Ηράκλειο

Εορταστικό ωράριο: «Κόλαση η ζωή των εργαζομένων με τις 3 Κυριακές»

«Κερκόπορτα για να καταργηθεί τελείως η κυριακάτικη αργία», σχολιάζουν οι εργαζόμενοι, που προχωρούν σε κινητοποιήσεις

«Να λοιπόν που επιβεβαιωνόμαστε ότι η δουλειά “κάποιες” Κυριακές του χρόνου είναι ουσιαστικά η κερκόπορτα για να ακολουθήσουν κι άλλες επιχειρήσεις και για να φτάσουμε κάποια στιγμή στην πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας»...

Με αυτά τα λόγια σχολιάζει την απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος, που καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα!

Συγκεκριμένα, υπάρχει το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί πανελλαδική απεργία στον κλάδο για την Κυριακή 16 του μήνα.

«Σιγά-σιγά φαίνεται ότι περνάει το μέτρο με το πρόσχημα των γιορτών, της αυξημένης κίνησης και του εορταστικού ωραρίου. Ακόμα και κάποιοι που ήταν αντίθετοι με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, σιγά-σιγά ανοίγουν. Επιβεβαιώνονται, δηλαδή, και οι ισχυρισμοί μας παλιότερα, ότι είναι η κερκόπορτα ώστε να καταργηθεί τελείως η κυριακάτικη αργία», λέει με αγανάκτηση ο Δημόκριτος Σαλούστρος και προσθέτει ότι «από πλευράς των εργαζομένων, εμείς θα δώσουμε τη μάχη μας. Και αν η Ομοσπονδία μας προκηρύξει απεργία, προφανώς και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων θα βρίσκεται στην αγορά για να έρθει σε επαφή με συναδέλφους.

Το εορταστικό ωράριο για άλλη μια χρονιά, σε συνδυασμό με τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, θα κάνει κόλαση τη ζωή των εμποροϋπαλλήλων και ιδιαίτερα των γυναικών. Θα δουλεύουν έξι μέρες την εβδομάδα, πολλές φορές με την καταπάτηση του ρεπό, ειδικά με το κόλπο που κάνουν οι εργοδότες και απασχολούν τους εργαζόμενους την Κυριακή έως 5 ώρες, για να μην πάρουν το ρεπό τους. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν εργαζόμενοι που θα δουλεύουν συνεχώς για σχεδόν ένα μήνα μέσα στις γιορτές»!

Ο κ. Σαλούστρος συνέχισε λέγοντας ότι «προφανώς η Ένωση θα είναι σε ετοιμότητα να καταγγείλει τέτοια περιστατικά και θα παρέμβει όπου χρειαστεί. Καλούμε τους εργαζόμενους, καταρχήν για το δώρο των Χριστουγέννων, να ενημερώσουν άμεσα το σωματείο τους αν δεν καταβληθεί, ώστε να περάσουμε στις ανάλογες ενέργειες. Και να δούμε και αυτούς που θα δουλεύουν σαν σκλάβοι»...

Ακολούθως, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου τόνισε ότι υπάρχει πίσω απ’ όλα αυτά το συμφέρον συγκεκριμένων μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στο νησί: «Η ζωή του εμποροϋπαλλήλου με την οικογένειά του, και ειδικά τις μέρες των γιορτών, δεν μπορεί να παζαρεύεται και να θυσιάζεται στον βωμό του μεγαλύτερου κέρδους δέκα-δεκαπέντε μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων του νησιού».

Και φυσικά, σε καμία περίπτωση - όπως υποστηρίζει ο κ. Σαλούστρος - δεν έχει ο μέσος καταναλωτής πρόβλημα με τα κλειστά καταστήματα της Κυριακής, αλλά το πρόβλημά του είναι ότι δεν έχει χρήματα για να ψωνίσει.

«Το πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα να ψωνίσει. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δε θα πάρουν 13ο και 14ο μισθό. Στον ιδιωτικό τομέα το δώρο κουτσουρεύεται ή πολλοί εργαζόμενοι αναγκάζονται να το γυρίσουν πίσω στους εργοδότες. Έχουμε δει και τέτοια φαινόμενα. Και φυσικά παίρνουν, έτσι κι αλλιώς, “ψίχουλα” και μισθούς πείνας. Άρα χάνει τελείως το νόημά της η πρόφαση που έβρισκαν τα προηγούμενα χρόνια για αυξημένη κίνηση την εορταστική περίοδο»...

Καταλήγοντας, ο συνδικαλιστής τονίζει ξεκάθαρα ότι, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας, η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου θα βρίσκεται στην αγορά του Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια