default-image

Jackal Stone: Στο χώρο όπου βρέθηκαν Κομάντο και Τζιχαντιστές

Ηράκλειο
Jackal Stone: Στο χώρο όπου βρέθηκαν Κομάντο και Τζιχαντιστές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έλληνες και Αμερικανοί κομάντο εισέβαλαν σε εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο “κυνηγώντας τζιχαντιστές”

Σκηνικό πολέμου θύμιζε τη νύχτα του Σαββάτου εγκαταλελειμμένο ξενοδοχειακό συγκρότημα στον δήμο Χερσονήσου, με πάνοπλους Αμερικανούς και Έλληνες, μεταξύ των οποίων και Κρητικοί κομάντο, να υλοποιούν ένα από τα πιο εντυπωσιακά κομμάτια της διακρατικής άσκησης “Jackal Stone”, που βρίσκεται σε εξέλιξη στο νησί.

Κομάντο των ειδικών δυνάμεων με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και διόπτρες νυκτός εισέβαλαν στο κτήριο στο πλαίσιο της άσκησης, η οποία ξεκίνησε να εκτυλίσσεται γύρω στις 10 το βράδυ. Ο φακός της “ΚΡΗΤΗ TV” βρέθηκε στον χώρο της άσκησης, που είχε μετατραπεί σε πραγματικό πεδίο μάχης από τα σημάδια της παρουσίας των ειδικών δυνάμεων, οι οποίες έζωσαν το κτήριο περίπου στις 10 το βράδυ και ολοκλήρωσαν το σενάριο της εισβολής τα μεσάνυχτα.

Με διόπτρες νυκτός και οβίδες κρότου-λάμψης, οι κομάντο έκαναν τη νύχτα μέρα, εισβάλλοντας στον χώρο που είχε διαμορφωθεί κατάλληλα για τις ανάγκες της άσκησης κάτω από άκρα μυστικότητα, παρά το γεγονός ότι ο χώρος βρίσκεται κοντά στον αστικό ιστό. Έκπληκτοι οι λιγοστοί κάτοικοι της περιοχής που αντιλήφθηκαν τον αστυνομικό κλοιό, έβλεπαν τους κομάντο με διόπτρες νυκτός και υπερσύγχρονο εξοπλισμό να εισβάλλουν από κάθε πλευρά του κτηρίου, τη στιγμή που εκρήξεις και μικροπυροβολισμοί αντηχούσαν σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η “ΚΡΗΤΗ ΤV”, στο κτήριο αυτό θεωρήθηκε ότι είχαν καταφύγει τζιχαντιστές που μετείχαν στην πειρατεία που είχε εκδηλωθεί ανοιχτά της Κρήτης, όπως προβλέπει το βασικό σενάριο της άσκησης. «Όλοι οι τρομοκράτες που βρέθηκαν στους χώρους του ξενοδοχείου εξουδετερώθηκαν, όμως ο αρχηγός του πυρήνα των τζιχαντιστών δεν εντοπίστηκε, με τους άνδρες των ειδικών δυνάμεων να εξακολουθούν να τον καταδιώκουν σε όλη την Κρήτη», όπως προβλέπεται για τα επόμενα δύο 24ωρα της άσκησης.

Σε συναγερμό η Κρήτη

Να υπενθυμίσουμε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αντιτρομοκρατική άσκηση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα και αφορά στη μάχη κατά του Ισλαμικού Kράτους. Μάλιστα, ξεκίνησε στο νησί μας αρχές Δεκεμβρίου με πρώτο σταθμό της τα Χανιά.

Στο πλαίσιο της άσκησης έχουν επιλεχθεί κτήρια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις όπως το Πεδίο Βολής, αλλά και αγροτικές εκτάσεις, όπου και διαδραματίζονται διάφορα σενάρια, με θέμα πάντα την τρομοκρατία σε διάφορες μορφές της.

Για παράδειγμα, οι επίλεκτες δυνάμεις κλήθηκαν να επέμβουν σε πραγματικό χρόνο σε καταστάσεις όπως στην περίπτωση ομηρίας σε κάποιο χώρο, σε πειρατεία σε πλοίο από ένοπλους του ISIS και σε περιπτώσεις χρήσης ραδιοχημικών ή εκρηκτικών υλών.

Η άσκηση διοργανώνεται από την Ελληνική Αστυνομία σε συνεργασία με τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη (U.S. Special Operations Command Europe - SOCEUR) και φέρει την κωδική ονομασία “Jackal Stone”.

Επί της ουσίας, πρόκειται για άσκηση που πραγματοποιεί συστηματικά η SOCEUR στην Ευρώπη και φέτος έχει συμφωνηθεί να γίνει στην Κρήτη, στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ σε θέματα ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας.

Η πραγματοποίηση της φετινής “Jackal Stone” στην Ελλάδα συμφωνήθηκε πριν από αρκετούς μήνες και οι λεπτομέρειές της καθορίστηκαν σε “κλειστές” συναντήσεις αξιωματούχων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τη διπλωματική αντιπροσωπία των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Ενδεικτικό του μεγέθους της άσκησης είναι ότι στη Γερμανία είχαν συμμετάσχει πάνω από 900 στελέχη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ε.Ε., καθώς και κομάντο από οκτώ ευρωπαϊκά κράτη. Προ ενός έτους ο διοικητής της SOCEUR είχε προγραμματίσει επίσης επίσκεψη στην Ελλάδα και είχε συναντήσει και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News