Ηράκλειο

Ηράκλειο: Κέρδος 3.500.000€ πουλώντας.... ανακυκλώσιμα

“Επιχειρηματίες” οι Δήμοι μέσα από τον “Κλεισθένη”

Έσοδα από τα ανακυκλώσιμα υλικά που καταλήγουν στους μπλε κάδους μπορούν πλέον να έχουν οι Δήμοι, αφού μέσα από τον νέο νόμο για την Αυτοδιοίκηση, τον λεγόμενο “Κλεισθένη”, εκτός από το εκλογικό σύστημα και την απλή αναλογική, εισάγεται άλλη μια νέα καινοτομία! Οι Δήμοι να μπορούν να μεταπωλούν σκουπίδια και ενέργεια, κερδίζοντας από δύο δραστηριότητες τις οποίες σήμερα ναι μεν ασκούν, όμως υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες ως μεταπράτες, χάνοντας το κέρδος!


Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στην εκπομπή “Ελεύθερο Σημείο” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη από την “ΚΡΗΤΗ ΤV”, αναφέρθηκε σε αυτή τη δυνατότητα, ενώ αμέσως μετά ο πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης (ΕΣΔΑΚ) Χάρης Μαμουλάκης εξήγησε ότι μόνο για τον Δήμο Ηρακλείου το κέρδος από τη μεταπώληση των ανακυκλώσιμων υλικών θα έφτανε ως και 20% επί των δημοτικών τελών της πόλης, δηλαδή ποσό της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ! Εξίσου σημαντική θεωρείται και η καινοτομία των Ενεργειακών Κοινοτήτων και η ενασχόληση με Ανανεώσιμες Πηγές, που θα συνδέονται στο κεντρικό δίκτυο της ΔΕΗ και η ενέργεια που θα παράγεται θα συνυπολογίζεται και θα συμψηφίζεται με τις δαπάνες για ενέργεια που έχει κάθε Δήμος.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χαρίτσης είπε: «Πέρα από το εκλογικό, ο “Κλεισθένης” προσφέρει μια σειρά εργαλεία με αναπτυξιακό χαρακτήρα, όπως η συμμετοχή τους σε Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας με διαδημοτική συνεργασία ή μόνοι τους. Μια άλλη δυνατότητα είναι οι ενεργειακές κοινότητες. Οι Δήμοι αποκτούν αναπτυξιακές ευκαιρίες. Πρέπει να σταματήσουν να ζητούν - καλά το κάνουν τώρα και ζητούν, γιατί έχουν αυξημένες ανάγκες - αλλά πρέπει να μπορέσουν να γίνουν αναπτυξιακά αυτάρκεις. Ο στόχος είναι οι Δήμοι να διαχειρίζονται μέσω των υπηρεσιών και των διαδημοτικών συνεργασιών ζητήματα που αφορούν το νερό, την ενέργεια, τα απορρίμματα».
Για το θέμα της διαχείρισης των ανακυκλώσιμων υλικών, ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ κ. Χάρης Μαμουλάκης εξήγησε ότι μέσω του “Κλεισθένη” οι Δήμοι μπορούν να δημιουργήσουν τα δικά τους κέντρα διαλογής και ανακύκλωσης και εν προκειμένω το Ηράκλειο με Δήμους της Ανατολικής Κρήτης. Ο Δήμος Ηρακλείου μπορεί να πάρει στα χέρια του το εργοστάσιο ανακύκλωσης και οι Δήμοι που θα συνεργαστούν να μεταπωλούν το ανακυκλώσιμο υλικό. Έτσι, θα βγει ο Δήμος στις αγορές, χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει μεταπράτης.


«Στο Ηράκλειο, με το σημερινό τονάζ εκτιμάται ότι θα υπάρξουν μειώσεις της τάξεως 10-20% στα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη από τα κέρδη, αν αναλογιστεί κάποιος ότι η μέση τιμή πώλησης των ανακυκλώσιμων ανά τόνο είναι 70 ευρώ. Έτσι μειώνονται τα ανταποδοτικά τέλη. Σκεφτείτε ότι έχουμε 800 τόνους τον μήνα από χαρτί, γυαλί και άλλες συσκευασίες. Κατ’ ελάχιστον λοιπόν, αν ο κωδικός φτάνει τα 16 εκατ. ευρώ σε ένα ανταποδοτικό τέλος του Ηρακλείου, η μείωση θα είναι 3,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή το κέρδος του Δήμου από τη μεταπώληση θα φτάσει και ίσως ξεπεράσει το ποσό αυτό, αφού ο υπολογισμός που έχει γίνει είναι ο πιο συγκρατημένος», ανέφερε ο κ. Μαμουλάκης και εξήγησε ότι ο “Κλεισθένης”: 1) δίνει το δικαίωμα στους Δήμους να διαχειριστούν τη δημοτική περιουσία τους με όρους αγοράς, επιδιώκοντας οικονομικά οφέλη, 2) απλοποιεί τη μίσθωση ακινήτων, 3) δίνει τη δυνατότητα οικονομικού οφέλους από την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με Net Metering και Virtual Net Metering και 4) δίνει τη δυνατότητα ύπαρξης εσόδων από την πώληση ανακυκλώσιμων υλικών.

Εμπλοκή με ΦΟΔΣΑ

Την ίδια ώρα, ο κ. Μαμουλάκης αναφέρθηκε και στην εμπλοκή που υπάρχει με την υλοποίηση της απόφασης της ΠΕΔ Κρήτης για τρεις ΦΟΔΣΑ, με το κάθε Δημοτικό Συμβούλιο να λαμβάνει διαφορετική απόφαση και να μη δεσμεύεται σε αυτήν. Ωστόσο, υπήρξε η εκτίμηση από τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρία Καλογεράκη ότι «δε θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να επιβληθεί από τη συντονίστρια η λύση της εναρμόνισης. Θα επανέλθουμε από διάλογο και συναίνεση να βρούμε τη χρυσή τομή», είπε ο κ. Καλογεράκης, προσθέτοντας ότι προφανώς και η ΠΕΔ Κρήτης θα ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα για την εξεύρεση λύσης.

Διάλογος Χαρίτση με δημάρχους on air!

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για όλες τις αλλαγές που φέρνει ο “Κλεισθένης” στην Αυτοδιοίκηση, ενώ αναφέρθηκε ειδικά και στις δύο αλλαγές που ανακοίνωσε στο τριήμερο συνέδριο της ΚΕΔΕ για την εκλογή του προέδρου των Τοπικών Συμβουλίων και την αύξηση ως 50% των υποψήφιων δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στα ψηφοδέλτια.
Ο κ. Χαρίτσης δέχτηκε διάλογο και ερωτήσεις απ’ όλους τους παρισταμένους στο τηλεοπτικό πλατό της “ΚΡΗΤΗ TV”. Προσκεκλημένοι ήταν οι δήμαρχοι Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, Μινώα Πεδιάδας Ζαχαρίας Καλογεράκης και Οροπεδίου Γιάννης Στεφανάκης, ο πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Χάρης Μαμουλάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος και ο πρώην δήμαρχος Χερσονήσου και πρόεδρος της Ένωσης Δημάρχων Κρήτης Ζαχαρίας Καλογεράκης.


Ο ίδιος είπε ότι νέες αλλαγές που εισάγονται για τα ψηφοδέλτια και τα Τοπικά Συμβούλια αποτελούν βελτιωτικές ρυθμίσεις που θα νομοθετηθούν, τονίζοντας ότι ουσιαστικά πρόκειται για «μια δημοκρατική αλλαγή και επιβραβεύονται αυτοί που πρωτεύουν σε ψήφους, και εκφράζεται έτσι και το λαϊκό αίσθημα, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει περισσότερο η δυνατότητα να επικοινωνήσουν οι επικεφαλής με περισσότερους υποψήφιους και να γίνουν συνθέσεις και συνεργασίες. Απαντώντας στο ερώτημα αν οι αλλαγές του “Κλεισθένη” και η απλή αναλογική αποτελεί μικροπολιτική σκοπιμότητα, ο κ. Χαρίτσης ανέφερε: «Θα πρέπει να καταλάβουμε, και αυτό αφορά το σύνολο της κοινωνίας, ότι βρισκόμαστε σε μια φάση, με πολύ μεγάλη προσπάθεια η χώρα να αφήσει πίσω της την κρίση. Σε αυτή τη νέα φάση είναι κρίσιμο να διεκδικήσουμε για την ανάγκη αποκέντρωσης μέγιστες δυνατές συναινέσεις. Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ψηφίσει απλή αναλογική για βουλευτικές εκλογές και να μην είναι αυτονόητο και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».


Ακόμη ο κ. Χαρίτσης ανέφερε για την κατηγοριοποίηση των Δήμων ότι οι ΚΑΠ θα κατανέμονται όχι μόνο με βάση τον πληθυσμό, αλλά και με άλλα κριτήρια, ενώ δέχτηκε με θέρμη την πρόταση του δημοτικού συμβούλου Χερσονήσου Γιάννη Σέγκου, να θεσμοθετηθεί άλλη μια κατηγορία δήμων, αυτή των τουριστικών, και να αποκτήσουν βελτίωση των υποδομών, τονίζοντας: «Η τουριστική ανάπτυξη έχει εκρηκτικές διαστάσεις. Αυτό για την ελληνική οικονομία έχει σημαντική αναπτυξιακή εξέλιξη. Από την άλλη, το ζήτημα των τουριστικών δήμων είναι πολύ κρίσιμο και κατά πόσο οι υπάρχουσες υποδομές μπορούν να ανταποκριθούν στη μεγάλη ζήτηση».

Γ. Πατούλης: «Να μην έχουμε ενοχές»

Παρέμβαση στην ίδια εκπομπή της “ΚΡΗΤΗ TV” για το θέμα των αλλαγών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έγινε και από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Γιώργο Πατούλη. O κ. Πατούλης ανέφερε ότι ο τρόπος που έγινε η μεταρρύθμιση δείχνει ότι υπάρχει μια μικροπολιτική σκοπιμότητα από πλευράς της κυβέρνησης, ότι κανένας δεν ξέρει τι θα γίνει αν υπάρξει μη κυβερνησιμότητα, και προέβλεψε ότι ο “Κλεισθένης 2”, για να καλύψει το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας, θα εισάγει τον εκτελεστικό γραμματέα για τις στοιχειώδεις λειτουργίες ενός Δήμου.


Σε ερώτηση αν δε διαβουλεύτηκαν με την κυβέρνηση όπως έπρεπε ΚΕΔΕ και δήμαρχοι, ο κ. Πατούλης είπε ότι δε θα πρέπει να υπάρχει κανένα ενοχικό σύμπλεγμα στην Αυτοδιοίκηση, και τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν έχει νομοθετική βούληση. Αναφερόμενος στη Συνταγματική Αναθεώρηση, κατέληξε: «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι στη διαδικασία της διαβούλευσης της κυβέρνησης δεν ενσωμάτωσε την α’ βαθμού Αυτοδιοίκηση, αλλά έβαλε δύο του δεύτερου βαθμού. Θα καταθέσουμε τις δικές μας απόψεις».

Σχόλια