Ψάχνουν λύση με τους ΦΟΔΣΑ μετά το νέο «ναυάγιο»!

Ηράκλειο
Ψάχνουν λύση με τους ΦΟΔΣΑ μετά το νέο «ναυάγιο»!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συζήτηση απέβη και χθες άκαρπη, με την αναζήτηση της λύσης να παραπέμπεται πλέον σε νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Πέμπτη

Ούτε η πίεση από πλευράς χρόνου, ούτε οι κλειστές πόρτες, λες και μιλούσαμε για συνεδρίαση απόρρητη (!), δε βοήθησαν χθες για να αρθεί σε επίπεδο ΠΕΔ Κρήτης το αδιέξοδο με την υποχρεωτική αναδιάταξη του χάρτη των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Κρήτη, προς συμμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε το καλοκαίρι με τον “Κλεισθένη”...

Παρουσία και της συντονίστριας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίας Κοζυράκη, η οποία υπενθύμισε σε όλους το νέο θεσμικό πλαίσιο και κυρίως τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, μιας και η μετάβαση στη νέα εποχή της διαχείρισης των απορριμμάτων θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, οι αιρετοί κουβέντιασαν για μια ακόμη φορά. Και πάλι όμως δε βρήκαν την άκρη, τη “χρυσή τομή” για το πόσοι και ποιοι ΦΟΔΣΑ θα λειτουργούν από το 2019 και μετά στο νησί μας.

Η συζήτηση απέβη και χθες άκαρπη, με την αναζήτηση της λύσης να παραπέμπεται πλέον σε νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Πέμπτη.

Στην ερχόμενη μάλιστα συνεδρίαση, οι αιρετοί αναμένεται να έχουν στα χέρια τους και σχετική οικονομοτεχνική μελέτη του ΕΣΔΑΚ, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι τις ημέρες αυτές μέχρι το νέο ραντεβού στην ΠΕΔ θα μεσολαβήσουν επαφές, συζητήσεις και ζυμώσεις, σε μια προσπάθεια να βρεθεί το “κλειδί” που θα ξεκλειδώσει το όλο αδιέξοδο.

Αδιέξοδο που αποτυπώθηκε ανάγλυφα και στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και της Ολομέλειας των Δημάρχων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων “Ελ. Βενιζέλος” του Δημοτικού Συμβουλίου.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση επαναβεβαιώθηκε ότι δεν υπάρχουν “αγκάθια” αναφορικά με τη συνέχιση της λειτουργίας της ΔΕΔΙΣΑ και πως από εκεί και πέρα είναι ρευστό το κλίμα για τους άλλους δύο φορείς που, βάσει της αρχικής απόφασης της ΠΕΔ, θα λειτουργούν στο νησί.

Όπως έχουμε γράψει, η αρχική απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης για τη λειτουργία τριών ΦΟΔΣΑ (φωτογραφίζοντας ΔΕΔΙΣΑ, ΕΣΔΑΚ και ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας) έχει αποδειχτεί χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, αφού ουκ ολίγα Δημοτικά Συμβούλια έχουν πάρει αντίθετες αποφάσεις! Αποφάσεις, δηλαδή, που αφορούν την υπαγωγή είτε σε άλλο ΦΟΔΣΑ, όπως ο σημερινός Φορέας Ν. Καζαντζάκη-Αρχανών-Τεμένους, είτε σε υπαγωγή σε έναν παγκρήτιο ΦΟΔΣΑ.

Και σαν να μην έφτανε αυτό το σκηνικό, δεν έχουν, απ’ ό,τι διαπιστώνεται, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης προχωρήσει ούτε οι απαιτούμενες θεσμικές καταστατικές διαδικασίες για τη μετάβαση στη νέα εποχή διαχείρισης των απορριμμάτων.

Πέρα από τα διαφορετικά “θέλω” των αιρετών και τον κατακερματισμό που διαγράφεται με άξονα κατά βάση το δίπολο ΕΣΔΑΚ και ΦΟΔΣΑ Β. Πεδιάδος, την όλη δύσκολη κατάσταση περιπλέκει άρδην ο καμβάς των στενών όρων και προϋποθέσεων που ορίζει το νέο θεσμικό πλαίσιο. Ένας χαρακτηριστικός όρος είναι ότι για να συνεχίσει να λειτουργεί ένας υφιστάμενος ΦΟΔΣΑ θα πρέπει να πάρουν απόφαση ένταξης τα Δημοτικά Συμβούλια των ΟΤΑ που αντιστοιχούν στο 70% κατ’ ελάχιστο του πληθυσμού των ΟΤΑ που συμμετέχουν ήδη στον εν λόγω ΦΟΔΣΑ!

Δύο οι λύσεις: Το μήνυμα της Μαρίας Κοζυράκη

Η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, επανέλαβε από την πλευρά της προς τους αιρετούς ότι πλέον είναι δύο τα τινά: Είτε θα καταλήξουν οι αυτοδιοικητικοί επιτέλους σε μια ενιαία, κοινά αποδεκτή πρόταση για τους τρεις ΦΟΔΣΑ, είτε εν μέσω οριστικού αδιεξόδου θα οδηγηθεί αναγκαστικά η Κρήτη σε έναν και μοναδικό φορέα.

Με αυτά και με αυτά, το μόνο που αποφασίστηκε είναι να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Πέμπτη. Νέα συνεδρίαση που φαντάζει πραγματικά ως την τελευταία ευκαιρία για την Αυτοδιοίκηση της Κρήτης, ώστε να αποφασίσει η ίδια για το ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων και όχι η κρατική διοίκηση για λογαριασμό της. Κάτι που, πέραν όλων των άλλων φυσικά, θα πλήγωνε τρομερά την αυτοδιοικητική εικόνα της Κρήτης.

Άλλωστε, τα είπε όλα με μια φράση σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης: «Να σταθούμε ως αυτοδιοικητικοί στο ύψος των περιστάσεων».

«Θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια απόφαση μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη», τόνισε ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος, αν μη τι άλλο, λόγω θέσης είναι ο πρώτος που καλείται να αποδειχτεί αντάξιος της περίστασης.

Ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης σημείωσε από τη μεριά του: «Είναι ξεκάθαρο ότι ΕΣΔΑΚ και ΔΕΔΙΣΑ είναι οι δύο μεγάλες οντότητες ως μελλοντικοί φορείς. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα και για 3ο φορέα, κάτι για το οποίο όμως αυτή τη στιγμή δε φαίνονται να πληρούνται οι προϋποθέσεις».

Ενημερωτική ανακοίνωση για το θέμα έβγαλε χθες ο Δήμος Ρεθύμνου, αναφέροντας: «Η δική μας άποψη, ως Δήμος Ρεθύμνου, είναι η συγκρότηση ενός ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων για όλη την Κρήτη και η διατήρηση της λειτουργικής αυτονομίας των επιμέρους διαχειριστών των απορριμμάτων, ανεξαρτήτως της νομικής τους μορφής. Άποψη την οποία θα επανεξετάσουμε μόνον αν προκύψουν νέα δεδομένα και πληρούνται τα κριτήρια που θέσαμε (κόστος και περιβαλλοντικό όφελος). Παρότι το Ρέθυμνο δεν μπορεί λόγω μεγέθους, σύμφωνα με τον νόμο, να λαμβάνει πρωτοβουλίες, ωστόσο είναι βέβαιο ότι, με την ποιότητα των προτάσεων που καταθέτει και την ομοψυχία που καταδεικνύει, θα παίξει κρίσιμο και ρυθμιστικό ρόλο στη λήψη των τελικών αποφάσεων».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News