Ηράκλειο

Ομιλία

Ημερίδα για τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο

Σάββατο, 8 Δεκεμβρίου 2018, 10:00 πμ, Παγκρήτιο Στάδιο

Στο τραπέζι τα φαινόμενα της κακοποίησης και της παραμέλησης ανηλίκων

Ημερίδα με θέμα “Παιδί σε κίνδυνο” διοργανώνει το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου η “Όαση”, σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών & Προσφύγων του Δήμου Ηρακλείου και τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Παγκρήτιο Στάδιο από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

«Με άξονα την αλληλεγγύη, την εκπαίδευση, τη συμμετοχή, την κοινωνική ένταξη, τη δημιουργία, την κοινωνική επιχειρηματικότητα, την καινοτομία και τέλος την ενίσχυση του αισθήματος αυτοπροστασίας και αυτενέργειας των ίδιων των παιδιών, ευελπιστούμε να αφυπνίσουμε και κυρίως να ενεργοποιήσουμε γονείς, εκπαιδευτικούς, ειδικούς κ.λπ., αλλά και απλούς πολίτες, σε ό,τι αφορά τους κινδύνους που αντιμετωπίζει το παιδί σήμερα. Τα νέα κοινωνικά δεδομένα, που αφορούν τόσο στην οικονομική κρίση, όσο και στην έλευση μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Κρήτη, αλλά και η ευρύτερη ανάπτυξη της ιδέας του εθελοντισμού, μας ώθησαν να συνεχίσουμε τις ενημερωτικές ημερίδες σε θέματα παραμέλησης και κακοποίησης των παιδιών, με σκοπό τη συμμετοχή και των ομάδων αυτών στις δραστηριότητες στα κοινά», αναφέρουν οι διοργανωτές.

Ο στόχος

Η διοργάνωση της ημερίδας έχει ως στόχο:

α) Την ανάδειξη και προβολή θεμάτων που αντιμετωπίζουν τα παιδιά που κινούνται στις μέρες μας εκτός πλαισίων (οικογένεια, σχολείο, εξωσχολικές δραστηριότητες). Θα γίνει αναφορά σε θέματα κακοποίησης και παραμέλησης, καθώς είναι φαινόμενα που συνεχίζουν να ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία και θα αναπτυχθούν ζητήματα όπως η μόρφωση-παιδεία, η παιδική αθωότητα, τα παιδικά χρόνια και η ανεμελιά, σε συνδυασμό με την παρουσίαση στατιστικών στοιχείων σε τοπικό επίπεδο.

β) Την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και την επαγρύπνηση της τοπικής κοινωνίας, της οικογένειας, των δομών εκπαίδευσης, των φορέων και όλων των εμπλεκομένων με κάθε είδους εξωσχολική δραστηριότητα.

γ) Την προσπάθεια κινητοποίησης και δημιουργίας ενός πυρήνα συμπολιτών, οι οποίοι μέσα από το ενδιαφέρον, τη γνώση και την εμπειρία θα μπορέσουν τόσο να κατανοήσουν όσο και να κατευθύνουν δράσεις καινοτόμες και να σταθούν αρωγοί στις ήδη υπάρχουσες κρατικές και μη δομές, προκειμένου να απαλυνθούν τα παραπάνω νοσηρά φαινόμενα.

δ) Τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών αλληλεπίδρασης και τον συντονισμό δράσεων από κοινού των γονέων με την εκπαιδευτική και την επιστημονική κοινότητα και όλων των εμπλεκομένων με τις δραστηριότητες των παιδιών.

ε) Τη διάδοση της γνώσης μέσω της δημοσίευσης των εργασιών της ημερίδας στην ιστοσελίδα της “Όασης”. Στην ημερίδα περιλαμβάνονται προφορικές παρουσιάσεις επιστημονικών και επαγγελματικών εργασιών, θα ακολουθήσουν δε βιωματικά τραπέζια συζήτησης στα επιμέρους θέματα.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

- Στις 9:30 το πρωί θα γίνει η προσέλευση του κοινού και οι εγγραφές των συμμετεχόντων.

- Στις 10 το πρωί η εκδήλωση θα ανοίξει με χαιρετισμούς από τους διοργανωτές.

- Στις 10:15 το πρωί θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι με ομιλητές τους Αντώνη Παπαδομανωλάκη, ιατροδικαστή Κρήτης, αστυνόμο Β’ Γρηγόρη Μαυριδάκη, ψυχολόγο Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, Σταυρούλα Μήλιου, κοινωνική λειτουργό, Πόλυ Αγοράκη, κοινωνική λειτουργό (Δήμος Ηρακλείου), αστυνόμο Β’ Δήμητρα Ζέρβα Γραφείου Ανηλίκων Υ.Α. Ηρακλείου και Νίκο Παπανικολάου, ψυχολόγο-εκπαιδευτικό.

- Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι/βιωματικά. Ομιλητές θα είναι οι Gian Andrea Paolo Garancini, πρόεδρος ΣΕΜΠ και εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ηρακλείου, Γεωργία Τσαφή, κοινωνική λειτουργός (Δήμος Ηρακλείου), Λίνα Πελεκίδου, Μανόλης Προκοπάκης (Εργαστήριο Διαπολιτισμικής Αγωγής και Δράσης, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας ΤΕΙ Κρήτης), Μαρία Φλουράκη, δικηγόρος (Ελληνική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα), εκπρόσωποι αλλοδαπών και προσφύγων, μέλη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών & Προσφύγων, Ιωάννα Κύρου και Χριστίνα Φαχούρη (Κέντρο Ένταξης Μεταναστών, Δήμος Ηρακλείου).

- Στη 1:10 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί βιωματικό, με τις Μαρία Σβολιαντοπούλου, ψυχολόγο, και Ιωάννα Παχή, μέλη στην “Όαση”.

- Στη 1:30 μ.μ. θα ακολουθήσουν ομιλία για τον Εθελοντισμό από τον Γιώργο Κανάκη, ταξίαρχο ΕΛ.ΑΣ. ε.α., μέλος της “Όαση”, και αποφώνηση.

Να σημειωθεί ότι σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή στην ημερίδα δεν υπάρχει χρηματική επιβάρυνση εγγραφής ή συμμετοχής, ενώ στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια