Μετακομίζουν δύο λαϊκές αγορές του Ηρακλείου

Ηράκλειο
Μετακομίζουν δύο λαϊκές αγορές του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες προτάσεις για τη μετακίνηση των λαϊκών σε Μασταμπά και Καμίνια

Με νέες προτάσεις “μετακόμισης” στο τραπέζι επανέρχεται τώρα η δημοτική Αρχή Ηρακλείου για τις λαϊκές αγορές σε Καμίνια και Μασταμπά, σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο που έχει διαμορφωθεί τους τελευταίους μήνες.

Όλες οι προσπάθειες για τη μετακίνηση των λαϊκών αγορών της Δευτέρας και της Τετάρτης εκ μέρους της Λότζιας βρήκαν ως τώρα “τοίχο”, αφού υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις και από πλευράς των περιοίκων που ήταν να υποδεχτούν τις λαϊκές στις γειτονιές τους, αλλά και από πλευράς φορέων, όπως π.χ. η Τροχαία Ηρακλείου.

Χθες η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ηρακλείου κατέληξε σε δύο νέες προτάσεις και για τις δύο αυτές λαϊκές αγορές, τις οποίες έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, με την ελπίδα από πλευράς Δήμου να τύχουν αυτή τη φορά κοινωνικής αποδοχής και συναίνεσης.

Η πρώτη δημόσια διαβούλευση αφορά στη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς που διεξάγεται κάθε Τετάρτη στην περιοχή Μασταμπά του δήμου Ηρακλείου. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ο πρόεδρος έθεσε υπόψη των μελών της Επιτροπής τη με αριθμ. πρωτ. 111518/10.12.2018 εισήγηση του Τμήματος Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων, για τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς που διεξάγεται κάθε Τετάρτη στην περιοχή Μασταμπά, «από την οδό Παρασκευοπούλου, στις οδούς:

- Σεργίου Κυβέλης, από τη συμβολή της με την οδό Εμμ. Χαρ. Παπαδάκη έως όπου χρειαστεί για να λειτουργήσει η λαϊκή αγορά.

- Βαλτετσίου, από τη συμβολή της με την οδό Σεργίου Κυβέλης, η οποία είναι παράλληλη και συνδέονται μεταξύ τους».

Επίσης, σε ό,τι αφορά τις δύο οδούς, «εκτός που είναι παράλληλες μεταξύ τους, η οδός Σεργίου Κυβέλης είναι παράλληλη με τη λεωφόρο Κνωσού και η οδός Βαλτετσίου είναι παράλληλη με την οδό Ερυθραίας».

Μετά την ανακοίνωση των παραπάνω, ακολούθησε σχετική συζήτηση μεταξύ των μελών της Επιτροπής, κατά την οποία o πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου πρότεινε να τεθεί σε διαβούλευση για δέκα ημέρες, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις-παρατηρήσεις τους οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και αρμόδιοι φορείς. Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αποφάσισε ομόφωνα και θέτει σε δημόσια διαβούλευση για δέκα ημέρες με ενδιαφερόμενους πολίτες το θέμα της μετακίνησης της λαϊκής αγοράς που διεξάγεται κάθε Τετάρτη στην περιοχή Μασταμπά, από την οδό Παρασκευοπούλου στις οδούς Σεργίου Κυβέλης από τη συμβολή της με την οδό Εμμ. Χαρ. Παπαδάκη έως όπου χρειαστεί για να λειτουργήσει η λαϊκή αγορά, και Βαλτετσίου, από τη συμβολή της με την οδό Σεργίου Κυβέλης, η οποία είναι παράλληλη και συνδέονται μεταξύ τους.

Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, θα συζητήσει το θέμα και τις τυχόν παρατηρήσεις και απόψεις που θα κατατεθούν, και θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη σχετικής απόφασης.

Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο διάστημα είχε προκύψει πλήρες αδιέξοδο σε σχέση με τη χωροθέτηση της λαϊκής στον Μασταμπά. Χαρακτηριστικό ήταν το κλίμα σε προηγούμενη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου. Εκεί έκαναν “απόβαση” για να διαμαρτυρηθούν έντονα τόσο περίοικοι από τις οδούς Παρασκευοπούλου και Ραυτοπούλου, όπου φιλοξενείται μέχρι τώρα η λαϊκή, όσο και περίοικοι από τις οδούς Κωνσταντινίδη και Κωστή Παλαμά, όπου ο Δήμος σχεδίαζε να πάει τη λαϊκή, αλλά αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, αποσύροντας την εν λόγω πρόταση.

Η δεύτερη απόφαση που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση αφορά στη μετακίνηση της λαϊκής της Δευτέρας στην περιοχή των Καμινίων. Επίσης κατά τη χθεσινή συνεδρίασή της, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου αποφάσισε ομόφωνα να θέσει σε δημόσια διαβούλευση για δέκα ημέρες με ενδιαφερόμενους πολίτες το θέμα της μετακίνησης της λαϊκής αγοράς που διεξάγεται κάθε Δευτέρα στην 3η Δημοτική Κοινότητα, στην περιοχή Καμινίων του δήμου Ηρακλείου, «στις οδούς:

- Σμυριλίου από τον αριθμό 15 (γωνιακό καφενείο) μέχρι και τον αριθμό 55.

- Φρέντυ Γερμανού, σε όλη την οδό έως τη συμβολή της με την οδό Πατρόκλου.

- Κυβέλης, στο τμήμα από τη συμβολή της με την οδό Σμυριλίου και την οδό Πατρόκλου».

Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, θα συζητήσει το θέμα και τις τυχόν παρατηρήσεις και απόψεις που θα κατατεθούν, και θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη λήψη σχετικής απόφασης.

Θυμίζουμε ότι εδώ και καιρό οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής των Καμινίων έχουν βγει στα... κάγκελα, απαιτώντας τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς από τις οδούς Συβρίτου, Γορτύνης και Εργάνης.

Οι κάτοικοι άσκησαν έντονες πιέσεις προς τη δημοτική Αρχή, η οποία έβαλε στο “μικροσκόπιο” κάποιες εναλλακτικές λύσεις, όπως την αξιοποίηση της οδού Ισαύρων ή της οδού Καντάνου ή της οδού Πετλέμπουρι. Ωστόσο, διαπιστώθηκαν προβλήματα και “αγκάθια” σε σχέση με τις εναλλακτικές λύσεις, που εγκαταλείφθηκαν, για να πάμε τώρα στη νέα αυτή πρόταση του Δήμου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News