Δεν εκτελούνται μεγάλα έργα στο Ηράκλειο!

Ηράκλειο
Δεν εκτελούνται μεγάλα έργα στο Ηράκλειο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι δείχνουν οι συμβάσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων για τα δημοτικά έργα και το όραμα για την πόλη

Κι όμως, είναι δυνατό: από τις 128 συμβάσεις, συνολικού ύψους 4,7 εκατ. ευρώ, μόνο μία είναι άνω του 1 εκατ. ευρώ! Όλες οι υπόλοιπες αφορούν “κόλλυβα”, δηλαδή μικρά έργα, μικρά κονδύλια!

Η διαπίστωση ότι, δυστυχώς, δεν εκτελείται η πληθώρα των έργων που απαιτεί μια πόλη όπως το Ηράκλειο έρχεται μέσα από την ανάγνωση των αριθμών, όπως προκύπτουν από τις συμβάσεις που αναρτήθηκαν στη “Διαύγεια”, το διάστημα από τον Ιούνιο του 2017 ως τον Νοέμβριο του 2018, από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη. Και η πιο εντυπωσιακή διαπίστωση είναι ότι, παρά το γεγονός πως τα έργα προγραμματίζονται, συνεπώς υπάρχει χρόνος... οι περισσότερες συμβάσεις που εμφανίζονται είναι απευθείας ανάθεσης, δηλαδή με έκτακτο χαρακτήρα και αφορούν μικροποσά και ποσά κάτω των 20.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, για τα οποία δεν απαιτείται απαραίτητα διαγωνιστική διαδικασία!

Οι περισσότερες συμβάσεις που εμφανίζονται είναι απευθείας ανάθεσης, δηλαδή με έκτακτο χαρακτήρα, και αφορούν μικροποσά και ποσά κάτω των 20.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ, για τα οποία δεν απαιτείται απαραίτητα διαγωνιστική διαδικασία!

Και θα αναρωτηθεί κάποιος: Μόνο ένα έργο εκτελείται στην πόλη; Όχι, περισσότερα, όμως οι συμβάσεις των έργων αυτών, όπως για παράδειγμα του έργου της Δικαιοσύνης, βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο των συμβάσεων του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού, που παρουσιάστηκαν τις προηγούμενες ημέρες και συμπεριλαμβάνουν το έργο της ανάπλασης του άξονα της Δικαιοσύνης, το Καπετανάκειο, τον κόλπο Δερματά και άλλα, που ο συνολικός προϋπολογισμός τους με ΦΠΑ κυμαίνεται περίπου στα 10 εκατ. ευρώ! Συνεπώς, θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι μεγάλα έργα σε εύρος, ταυτότητα και προϋπολογισμό δεν εκτελούνται στο Ηράκλειο, παρά το γεγονός ότι το δημοτικό ταμείο φαίνεται ότι έχει αποθεματικό πάνω από 50 εκατ. ευρώ!

Η μόνη μεγάλη σύμβαση που έχει αυτή τη στιγμή στο ενεργητικό του ο κ. Αναστασάκης είναι αυτή για άρση ανωμαλιών οδοστρωμάτων του Δήμου Ηρακλείου, ύψους 1,7 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ, και με ανάδοχο τη ΜΑΡΜΙΤΕΛ, που εκτελεί και το έργο ανάπλασης του οδικού άξονα Δικαιοσύνης-Ίδης-Καλοκαιρινού. Οι αμέσως μετά μεγαλύτερες συμβάσεις αφορούν σε τσιμεντοστρώσεις αγροτικών δρόμων, ύψους 364.000 ευρώ, επίσης από τη ΜΑΡΜΙΤΕΛ, αποκαταστάσεις διανοίξεων στις δημοτικές ενότητες ύψους 419 χιλ. ευρώ. από τη “Λιμενική Α.Ε.”, διαμόρφωση σχολικών αυλών για τη φιλοξενία παιχνιδιών με ανάδοχο τη ΜΑΡΜΙ, ύψους 212 χιλ. ευρώ, ανακατασκευή παιδικών χαρών του Δήμου Ηρακλείου με 175 χιλ. ευρώ, αγορά κλιματιστικών με 69 χιλ. ευρώ, δύο συμβάσεις για οικοδομικά υλικά από 53 χιλ. ευρώ η κάθε μία, διαγραμμίσεις στην πόλη για 59 χιλ. ευρώ, προμήθεια λυόμενων αιθουσών με περίπου 43 χιλ. ευρώ και πάει λέγοντας.

Αν και μικροκονδύλια, οι υπόλοιπες συμβάσεις έχουν να κάνουν με εντυπωσιακά στοιχεία, αφού φαίνεται να έχει πληρωθεί διαφημιστική για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αειφόρου Κινητικότητας του Δήμου Ηρακλείου, το “σπάσιμο” του έργου “Συντήρηση-επισκευή δημοτικών θεάτρων” σε 11 εργολαβίες, που μπορούν να ανατεθούν γρηγορότερα με απευθείας ανάθεση, όπως και του νεκροταφείου. Για την προμήθεια υλικών πληροφοριακών πινακίδων ονοματοθεσίας και αρίθμησης οδών δαπανήθηκαν 30 χιλ. ευρώ, ενώ εκκρεμεί και η ονοματοθεσία της οδού Μητσοτάκη...

Την ίδια στιγμή, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης εμφανίζεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου ως απολογητής όλων των έργων του Ηρακλείου, ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να απαντάει στην αντιπολίτευση, ενώ πολλές φορές έχει αναφέρει ότι έργο σαν τη Δικαιοσύνης ως προς τις δυσκολίες και το εύρος δεν έχει ξαναγίνει στο Ηράκλειο, λαμβάνοντας απαντήσεις από την αντιπολίτευση ότι και μικρό έργο είναι αφού θα κοστίσει 1,6 εκατ. ευρώ και εύκολο λόγω πλακόστρωσης, ενώ δεν εμφανίστηκαν και αρχαιότητες, που θα μπλόκαραν τις εργασίες.

Μαμουλάκης Χάρης (ΕΣΔΑΚ Συμβάσεις - Αναθέσεις από 1/7/2017 έως 5/11/2018): ΕΔΩ

Από τα 20 εκατ. ευρώ, τα 17,7 στους Πέρα Γαλήνους

Οι σχεδόν προβλεπόμενες είναι οι συμβάσεις που έχουν αναρτηθεί στη “Διαύγεια” και αφορούν σε έργα του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, γνωστού ΕΣΔΑΚ, με πρόεδρο τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, την περίοδο από τον Ιούνιο του 2017 ως τον Νοέμβριο του 2018. Οι συμβάσεις, που φτάνουν το διάστημα αυτό τις 53, έχουν συνολική αξία 20 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ και, όπως είναι αναμενόμενο, μια σύμβαση μονοπωλεί το ενδιαφέρον και το ποσό!

Πρόκειται για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων με 17,7 εκατ. ευρώ από τα 20 εκατ. Όλες οι υπόλοιπες συμβάσεις συμπληρώνουν το ποσό και μεταξύ αυτών η μεγαλύτερη είναι για τον ΧΥΤΑ Αμαρίου με 544.000 ευρώ, που εκτελείται από τον ίδιο ανάδοχο, την εταιρεία “ΘΑΛΗΣ”. Τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν σε μικροσυντηρήσεις και φυσικά σε συμβάσεις που αφορούν σε κονδύλια τα οποία προβλέπονται ειδικά για τη διαφημιστική προώθηση του έργου που παράγεται από τον ΕΣΔΑΚ. Στις 385 χιλ. ευρώ με ΦΠΑ φτάνει η σύμβαση για την προμήθεια εξοπλισμού ογκωδών φυτικών αποβλήτων στον ΧΥΤΑ Πέρα Γαλήνων, ουσιαστικά δηλαδή αποτελεί έναν τεμαχιστή απορριμμάτων.

Σημαντική είναι η σύμβαση για τη μονάδα Life F4F, που φτάνει τα 235 χιλ. ευρώ, διαχείριση του ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου, η έρευνα για την αξιοποίηση βιοαερίου κ.ά. Και σε αυτήν την περίπτωση οι μικροσυμβάσεις και οι απευθείας ανάθεσης συμβάσεις είναι αρκετές, καθώς και τα ποσά που, λόγω του γεγονότος ότι είναι μικρότερα των 20.000 ευρώ, δε χρειάζονται διαγωνισμό, ενώ ταυτόχρονα ο ΕΣΔΑΚ ως πολυμετοχική δομή δεν υπόκειται σε ελέγχους όπως μια μονομετοχική επιχείρηση ή εταιρεία.

Αναστασάκης Γιάννης (αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Συμβάσεις - Ανάθεσης από 6/6/2017 έως 5/11/2018):

 ΕΔΩ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News