Μάταλα: Με υποθερμία απεγκλωβίστηκαν οι 8 ναυτικοί από το πλοίο που έπεσε σε βράχια

Ηράκλειο
Μάταλα: Με υποθερμία απεγκλωβίστηκαν οι 8 ναυτικοί από το πλοίο που έπεσε σε βράχια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη κινητοποίηση για το ρυμουλκό Viking

Με συμπτώματα υποθερμίας και ελαφρά τραύματα στα άκρα από τα βράχια οι 8 επιβαίνοντες στο ρυμουλκό Viking, ανασύρονται από τα βράχια και μεταφέρονται από άνδρες της ΕΜΑΚ στο σημείο όπου μπόρεσε να προσεγγίσει ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για να τους μεταφέρει στο κέντρο υγείας Μοιρών.

Το ρυμουλκό υπό σημαία Τυνησίας είχε αναχωρήσει από Αλεξάνδρεια με προορισμό τη Μαγιόρκα σύροντας και μια πλατφόρμα εργασιών εκβάθυνσης. Λόγω του καιρού είχε δέσει στον κόλπο της Μεσαράς, όμως στη διάρκεια της νύχτας παρασύρθηκε από τον άνεμο και τον ισχυρό κυματισμό προς την ακτή.

Όπως φαίνεται το πλήρωμα αντιλήφθηκε τον κίνδυνο μόνο όταν το σκάφος προσάραξε πάνω στα βράχια και εξέπεμψε σήμα κινδύνου λίγο μετά τις 06:00 το πρωί. Η φορτηγίδα βυθίστηκε ενώ οι 8 επιβαίνοντες έπεσαν στη θάλασσα όταν αντιλήφθηκαν ότι έρχεται η ώρα να βυθιστεί και το ρυμουλκό.

Άνδρες της ΕΜΑΚ και των πυροσβεστικών υπηρεσιών της Μεσαράς τους περισυνέλλεξαν με ασφάλεια χωρίς να χρειαστεί να πέσουν στο νερό οι δύτες που είχαν σπεύσει στο σημείο. Το σκάφος παραμένει ημιβυθισμένο με τις καιρικές συνθήκες να καθιστούν εξαιρετικά δύσκολες τις προσπάθειες του λιμενικού και των ιδιωτικών σκαφών που έχουν σπεύσει στο σημείο για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο θαλάσσιας ρύπανσης

Στις δεξαμενές του Viking υπάρχουν 20 τόνοι ντίζελ. Ήδη στην περιοχή έχουν μεταφερθεί 1.400 μέτρα πλωτού φράγματος από την Αγία Γαλήνη και το Ηράκλειο, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και σκάφος από τους Καλούς Λιμένες αν καταστεί δυνατή η απάντηση των καυσίμων. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου σχηματίζει ήδη δικογραφία σε βάρος του πλοιάρχου του σκάφους.

Την ίδια στιγμή έξω από το λιμάνι του Ηρακλείου το κρουαζιερόπλοιο Costa Mediteranea προσπαθούσε επί τρεις ώρες να δέσει με ασφάλεια. Στις 7 το πρωί ο πλοίαρχος ενημέρωσε τις λιμενικές αρχές πως κρίνει ως μη ασφαλείς τις συνθήκες για την είσοδο του στο λιμάνι εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και του κυματισμού.

Ρυμουλκά και πλοηγός που έσπευσαν δίπλα του επιχειρούσαν επί τρείς ώρες να κατευθύνουν τις κινήσεις του ώστε να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος πρόσκρουσης στο λιμενοβραχίονα.

Το κρουαζιερόπλοιο με 1898 επιβάτες και 848 μέλη πληρώματος έδεσε τελικά με ασφάλεια στην κεφαλή της προβλήτας 4-5 στις 10:10 το πρωί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News