.

Η αναγκαιότητα

«Σε καθεστώς ομηρίας εδώ και 15 χρόνια»

Άλλωστε, εδώ και πολύ καιρό, εδώ και χρόνια, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης έχει υπογραμμίσει την αναγκαιότητα να προχωρήσει το ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο για την περιοχή, δεδομένου ότι η ευρύτερη περιοχή του Καστελίου έχει εμπλακεί την τελευταία 15ετία σε μια ιδιότυπη αναπτυξιακή-οικονομική “ομηρία”, βρισκόμενη σε αναμονή για το νέο αεροδρόμιο.

Υπενθυμίζουμε σχετικές δηλώσεις του δημάρχου, που είχε επισημάνει: «Η περιοχή μας παραμένει υπό καθεστώς “ομηρίας”, αφού εδώ και χρόνια, στα πλαίσια των ανακοινώσεων υλοποίησης ή μη αυτού του εθνικής κλίμακας έργου υποδομής, έχουν σταματήσει η δόμηση, η κεντρική ανάπτυξη και η ενίσχυση ή αναβάθμιση της παραγωγικής διαδικασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Κάθε ενέργεια ανάπτυξης και επενδύσεων εμποδίζεται από την αναμονή των δεδομένων κατασκευής και λειτουργίας του αεροδρομίου, καθώς αναμφίβολα η υλοποίηση του έργου επηρεάζει και επαναπροσδιορίζει τα οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και συνολικά τα αναπτυξιακά δεδομένα της περιοχής μας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια