Ηράκλειο

Κραυγή αγωνίας για την Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ

Ανοικτή επιστολή των εργαζόμενων σε υπουργείο και τοπικούς φορείς

Βασίλης Κούδας και Μαρία Μπάστα περιγράφουν τη δύσκολη καθημερινότητα μέσω του 98.4. Παράλληλα απαντούν στην ανακοίνωση της Διοίκησης του νοσοκομείου.
«Δεν θέλουμε κλινική άσυλο. Οι πολίτες και οι φορείς πρέπει να γνωρίζουν» επισημαίνουν κι οι δύο. Η επιστολή απευθύνεται στους: Ανδρέα Ξανθό, Σταύρο Αρναουτάκη, Βασίλη Λαμπρινό, Ελένη Μαυρομάτη, Ελένη Γιακουμάκη,  Στυλιανό Δημητρακόπουλο, Ιωάννη Τασσόπουλο, Ιωάννη Φανουργιάκη, Αθανάσιο Γαλήνα προϊστάμενο Εισαγγελίας Ηρακλείου.

«Ο Ψυχιατρικός Τομέας του νοσοκομείου μας τα τρία τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν αποδυναμώνεται αλλά βάση του προγραμματισμού μας ενισχύεται σε υποδομές, σε μέσα και σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται από το ΑΣΕΠ και την νομοθεσία, η απάντηση της διοίκησης του νοσοκομείου» μεταξύ άλλων.

 Αναλυτικά η ανοιχτή επιστολή που υπογράφουν όλοι οι εργαζόμενοι αναφέρει:
Η Ψυχιατρική κλινική του ΠαΓΝΗ αποτελεί τη μοναδική δημόσια ψυχιατρική κλινική στην Ανατολική Κρήτη εξυπηρετώντας τους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου με πληθυσμό 400.000 κατοίκων (60% του πληθυσμού του νησιού) αριθμός που πολλαπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω του τουρισμού αλλά και της αύξησης των υποτροπών στους ασθενείς με χρόνιες ψυχικές νόσους. Η κλινική πέρα από τις εκούσιες και ακούσιες νοσηλείες (εισαγγελικά) ψυχιατρικών περιστατικών, φιλοξενεί επίσης χρόνιους υπολειμματικούς ασθενείς λόγω έλλειψης δομών χρόνιας φιλοξενίας , εξυπηρετεί την ολοένα και αυξανόμενη ανάγκη για απεξάρτηση ατόμων από αλκοόλ και ουσίες, αφού δεν υπάρχει κλινική αποτοξίνωσης στην Κρήτη ενώ επιβαρύνεται και με κοινωνικά περιστατικά (πχ άστεγους) λόγω απουσίας αντίστοιχων δομών στην κοινότητα. Στο δυναμικό της, εκτός από το τμήμα Οξέων περιστατικών (10 κλίνες) και το τμήμα της Βραχείας (με 22 κλίνες), έχει αυτή τη στιγμή Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης (ξενώνα και διαμερίσματα), την Κινητή Μονάδα Ψυχικής υγείας που εξυπηρετεί την ενδοχώρα του Ν. Ηρακλείου (6 Κέντρα Υγείας), εξωτερικά ιατρεία ψυχιάτρων και ψυχολόγων, υπηρεσίες ηλεκτροσπασμοθεραπείας και νευροψυχολογικό ιατρείο (τα μοναδικά στην Κρήτη).

Όπως και στο σύνολο του ΕΣΥ, η υποχρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας αλλά και η ψυχιατρική μεταρρύθμιση έχει αφήσει εδώ και χρόνια την Ψυχιατρική κλινική υποστελεχωμένη σε προσωπικό και με ελάχιστες δομές, τρομακτικά αναντίστοιχες των αναγκών, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης που οι ασθενείς που απευθύνονται στην κλινική πολλαπλασιάζονται (από το 2009 οι εισαγωγές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή η κλινική λειτουργεί χωρίς γραμματεία, με μόνο 2 κοινωνικούς λειτουργούς, 3 ψυχολόγους και 1 επισκέπτη υγείας, με 2 κενές θέσεις ειδικευμένων και σε έναν χώρο ανεπαρκή, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής για ασθενείς και εργαζόμενους, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί

στον όγκο των περιστατικών που νοσηλεύουμε. Συγκεκριμένα ο χώρος τον Οξέων έχει αμέτρητες φορές καταγγελθεί από ασθενείς και εργαζόμενους ότι αποτελεί κυριολεκτικά μια αποθήκη όπου αναγκαστικά «στοιβάζονται» τα πιο βαριά περιστατικά ψυχιατρικών ασθενών μαζί με άτομα που νοσηλεύονται για απεξάρτηση σε 170τμ τσιμέντου! Βρισκόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με επικίνδυνες καταστάσεις, στις οποίες ρισκάρουμε την ασφάλεια των ασθενών αλλά και τη δική μας, λόγω των εκρηκτικών συνθηκών που επικρατούν στην κλινική.

Ενδεικτικά στις 16/05/2018 στην κλινική νοσηλεύονταν συνολικά 47 ασθενείς (32 στη Βραχεία και 15 στα Οξέα) με τα ράντζα να φτάνουν ως την είσοδο της κλινικής και ασθενείς να διανυκτερεύουν στους καναπέδες και στην τραπεζαρία των Οξέων! Μ’ αυτούς τους όρους, η λειτουργία της Ψυχιατρικής κλινικής ΠΑΓΝΗ είναι επισφαλής για προσωπικό και ασθενείς, ενώ συντηρείται από την υπερπροσπάθεια και την υπέρβαση του προσωπικού της με εργασία που ξεπερνά κατά πολύ το ωράριο, διπλοβάρδιες, χρωστούμενες άδειες και ρεπό, ανάληψη καθηκόντων πέραν της ειδικότητας μας.

Παρά τις επανειλημμένες κρούσεις στη Διοίκηση του νοσοκομείου και το Υπουργείο Υγείας, η κατάσταση στην κλινική, δυστυχώς παραμένει η ίδια, καθώς ουσιαστικές λύσεις στα πολλαπλά προβλήματα δεν έχουν δοθεί και μάλιστα παρουσιάζονται ως ευεργετήματα της διοίκησης τα μερεμέτια και τα προσωρινά μπαλώματα που αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό και σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν τις ανάγκες των ασθενών. Ενώ μάλιστα στα λόγια δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην κοινοτική ψυχιατρική, δεν έχουν παρθεί τα αντίστοιχα μέτρα σε χρηματοδότηση, υποδομές και προσωπικό ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες για πρόληψη και αντιμετώπιση των ασθενών στην κοινότητα.

Η υπομονή μας τελείωσε! Είναι ζήτημα χρόνου πριν κινδυνεύσει μια ανθρώπινη ζωή.

Οι εργαζόμενοι της Ψυχιατρικής κλινικής ΠΑΓΝΗ απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων μας για άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με σταθερή δουλειά και πλήρη δικαιώματα για παροχή υπηρεσιών με αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα!

* Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση:

 1. Ολοκλήρωση και υλοποίηση της μελέτης της επέκτασης της μονάδας Οξέων της ψυχιατρικής κλινικής ΠΑΓΝΗ
 2. Κάλυψη νευραλγικών κενών θέσεων: 1 θέση γραμματέως, 2 επισκέπτες υγείας, 1 κοινωνικός λειτουργός, προκύρηξη 2 θέσεων ψυχιάτρων του ΕΣΥ, εργοθεραπευτή, 1 ψυχολόγου, στελέχωση με νοσηλευτικό προσωπικό επαρκές για την 24ωρη λειτουργία της κλινικής (τουλάχιστον 2 ΤΕ και 2 ΔΕ)
 3. Θεσμοθέτηση και στελέχωση κέντρου Ημέρας Δήμου Φαιστού (παρά τη σχετική απόφαση που εκκρεμεί από το 2015)

* Υλοποίηση των από ετών εξαγγελθέντων μέτρων για λειτουργία δομών που θα αναβαθμίσει τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και θα αποσυμφορήσει την Ψυχιατρική κλινική:

 1. Έναρξη λειτουργίας Ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου (εξαγγελθείσα από το 2004)
 2. Ανάπτυξη του Ξενώνα του Αγίου Νικολάου από 6 κρεβάτια σε 12
 3. Αξιοποίηση του ξενώνα Αλκυονίδα με σκοπό την αύξηση του αριθμού των ασθενών που αποκαθίστανται στην κοινότητα
 4. Έναρξη λειτουργίας Κέντρου Ημέρας του Βενιζελείου Νοσοκομείου (προαναγγελθέν από το 2016)
 5. Δημιουργία κέντρου παρέμβασης στην κρίση για την αυτοκτονία και στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό (έχει λάβει έγκριση σκοπιμότητας από το Υπ. Υγείας από το 2012!)
 6. Πιο αναγκαία και επιβεβλημένη από ποτέ κρίνεται και η έναρξη κλινικής detox για νοσηλεία ατόμων που επιθυμούν να απεξαρτηθούν από αλκοόλ και ουσίες και στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό και σύνδεση με προγράμματα επανένταξης.

Ζητάμε την άμεση υλοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας. Σ’ αυτή την προσπάθεια ζητάμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη των ασθενών και των οικογενειών τους, αλλά και όλου του λαού της Ανατολικής Κρήτης με στόχο τη βελτίωση των παροχών Ψυχικής Υγείας σύμφωνα με τις ανάγκες!

Οι εργαζόμενοι της Ψυχιατρικής κλινικής ΠαΓΝΗ

 

Απάντηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου

Σε απάντηση δημοσιευμάτων σχετικά με τη λειτουργία της Ψυχιατρικής Κλινικής, ενημερώνουμε τους πολίτες ότι:

 1. Η εύρυθμη λειτουργία του Ψυχιατρικού τομέα στο νοσοκομείο μας, η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η ολιστική προσέγγιση στην συγκεκριμένη ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού αποτελεί πρωταρχικό στόχο και είναι στην κορυφή των πολιτικών του Υπουργείου Υγείας που υλοποιεί η Διοίκηση του Νοσοκομείου, σε συνεργασία με την της 7η ΥΠΕ Κρήτης.
 2. Το ΠαΓΝΗ είναι ένα γενικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο και όχι ψυχιατρικό νοσοκομείο ή άσυλο. Ο Ψυχιατρικός τομέας του ΠαΓΝΗ αποτελείται από την Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική δυναμικότητας 23 κλινών, Τμήμα οξέων περιστατικών δυναμικότητας 10 κλινών και

Πανεπιστημιακή Παιδοψυχιατρική Κλινική δυναμικότητας επίσης 10 κλινών.

 1. Οι κατευθυντήριες οδηγίες και οι πολιτικές στον ψυχιατρικό τομέα είναι υπέρ της αποασυλοποίησης των ασθενών με την δημιουργία δομών στην κοινότητα με στόχο την κοινωνική επανένταξη των ασθενών και όχι η νοσηλεία σε κλειστά νοσοκομειακά τμήματα. Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη πρόταση από τα αρμόδια όργανα ανάγκης επέκτασης της μονάδας των οξέων
 2. Η Ψυχιατρική κλινική του ΠαΓΝΗ είναι η μοναδική ψυχιατρική κλινική στις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου και καλείται να αντιμετωπίσει τα ψυχιατρικά περιστατικά του συνόλου του πληθυσμού των δύο αυτών Περιφερειακών Ενοτήτων. Επιπλέον, το καλοκαίρι καλείται να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών από επισκέπτες (αλλοδαπούς και ημεδαπούς).
 3. Η Παιδοψυχιατρική Κλινική είναι η μοναδική που λειτουργεί στην Κρήτη.
 4. Ο Ψυχιατρικός Τομέας του νοσοκομείου μας τα τρία τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν αποδυναμώνεται αλλά βάση του προγραμματισμού μας ενισχύεται σε υποδομές, σε μέσα και σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό μέσω των διαδικασιών που προβλέπονται από το ΑΣΕΠ και την νομοθεσία.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ:

 1. Στην Ψυχιατρική Κλινική υπηρετούν 3 μέλη ΔΕΠ, 2 με γνωστικό αντικείμενο Ψυχιατρική και ένα (1) μέλος ΔΕΠ με γνωστικό αντικείμενο Εξελεγκτικής Νευροψυχολογίας. Οι οργανικές θέσεις γιατρών κλάδου ΕΣΥ είναι οκτώ (08) και είναι καλυμμένες οι πέντε (05). Επιπλέον υπηρετεί μία (1) ιατρός ψυχίατρος σε προσωποπαγή θέση, μία (1) επικουρική ιατρός ειδικότητας ψυχιατρικής και ένας Στρατιωτικός Ιατρός ειδικότητας ψυχιατρικής. Σύνολο ειδικευμένων Ιατρών δέκα (10).
 2. Όσον αφορά τις θέσεις των ειδικευομένων από πέντε (05) αυξήθηκαν σε οκτώ (08) το 2016. Είναι καλυμμένες οι επτά (07). Σύνολο ειδικευόμενων ιατρών 7.
 3. Σύνολο ειδικευμένων και ειδικευόμενων ιατρών Ψυχιατρικής Κλινικής 17 ιατροί.
 4. Όσον αφορά το λοιπό προσωπικό αυτήν την στιγμή στην Ψυχιατρική Κλινική υπηρετούν 3 ΠΕ Ψυχολόγοι, 1 ΤΕ Κοινωνικός Λειτουργός, 1 ΤΕ Επισκέπτης Υγείας, 1 ΔΕ Ειδικός Θεραπευτής, 12 ΤΕ Νοσηλευτικής και 21 ΔΕ Νοσηλευτικής. Σύνολο λοιπού προσωπικού 49 άτομα.
 5. Επιπλέον αύριο, 13-12-2018 αναμένεται η ορκωμοσία μίας μόνιμης ΠΕ Ψυχολόγων από την προκήρυξη 7Κ/2016 του ΑΣΕΠ.
 6. Όσον αφορά την κάλυψη σε νοσηλευτικό προσωπικό όταν χρειάζεται, ήδη όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο η νοσηλευτική υπηρεσία μέσω της ολοήμερης λειτουργίας καλύπτει τις άμεσες ανάγκες. Επιπλέον, σε περιόδους μεγάλης πληρότητας όποτε έχει ζητηθεί ενίσχυση με προσωπικό επιτήρησης αυτό έχει γίνει.
 7. Όσον αφορά την μίσθωση νέου κτιρίου στέγασης του ξενώνα και αύξηση της δυναμικότητας του από 10 σε 15 άτομα σας ενημερώνουμε ότι:
 8. Απευθυνθήκαμε όπως προβλέπεται στην κτηματική υπηρεσία του δημοσίου και άλλους δημόσιους φορείς για την ανεύρεση καταλληλότερου κτιρίου αλλά οι προσπάθειες μας απέβησαν άκαρπες.
 9. Έχει ήδη προκηρυχθεί το αίτημά μας, για τέσσερις μήνες , αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.
 10. Έχει επαναπροκηρυχθεί για τέταρτη φορά, “Μίσθωση νέου κτιρίου συστέγασης του ξενώνα «Αυγή» και του ξενώνα βραχείας παραμονής ενηλίκων του ΠΑΓΝΗ”. (Διαθέσιμο στον υπερσύνδεσμο: www.pagni.gr/mycode/upfiles/prom/ediak113p(tetrakis)_17.pdf ημερομηνία πρόσβασης 12-12-2018).

Απαιτείται μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε τέτοιου είδους θέματα.

 1. Με τη με αριθμό πρωτοκόλλου Α4α/ΓΠ. Οικ. 86190 /16-11-2016 υπουργική απόφαση, έλαβε έγκριση από άποψη σκοπιμότητας, η λειτουργία της κινητής μονάδας Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ) – ΓΝ “Βενιζέλειο”.
 2. Συστάθηκε, με την αριθμό πρωτοκόλλου Α4α/ΓΠ.6160/02-03-2017, κοινή υπουργική απόφαση, ΦΕΚ 754 Β΄/09-03-2017, η κινητή μονάδα Ψυχικής Υγείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠαΓΝΗ) – ΓΝ “Βενιζέλειο”, η οποία λειτουργεί και καλύπτει την ΠΕ Ηρακλείου με το προσωπικό του Ψυχιατρικού τομέα του ΠαΓΝΗ.
 3. Με το με αριθμό πρωτοκόλλου 9800/10-08-2017 έγγραφό του Δ/ντή του Ψυχιατρικού τομέα ζητήθηκε η πλήρης ανάπτυξη της παιδοψυχιατρικής κλινικής.

Με την 1121/2017 απόφαση της διοίκησης του ΠαΓΝΗ, αποφασίστηκε και λειτουργεί με την συνδρομή της νοσηλευτικής υπηρεσίας, η παιδοψυχιατρική κλινική σε τρεις τρίκλινους θαλάμους και ένα μονόκλινο (ήσυχο δωμάτιο), με αλλαγή χρήσης χώρων (γραφεία).

 1. Με το με αριθμό πρωτοκόλλου 9768/09-08-2017 έγγραφο του Δ/ντή του Ψυχιατρικού τομέα ζητήθηκε οι ασθενείς του τμήματος οξέων να προαυλίζονται στο πλαίσιο της θεραπευτικής τους αντιμετώπισης.

Η διοίκηση ζήτησε με το 9903/14-08-2017 έγγραφο την συνδρομή της νοσηλευτικής υπηρεσίας και του τμήματος επιστασίας, για παροχή προσωπικού για επιτήρηση και ξεκίνησε ο προαυλισμός των ασθενών, πάντα μετά από έγκριση του υπεύθυνου ιατρού του τμήματος των οξέων, υπό την καθοδήγησή σας.

 1. Με το με αριθμό πρωτοκόλλου 7673/22-05-2018 έγγραφό μας ζητήσαμε τον ορισμό ιατρού ψυχιάτρου υπεύθυνου στο τμήμα οξέων. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια