Κίνδυνος τα ετοιμόρροπα κτίσματα στην «καρδιά» του Ηρακλείου

Ηράκλειο
Κίνδυνος τα ετοιμόρροπα κτίσματα στην «καρδιά» του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιστολή αναγνώστη για τα επικίνδυνα ερείπια στην παλιά πόλη

Την κατάσταση που επικρατεί με τα ετοιμόρροπα κτήρια στην παλιά πόλη του Ηρακλείου, τη μεγάλη επικινδυνότητά τους για τους διερχόμενους πολίτες και την τραγελαφική τακτική των δημοτικών αρχόντων σε ό,τι αφορά τις ταμπέλες με την προειδοποίηση «ετοιμόρροπο κτίσμα» σχολιάζει, με επιστολή προς την εφημερίδα μας, αναγνώστης από το Ηράκλειο.

Επισυνάπτοντας και σχετικές φωτογραφίες, ο αναγνώστης αναφέρει τα εξής:

«Κύριε διευθυντά,

Περπατώ συχνά στην παλιά μας πόλη και η θλίψη για το πώς την καταντήσαμε, με τα ερείπια σε κάθε δρόμο, είναι το βασικό συναίσθημα που με καταλαμβάνει. Πρόσφατα, στην οδό Ρωμανού, είδα όμως κάτι που με παραξένεψε.

Μια ταμπέλα του Δήμου μπροστά σε ένα σπίτι που έγραφε: “Ετοιμόρροπο κτίσμα”.

Μου θύμισε το γνωστό ανέκδοτο που θέλει κάποιον τρόφιμο ψυχιατρικού ιδρύματος να καρφιτσώνει κάθε πρωί ψηλά πάνω στο κοντάρι της σημαίας ένα σημείωμα και να ξεκαρφιτσώνει το προηγούμενο. Και όταν ένας περίεργος γιατρός καταφέρνει κάποια στιγμή να αναρριχηθεί και αυτός στο κοντάρι, διαβάζει το σημείωμα που έγραφε: “Εδώ είναι το τέλος του κονταριού”.

Να ευχαριστήσουμε λοιπόν τον... Δήμο για την πληροφόρηση σχετικά με την ετοιμορροπία του οικήματος, και να υποθέσουμε το εξής: Με αυτήν την ταμπέλα εξαντλείται η υποχρέωση του Δήμου;

Καλή λοιπόν είναι η... πληροφόρηση, αλλά επιτρέψτε μου να αναφέρω πως υπάρχουν πολλά περισσότερα ετοιμόρροπα κτίσματα στην παλιά πόλη, τα οποία δεν έχουν την... πληροφόρηση για την ετοιμορροπία τους, όπως π.χ. αυτό στην οδό Γιαννίκου. Και στα σοβαρά τώρα. Εκτός από αυτές τις τελείως περιττές ταμπέλες, σε κάποια από τα ετοιμόρροπα της παλιάς πόλης, τι άλλο έχει κάνει ο Δήμος ή η Αρχαιολογία για αυτά τα παλαιά κτίσματα; Εμείς λέμε απολύτως τίποτε!

Α ναι! Για να είμαστε και δίκαιοι. Πρόσφατα ακούσαμε την κ. πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου να μας μιλά για μια νέα καταγραφή των ετοιμόρροπων της παλιάς πόλης από επιτροπή του ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Θα είναι, αν θυμάμαι καλά, η τρίτη κατά σειρά καταγραφή των ετοιμόρροπων κτισμάτων από το 1995 και μετά. Η πρώτη και πλήρης καταγραφή αλλά και ο χαρακτηρισμός των κτισμάτων, μετά από την οποία δε χρειάζεται ούτε δεύτερη ούτε και τρίτη καταγραφή, έγινε στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης για τα τείχη και την παλιά πόλη, στις αρχές του αιώνα.

Τι θα ακολουθήσει στη συνέχεια; Απολύτως καμία ενέργεια, μέχρι τα ετοιμόρροπα να καταρρεύσουν. Μετά θα... μαζεύουν τα μπάζα.

Τους είδαμε στο Δουκικό Ανάκτορο στα Λιοντάρια, τους είδαμε στα Τρανταλλίδεια, τους είδαμε στο διατηρητέο της Γιαμπουδή και θα τους δούμε σύντομα στο διατηρητέο της Αγίου Μηνά».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News