ΠΕΔ: Ύστατη προσπάθεια να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» με τους ΦΟΔΣΑ

Ηράκλειο
ΠΕΔ: Ύστατη προσπάθεια να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» με τους ΦΟΔΣΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνεδριάζει η ΠΕΔ Κρήτης με φόντο το... μπάχαλο γύρω από τους νέους ΦΟΔΣΑ

Μια ύστατη προσπάθεια για να ανατραπεί το διαγραφόμενο τραγελαφικό σκηνικό γύρω από την αναδιαμόρφωση του χάρτη των Φορέων Διαχείρισης Αποβλήτων στην Κρήτη, προς συμμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου που ψηφίστηκε με τον “Κλεισθένη”, θα επιχειρηθεί σήμερα στην ΠΕΔ Κρήτης...

Στο “μικροσκόπιο” της περιφερειακής συνεδρίασης Δήμων Κρήτης θα μπει εκ νέου σήμερα το ζήτημα της αναδιάταξης του χάρτη των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων στο νησί. Παρούσα μάλιστα θα είναι και η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, η οποία θα απευθύνει και εισήγηση.

Το ενδιαφέρον, ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της ΠΕΔ, στρέφεται στο κατά πόσον έχουν προχωρήσει αναγκαίες πρωτοβουλίες και κινήσεις και στο κατά πόσον έχει βρεθεί το “κλειδί” που θα ξεκλειδώσει το όλο αδιέξοδο σκηνικό.

Αν και τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ στενά (θυμίζουμε ότι το αργότερο ως τις 19 Ιανουαρίου θα πρέπει οι νέοι Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων να πάρουν το οργανωτικό σχήμα που ο νόμος ορίζει), παραμένει στον “αέρα” όλο το πλάνο για το πόσοι και ποιοι τελικά ΦΟΔΣΑ θα λειτουργούν εφεξής στο νησί!

Η απόφαση που πάρθηκε κατά πλειοψηφία από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης για τη λειτουργία τριών ΦΟΔΣΑ (φωτογραφίζοντας ΔΕΔΙΣΑ, ΕΣΔΑΚ και ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας) μοιάζει χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, αφού ουκ ολίγα Δημοτικά Συμβούλια έχουν πάρει αντίθετες αποφάσεις!

Και σαν να μην έφτανε αυτό το σκηνικό, δεν έχουν απ’ ό,τι διαπιστώνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης προχωρήσει ούτε οι απαιτούμενες θεσμικές καταστατικές διαδικασίες για τη μετάβαση στη νέα εποχή διαχείρισης των απορριμμάτων.

Πρακτικά, δηλαδή, αυτή τη στιγμή καταγράφεται ένα μπάχαλο και ένα σκηνικό που εκθέτει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Κρήτη, που δείχνει αδύναμη και να συνεννοηθεί και να διαχειριστεί καταστάσεις. Τη μεγαλύτερη ευθύνη βεβαίως φέρει η ηγεσία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης και δη ο πρόεδρός της Βασίλης Λαμπρινός. Ο ίδιος είχε πράγματι να διαχειριστεί ως πρόεδρος του οργάνου μια δύσκολη κατάσταση, με ετερόκλητες επιθυμίες και διαθέσεις μεταξύ των Δήμων.

Όμως, κατά πολλούς, ο κ. Λαμπρινός θα έπρεπε νωρίτερα και με μεγαλύτερη ζέση να είχε καταβάλει, να είχε εξαντλήσει τις προσπάθειες, ώστε είτε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση μεταξύ των ΟΤΑ του νησιού, είτε να διασφαλιστεί τουλάχιστον πως η απόφαση της ΠΕΔ θα είναι “δεμένη” και δε θα εξελιχθεί στην πράξη σε φιάσκο, όπως συμβαίνει τώρα, με τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων να έρχονται σε αντίθεση, να ακυρώνουν την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης, εκθέτοντας έτσι την εικόνα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' βαθμού στο νησί μας...

Τι προβλέπει η απόφαση και ποιοι αντιδρούν

Πώς έχει προκύψει όμως το μπάχαλο; Η τελική “ετυμηγορία” της ΠΕΔ προβλέπει τη λειτουργία τριών ΦΟΔΣΑ στην Κρήτη: έναν στα Χανιά, που θα είναι φυσικά η ΔΕΔΙΣΑ, έναν στην ανατολική Κρήτη, που θα συμπεριλάβει μαζί με τους τέσσερις Δήμους του νομού Λασιθίου και τους όμορους Δήμους Βιάννου, Μινώα Πεδιάδος και Χερσονήσου, και έναν για τους πέντε Δήμους του νομού Ηρακλείου (Ηρακλείου, Μαλεβιζίου, Φαιστού, Γόρτυνας και Αρχανών-Αστερουσίων) μαζί με τους πέντε Δήμους του νομού Ρεθύμνου.

Και ενώ λοιπόν η απόφαση “φωτογραφίζει” ως κεντρικό ΦΟΔΣΑ για πέντε Δήμους του νομού Ηρακλείου και για τους πέντε Δήμους του νομού Ρεθύμνου τον ΕΣΔΑΚ, στην πορεία προέκυψαν αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων περί αποχώρησης από τον ΕΣΔΑΚ και ένταξης σε άλλον ΦΟΔΣΑ, όπως ο σημερινός ΦΟΔΣΑ Ν. Καζαντζάκη-Αρχανών-Τεμένους, όπως αυτός θα μετεξελιχθεί.

Την ίδια ώρα, σε άλλη γραμμή πλεύσης από το πλάνο της ΠΕΔ για τρεις Φορείς αποβλήτων στο νησί βαδίζουν οι Δήμοι του ν. Ρεθύμνου. Οι ρεθυμνιώτικοι Δήμοι έχουν συμπλεύσει σε ένα άλλο πλάνο, που προβλέπει έναν κοινό Φορέα Διαχείρισης για όλο το νησί .

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, με Δήμους δηλαδή του ν. Ηρακλείου να συντάσσονται υπέρ τέταρτου φορέα που δε συμπεριλαμβάνεται στο πλάνο της ΠΕΔ, και με τους Δήμους του νομού Ρεθύμνου να έχουν επίσης διαφοροποιηθεί στη γραμμή όχι τριών αλλά ενός παγκρήτιου ΦΟΔΣΑ, παραμένει ένα μεγάλο μπέρδεμα ακόμα και για τον αριθμό των Φορέων. Μάλιστα, αν δεν προκύψει κάτι άλλο σήμερα στο τραπέζι της ΠΕΔ, ο κεντρικός και μεγαλύτερος Φορέας, δηλαδή ο ΕΣΔΑΚ, μοιάζει να είναι στον αέρα...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News