Παζάρι χρυσού με φόντο τον ανθρώπινο πόνο

Ηράκλειο
Παζάρι χρυσού με φόντο τον ανθρώπινο πόνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκαλυπτικές μαρτυρίες στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» για την παράνομη δράση ενεχυροδανειστών που πλούτισαν εκμεταλλευόμενοι ανθρώπινα δράματα

Οι σκοτεινές διαδρομές του παράνομου χρυσού, ο τρόπος λειτουργίας ορισμένων ενεχυροδανειστηρίων, αλλά και μαρτυρίες πολιτών που σοκάρουν συμπλήρωσαν τον φάκελο μιας μεγάλης δημοσιογραφικής έρευνας μέσα από την εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV”.

Παθόντες που έμπλεξαν μετά από κλοπές στα σπίτια τους, νομικοί, φορείς της αγοράς και δημοσιογράφοι μίλησαν για ένα κοινωνικό πρόβλημα που γιγαντώθηκε στη διάρκεια της οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης, τονίζοντας όμως και τις περιπτώσεις επαγγελματιών του χώρου των ενεχυροδανειστηρίων που ουδεμία σχέση έχουν με “αχυρανθρώπους” που πάτησαν πάνω στην ανάγκη και εξαπατώντας, εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο, πλούτισαν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

“Έλειωναν” 5 κιλά χρυσό την εβδομάδα

Άνθρωπος που γνωρίζει για πάνω από 30 χρόνια τον χώρο αποκάλυψε στη διάρκεια της εκπομπής ότι κάποια ενεχυροδανειστήρια σε κομβικά σημεία έλειωναν μέσα σε μια εβδομάδα πάνω από 4 με 5 κιλά χρυσό, ποσότητα τεράστια για τα ελληνικά δεδομένα, στοιχείο που αποτυπώνει και το μέγεθος του προβλήματος σε επίπεδο Κρήτης. Μάλιστα, όπως τόνισε, το λειώσιμο γίνεται με απλά γκαζάκια σε παράνομα χυτήρια, που όπως αποκάλυψε βρίσκονταν παντού στο Ηράκλειο, από ταράτσες και πάρκινγκ μέχρι και μέσα σε βίλες πολυτελείας.

Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν από τη δημοσιογραφική έρευνα, αυτές οι ποσότητες μετατρέπονταν σε πλάκες χρυσού και έφευγαν με πολύ απλά παραστατικά προς την Τουρκία και την Αμβέρσα του Βελγίου. Ωστόσο, με βάση την αποκαλυπτική μαρτυρία, σε αυτές τις διαδρομές είχαν καταγραφεί και κρούσματα κλοπών, ενώ αρκετά συχνά οι ποσότητες του χρυσού άλλαζαν χέρια. Τα στοιχεία αυτά, που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη συνέντευξη, ισοδυναμούν με μια διαδικασία που προκαλεί αρκετά ερωτηματικά, αλλά και έναν γρήγορο τρόπο πλουτισμού για ορισμένους, που στη “χρυσή” εποχή της κρίσης η παραβατική συμπεριφορά κάποιων βρισκόταν στο “κόκκινο”.

Πώς εξαπατούν τους πολίτες

Αρκετοί πολίτες έπεσαν στα χέρια “αχυρανθρώπων”, που ήθελαν απλά να “ξεζουμίσουν” τον ανυποψίαστο πελάτη που είχε απόλυτη ανάγκη τα μετρητά.

O συγκεκριμένος γνώστης του χώρου τόνισε ότι πολλές φορές μετά από μια δοσοληψία κοσμημάτων κάποιοι ενεχυροδανειστές “έλειωναν” κατευθείαν την ποσότητα των κοσμημάτων, ενώ μέσω μιας διαδικασίας με στυλό κατάφερναν να αλλάζουν όλα όσα είχαν αναγραφεί σε χαρτί για τις ποσότητες που είχαν παραλάβει νωρίτερα από τον πολίτη. Πολύ απλά άλλαζαν τα δεδομένα και μέσω εικονικών εκτιμήσεων της αξίας έβγαζαν διπλάσια και τριπλάσια ποσά, χωρίς τα κοσμήματα να μένουν στο ενεχυροδανειστήριο τον προβλεπόμενο χρόνο που θέλει η ίδια η νομοθεσία.

Ακόμα πιο πολύπλοκη η διαδικασία εκτίμησης πολύτιμων λίθων αλλά και διαμαντιών, καθώς στις περιπτώσεις αυτές η άγνοια έκανε στην κυριολεξία ορισμένους ενεχυροδανειστές να “αρπάζουν” σε τιμή κόστους πανάκριβα κοσμήματα από τα χέρια ανθρώπων που η ανάγκη τούς ώθησε σε κάποιους που στόχευαν μόνο στο εύκολο και γρήγορο κέρδος.

Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός Κρητικού

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός Κρητικού, που μίλησε με την πλάτη γυρισμένη στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” και αποτύπωσε μέσα από τον λόγο του την εφιαλτική καθημερινότητα του ίδιου και της οικογένειάς του, χωρίς καν να έχει επισκεφτεί ενεχυροδανειστήριο. Ο συγκεκριμένος κύριος περιέγραψε στην εκπομπή την εμπειρία του να βρεθεί αυτός, η σύζυγός του και τα δύο ανήλικα παιδιά του πρόσωπο με πρόσωπο με δύο ληστές που είχαν μπει στο σπίτι τους κάποια χρόνια πριν.

Μάλιστα, είχαν καταφέρει να του αφαιρέσουν κοσμήματα και μετρητά μεγάλης αξίας, ανάμεσά τους και έναν σταυρό ανεκτίμητης συναισθηματικής αξίας. Μάλιστα, αυτόν τον σταυρό τον αναζητά ακόμα και σήμερα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετά χρόνια μετά την κλοπή κλήθηκε από την Αστυνομία να αναγνωρίσει κοσμήματα που βρέθηκαν στην κατοχή πολίτη που εμπλεκόταν σε περιπτώσεις κλοπών. Ο συγκεκριμένος κύριος αναγνώρισε κάποια από τα δικά του κοσμήματα, χωρίς να υπάρχει ανάμεσά τους ο σταυρός. Όμως η περιπέτειά του δε σταμάτησε εκεί, καθώς μετά από καιρό ο εν λόγω κύριος κλήθηκε ως μάρτυρας κατηγορίας σε δίκη ατόμου που ανήκει στον χώρο των ενεχυροδανειστηρίων, μιας και ορισμένα από τα προσωπικά του αντικείμενα έγιναν προϊόν κλεπταποδοχής. Μέχρι και σήμερα ο οικογενειάρχης αυτός ψάχνει τον σταυρό, έχοντας υποστεί μια απίστευτη ταλαιπωρία, χωρίς καν να φταίει.

Όσο-όσο τα κειμήλια μιας ζωής

«Εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη μου»

Ο ανθρώπινος πόνος σε όλο του το μεγαλείο αποτυπώθηκε σε μια ακόμη συγκλονιστική μαρτυρία ενός συνανθρώπου μας που αναγκάστηκε να πουλήσει τα πάντα από κοσμήματα-κειμήλια των γονιών του, όπως τις βέρες, βαφτιστικούς σταυρούς, λίρες και ρολόγια. Ο ίδιος με δάκρυα στα μάτια μίλησε για την απόλυτη ανάγκη που είχε για μετρητά, στοιχείο που τον ανάγκασε να περάσει το κατώφλι ενός ενεχυροδανειστηρίου, όπως έκαναν και κάνουν χιλιάδες Έλληνες που βρέθηκαν στην ανάγκη.

Μάλιστα, όπως περιέγραψε, ο ενεχυροδανειστής, αντιλαμβανόμενος την ανάγκη του, κατάφερε να πάρει σχεδόν όλα τα κοσμήματά του, χωρίς όπως είπε να γνωρίζει καν αν τα χρήματα που πήρε αντιστοιχούσαν στην αξία των αντικειμένων που έδωσε στο κατάστημα. Μάλιστα, όπως είπε, κάποιες φορές οι πιέσεις ήταν αφόρητες για να πάει εκεί τα ελάχιστα κοσμήματα που του είχαν απομείνει. Μέχρι και σήμερα δε μίλησε ποτέ για την πράξη του αυτή ούτε στα παιδιά του, αλλά ούτε και στη σύζυγό του, υπογραμμίζοντας το βάρος που σηκώνει πλέον ηθικά γι’ αυτήν την απόφαση.

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ

Στην αρχή της κρίσης “ξεφύτρωναν” σαν μανιτάρια

Στη δίνη της κρίσης και της οικονομικής απελπισίας χιλιάδων οικογενειών, τα ενεχυροδανειστήρια εξελίχθηκαν σε “σημείο” ρευστότητας για όσους... “καίγονταν” για μετρητά. Στο Ηράκλειο του 2012, ο μοναδικός κλάδος που ανθούσε ήταν τα ενεχυροδανειστήρια, που φύτρωναν σαν τα μανιτάρια και την ώρα που δεκάδες επιχειρήσεις έβαζαν λουκέτο, οι αιτήσεις για να ανοίξουν νέα, τέτοιου τύπου καταστήματα πολλαπλασιάζονταν.

Το 2012, στην αγορά του Ηρακλείου λειτουργούσαν νόμιμα 50 ενεχυροδανειστήρια, ενώ εκκρεμούσαν άλλες 30 αιτήσεις. Χρυσοί σταυροί, βραχιόλια, χρυσά δόντια, περιδέραια, δαχτυλίδια, βέρες, σκουλαρίκια και άλλα πολύτιμα οικογενειακά κειμήλια, που σχεδόν πάντα “κουβαλούν” συγκλονιστικές οικογενειακές ιστορίες, εκποιούνταν στη στιγμή με «εχεμύθεια και τοις μετρητοίς», όπως συνήθως υπόσχονται οι ιδιοκτήτες τους στο εμπορικό και ιστορικό κέντρο του Ηρακλείου.

Συγκλονιστικές είναι και οι χιλιάδες περιπτώσεις ανθρώπων που πολλές φορές μπλέχτηκαν από ανάγκη σε υποθέσεις τοκογλυφίας που έκανε τη ζωή τους μια πραγματική κόλαση. Ωστόσο, σήμερα πολλά από τα καταστήματα αυτά έβαλαν λουκέτο, καταφέρνοντας όμως να “αρπάξουν” τεράστιες ποσότητες χρυσού από όλο το νησί. Βέβαια, μέχρι και σήμερα δεκάδες είναι και οι φάκελοι υποθέσεων που βρίσκονταν στα χέρια της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News