Ηράκλειο

Επεισόδια στο μνημόσυνο Κατσίφα στο Ηράκλειο: Χτύπησαν μέχρι και αστυνομικούς

Επιτέθηκαν μέχρι και στον Αρχιεπίσκοπο - Καταδικάζουν τα επεισόδια Αυγενάκης και Μαριάς

Σκηνικό έντασης, με έκτροπα ακόμη και σε βάρος του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, που προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, σημειώθηκαν σήμερα το πρωί γύρω από το Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά.

Διαδηλωτές που προσπαθούσαν από νωρίς το πρωί να ματαιώσουν το 40ημερο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, επιχειρούν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να καταδιώξουν άτομα που συμμετείχαν στο μνημόσυνο.

Η ένταση οδηγεί σε συμπλοκές στην προσπάθεια των αστυνομικών να προσάγουν άτομα που χτύπησαν με κοντάρια άνδρες των ΜΑΤ, αλλά και τον επικεφαλής των αστυνομικών μέτρων.

Την ίδια στιγμή δικυκλιστές της ομάδας ΔΙΑΣ καταδιώκουν στα γύρω στενά άτομα που έχουν διασπαστεί από τις δυο ομάδες, με στόχο τη συμπλοκή. Η ένταση κορυφώνεται στην προσπάθεια διαδηλωτών να αποτρέψουν την προσαγωγή ενός ατόμου.

Τα έκτροπα συνεχίζονται ακόμη και σε βάρος του αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου, ο οποίος αν και δεν συμμετείχε στο τρισάγιο που εψάλη νωρίτερα, βγήκε μόνος του από το κτήριο της Αρχιεπισκοπής και προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα προσπαθώντας να εξηγήσει ότι η εκκλησία δεν έχει σχέση με την αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυο πλευρές, για να εισπράξει όμως ύβρεις και φραστικές επιθέσεις που προκάλεσαν οργή.

Καταδικάζει την αντισυγκέντρωση ο Μαριάς

Σημειώνεται ότι το 40ήμερο μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά και του κινήματος πολιτών «ΑΡΔΗΝ».

Μάλιστα ο ευρωβουλευτής καταδίκασε την αντισυγκέντρωση έξω από το μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά.

«Δεν έχουμε καμία συμμετοχή»

Ενώ, ως συνδιοργανωτής του μνημόσυνού είχε αναφερθεί τις προηγούμενες ημέρες και ο σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ηρακλείου, ο οποίος ωστόσο αργά χθες το βράδυ με ανακοίνωση του διευκρίνισε ότι δεν έχει καμία συμμετοχή:

«Η πολιτική, τα πολιτικά συμφέροντα και οι ακραίες απόψεις δε χωρούν στους κόλπους μας κι ούτε θα επιτρέψουμε να έχουν λόγο στο σύλλογό μας, που σκοπός του είναι η διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας».

Και ο Αυγενάκης καταδικάζει τα επεισόδια

Και ο Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτής Ηρακλείου και Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας καταδίκασε τη φραστική επίθεση που δέχθηκε από αντιεξουσιαστές ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ειρηναίος, μετά το μνημόσυνο για τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, μέσα από ένα tweet του.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αυγενάκης αναφέρει:

«Προπηλακισμοί και ύβρεις κατά του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, σήμερα, στο Ηράκλειο. Εκεί οδηγούν ο λαϊκισμός, οι ιδεοληψίες και η ακραία διχαστική ρητορική που διακινείται ανεξέλεγκτα από αντιδημοκρατικές συνιστώσες. Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατική μας κοινωνία».

Σχόλια