Μιχάλης Λεμπιδάκης: «Δεν αισθάνομαι, μίσος, λυπάμαι τους απαγωγείς» - Τα βασικά σημεία της κατάθεσης

Ηράκλειο
Μιχάλης Λεμπιδάκης: «Δεν αισθάνομαι, μίσος, λυπάμαι τους απαγωγείς» - Τα βασικά σημεία της κατάθεσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα όσα είπε ο Μιχάλης Λεμπιδάκης για τους απαγωγείς του

Κυρίαρχο θέμα αποτελεί η έναρξη της δίκης της υπόθεσης απαγωγής του Κρητικού επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη με τον ίδιο να επικεντρώνει όλα τα βλέμματα όχι μόνο με τη συγκλονιστική κατάθεσή του, αλλά και με τη μεγαλοψυχία που έδειξε απέναντι στους απαγωγείς του.

Χωρίς ίχνος εκδίκησης εμφανίστηκε στην κατάθεση του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, ο οποίος, αφού χαιρέτησε τους κατηγορούμενους, άρχισε να περιγράφει με ήπιους τόνους τις εφιαλτικές καταστάσεις που έζησε για 6 μήνες στα χέρια των απαγωγέων του. 

Ενώ αίσθηση προκάλεσε η χειραψία του επιχειρηματία με 5 από τους 12 κατηγορούμενους.

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια όλα τα στάδια της απαγωγής, τα κρησφύγετα, τις μεταφορές, τις συνθήκες κράτησης του, τις επιστολές, τις 2 βιντεοσκοπήσεις που έγιναν αλλά και την ανθρώπινη συμπεριφορά ορισμένων εκ των κατηγορουμένων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωσή του Μιχάλη Λεμπιδάκη: «Δεν αισθάνομαι μίσος γι' αυτούς τους ανθρώπους που έπραξαν αυτό που έπραξαν, αλλά τους λυπάμαι. Κι εκείνους και τις οικογένειές τους. Θα πρέπει να περάσουν κάποια χρόνια στη φυλακή, όσοι κριθούν ένοχοι. Λυπάμαι γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους όμως η Δικαιοσύνη είναι η ασπίδα της κοινωνίας. Είναι υποχρεωμένη (η Δικαιοσύνη) χωρίς συναισθήματα να κρίνει και να επιβάλλει το νόμο».

Στο ερώτημα για το αν πίστευε ότι θα κινδύνευε η ζωή του, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης απάντησε μεταξύ άλλων: «Ήταν κακοποιοί αλλά όχι δολοφόνοι. Δεν κινδύνευε η ζωή μου. Μου είχαν πει ότι ο μεγάλος αρχηγός θέλει να κάνει ρεκόρ σε λύτρα. Ότι κάνουν ό,τι τους έλεγε ο μεγάλος αρχηγός, ότι εκτελούσαν εντολές και ότι είχαν ανάγκη τα χρήματα. Τα 15 - 16 άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί μου, μου φέρθηκαν ανθρώπινα.

Υπήρχαν φατρίες οι οποίες συνεργάζονταν μεταξύ τους, ενώ είχαν προστεθεί νέα πρόσωπα.  Όλοι τους φορούσαν κουκούλες και γυαλιά ηλίου. Σε δύσκολη στιγμή, 2 κατηγορούμενοι μου κράτησαν το χέρι για να με παρηγορήσουν».

Όσα δήλωσε για τους απαγωγείς του

Στην πολύωρη κατάθεσή του αναφέρθηκε στην καλή συμπεριφορά συγκεκριμένων κατηγορούμενων οι οποίοι μάλιστα έχουν ομολογήσει την εμπλοκή τους στην υπόθεση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον λεγόμενο «Μανόλη» ο οποίος του είπε το όνομα του και που δεν φορούσε μάσκα έξω από το παραβάν. 

Όπως περιέγραψε ο επιχειρηματίας, ο απαρπάνω ήταν το πρόσωπο το οποίο  λίγες μέρες πριν την επιχείρηση της Αστυνομίας του είπε να ουρλιάζει, να κάνει τον άρρωστο για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Στην πορεία όμως, ο επιχειρηματίας αρνήθηκε τη βοήθεια φοβούμενος την περιμετρική φύλαξη, αλλά και το ενδεχόμενο να κινδυνέψουν άνθρωποι.

Για τους υπόλοιπους υποστήριξε ότι δεν αναγνωρίζει φωνές και πρόσωπα, ενώ στο ερώτημα για το αν έχει καταλήξει ποια πρόσωπα κρύβονται πίσω από τους διαπραγματευτές όπως τον «ΑΒ» και τον «Άκη», ο επιχειρηματίας είπε ότι δεν τους έβλεπε και ότι δεν μπορεί να κάνει εικασίες.

Η στιγμή της ενέδρας

Για την στιγμή της ενέδρας ο Μιχάλης Λεμπιδάκης περιέγραψε ότι μόλις είδε τον δράστη με την κουκούλα και την βαριοπούλα κατάλαβε ότι πρόκειται για απαγωγή: «Με ρώτησε ένας αν είμαι τσιπαρισμένος. Μάλλον το είχε δει σε ταινία του Σταλόνε».

Τα κρησφύγετα

Στο πρώτο κρησφύγετο, οι δράστες έδειξαν μια χειροβομβίδα στο Μιχάλη Λεμπιδάκη λέγοντας του ότι το σπίτι ήταν καλωδιωμένο και ότι θα μπορούσε να γίνει έκρηξη, αν προσπαθούσε να κάνει κάποιες κινήσεις.

Σε ότι αφορά τις συνθήκες υγιεινής στα κρησφύγετα, ο επιχειρηματίας είπε ότι μια φορά έκανε μπάνιο σε μια σκάφη και δεμένος στο χέρι, ότι συνολικά έκανε 4 φορές μπάνιο ενώ 3 φορές άλλαξε ρούχα.  Σεντόνια δεν αλλάχθηκαν ποτέ ενώ σε ότι αφορά στα φάρμακα που του πρότεινε κάποιος να λαμβάνει λέγοντας του «διάβασε τις οδηγίες και κρίνε εσύ», είπε ότι τον βοηθούσαν να κρατήσει την πνευματική του συγκρότηση και ψυχική ισορροπία.

Ο φόβος

Σε ερωτήσεις για το τι σκεφτόταν όλο αυτό το χρονικό διάστημα και αν φοβόταν για τη ζωή του, απάντησε: «Σκεφτόμουν πότε θα τελειώσει αυτή η ιστορία. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα διαρκέσει τόσο. Προσπαθούσα να το βάλω στο βάθος του μυαλού μου, στο υποσυνείδητο μου, για να μην φοβάμαι για τη ζωή μου».

Η απληστία

Αναφορικά με τα λύτρα που ζητούσαν οι απαγωγείς, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, ο επιχειρηματίας ανέφερε: «Όταν το διάβασα στην εφημερίδα, τους είπα ότι το ποσό είναι εξωφρενικό. Τα χρήματα που ζητούσαν ήταν πολλά. Ο εχθρός μου ήταν ο χρόνος.  Μου απάντησαν ότι είχαν εσωτερική ενημέρωση και ότι η πραγματική απαίτηση τους ήταν 20 - 35 εκατομμύρια ευρώ», με τον ίδιο να αναφέρει ότι η «απληστία» τους οδήγησε στο να ζητήσουν το εξωφρενικό αυτό ποσό.

«Είστε δυνατός άνθρωπος»

«Είστε δυνατός άνθρωπος κύριε Λεμπιδάκη», είπε η Πρόεδρος της έδρας, με τον Μιχάλη Λεμπιδάκη να απαντά ότι ο άνθρωπος προσαρμόζεται και ότι ζητά να αποδοθεί δικαιοσύνη με την ασπίδα της κοινωνίας.

Ιδιαίτερα φορτισμένη ήταν και η στιγμή που έπεσε στην αγκαλιά του αδερφού του καθώς η μέρα ήταν δύσκολη με τον ίδιο να ξετυλίγει στο δικαστήριο τις 186 μέρες ομηρίας του.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκςη θα συνεχιστεί την Τετάρτη και Πέμπτη 19 και 20 Δεκεμβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News