«Ακριβά» θεάματα: 1 εκατ. ευρώ ο πολιτισμός – «Ψίχουλα» για τους φτωχούς

Ηράκλειο
«Ακριβά» θεάματα: 1 εκατ. ευρώ ο πολιτισμός – «Ψίχουλα» για τους φτωχούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τον Πολιτισμό δόθηκαν 1 εκατ. ευρώ από τον Δήμο Ηρακλείου, όμως μόλις 285.000 ευρώ για την Κοινωνική Πολιτική τον τελευταίο 1,5 χρόνο

Ο πιο πολυδάπανος τομέας και συνάμα ο πιο ρευστός απ’ όλους φαίνεται ότι είναι ο τομέας του Πολιτισμού στο Ηράκλειο, αφού ούτε λίγο ούτε πολύ φτάνει το 1 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις συμβάσεις που φαίνονται στη “Διαύγεια”!

Μάλιστα, αυτό έρχεται σε αντίθεση με το προεκλογικό πρόγραμμα της “Δύναμης Πολιτών”, ότι το βάρος θα πέσει στην Κοινωνική Πολιτική, αφού μόλις 285.000 ευρώ δαπανήθηκαν για τις ευπαθείς ομάδες και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά προγράμματα έγιναν συσσίτια με εμπλοκή ΜΚΟ, αν και ο Δήμος μπορούσε μόνος!

Πάντως, αν και διαφημίζεται από τη δημοτική Αρχή εδώ και 4 χρόνια ότι παράγεται πολιτισμός στην πόλη δωρεάν από το εθελοντικό κίνημα, φαίνεται ότι στην πραγματικότητα καμία υπηρεσία δεν προσφέρεται εθελοντικά, αφού ο Δήμος Ηρακλείου έχει εγκαινιάσει το εξής πρωτότυπο σύστημα: να πληρώνει κάποιους εθελοντές καλλιτέχνες! Βεβαίως υπάρχει και ο υγιής εθελοντισμός, που προσφέρει υπηρεσία και οι εθελοντές όχι μόνο δεν πληρώνονται, αλλά αρνούνται να είναι εθελοντές επί χρήμασι!

Για παράδειγμα, εθελόντρια προσελήφθη για υπηρεσίες με αμοιβή περίπου 7.500 ευρώ, για να οργανώσει ένα και μόνο φεστιβάλ με καλλιτέχνες που με τη σειρά τους πληρώνονται για εθελοντικές υπηρεσίες στον τομέα πολιτισμού της πόλης!

Την ίδια ώρα, με σιγουριά και ποτέ κανένας δεν έχει κατορθώσει να καταγράψει επακριβώς και με ορθολογικό σύστημα το ακριβές ποσό που δαπανάται από τον Δήμο Ηρακλείου για τον πολιτισμό, γιατί η Αντιδημαρχία Πολιτισμού έχει εμπλέξει στο κομμάτι αυτό τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, οι οποίες με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου ανέλαβαν την υποχρέωση να χρηματοδοτούν και να εκτελούν τα φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι προϋπολογισμοί των φεστιβάλ που φτάνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού δύσκολα αθροίζονται τα ποσά που δαπανά η κάθε Δημοτική Επιχείρηση (ΔΕΠΑΝΑΛ, ΔΗΚΕΗ, ΔΕΠΤΑΗ) για τα πολιτιστικά του Δήμου, ενώ ακόμη δυσκολότερα μπορεί κάποιος να φτάσει σε ένα τελικό αποτέλεσμα με λογιστική καθαρότητα για το τελικό ποσό των εξόδων και των εσόδων των εκδηλώσεων Πολιτισμού, καθώς το καθεστώς με τις δωρεές και τις χορηγίες είναι θολό!

Δηλαδή, αν κάποιος ιδιώτης προσφέρει χρήματα για ένα φεστιβάλ, αν είναι χορηγία ή δωρεά υπάρχει περίπτωση να μην καταγραφεί ανάλογα με τη διαδικασία κι αν δαπανηθεί σε μικροποσά, δηλαδή με εντολές κάτω των 5.000 ευρώ, να μην ελεγχθεί ποτέ από τον επίτροπο, πολύ δε περισσότερο να μην ανέβει ποτέ στη “Διαύγεια”!

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα πατώντας εδώ.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η πληρωμή του περιβόητου DVD για τη μαγνητοσκόπηση πολιτιστικών εκδηλώσεων που πληρώθηκε από τη ΔΗΚΕΗ με 5.000 ευρώ, όμως ουδέποτε γυρίστηκε και, όταν η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη χρειάστηκε να δώσει απαντήσεις, δήλωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ύστερα από τρεις μήνες που ψευδόταν ότι έχει το DVD στα χέρια της, ότι ουδέποτε γυρίστηκε το DVD, πως η εταιρεία παραγωγής πληρώθηκε και δεν επέστρεψε τα λεφτά, αλλά δε ζημιώθηκαν οι Ηρακλειώτες αφού πλήρωσαν με χορηγία που είχαν πάρει από σούπερ-μάρκετ!

Βεβαίως, μετά από αυτήν την κυνική ομολογία, το “πάρτι” στον πολιτισμό δε σταμάτησε εκεί! Αν κάποιος διαβάσει προσεκτικά τις συμβάσεις, θα προσέξει ότι υπάρχει πληθώρα συμβάσεων απευθείας αναθέσεων, όπως για παράδειγμα αυτή που αφορούσε στην παραγωγή τηλεοπτικού σποτ για την ιστορία της Βικελαίας, που συνάφθηκε αρχές Νοεμβρίου 2018 και το κόστος της καθορίστηκε κάτω των 20.000 ευρώ, ώστε να μπορέσει να ανατεθεί σε συγκεκριμένη εταιρεία, χωρίς διαγωνιστική διαδικασία, αλλά με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης.

Μάλιστα, σε άλλη περίπτωση ανατέθηκε η παραγωγή τηλεοπτικού σποτ με εορταστικό περιεχόμενο και η παραγωγή έγινε από συγκεκριμένη εταιρεία ΜΜΕ στην Κρήτη. Το σποτ διανεμήθηκε με το διακριτικό λογότυπο της εταιρείας, αν και επρόκειτο για σποτ ιδιοκτησίας του Δήμου Ηρακλείου. Αυτό πληρώθηκε από Δημοτική Επιχείρηση, χωρίς όμως να έχει εντοπιστεί κάπου στη “Διαύγεια” - πληροφορίες λένε ότι δεν αναρτήθηκε η δαπάνη.

Βεβαίως, στη “Διαύγεια” θα εντοπίσει κάποιος και μεγάλες συμβάσεις που αφορούν στην προμήθεια γραφείων, ερμαρίων και άλλων τέτοιων για τη Βικελαία, ύψους 58.373 ευρώ με ΦΠΑ, ενώ σε άλλο σημείο φαίνεται ότι επιδοτήθηκαν με 33.700 ευρώ πολιτιστικές εκδηλώσεις με τίτλο “Μουσικά Βήματα στον Λαβύρινθο” που ως μουσικό εργαστήρι αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας και ο Δήμος Ηρακλείου, λόγω της στενής σχέσης της αντιδημάρχου με τον ιδρυτή, προσφέρθηκε να παρέχει στήριξη.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα πατώντας εδώ.

Αν ανατρέξει κάποιος στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί από την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αριστέα Πλεύρη το διάστημα από Ιούνιο του 2017 ως Νοέμβριο του 2018, θα παρατηρήσει ότι υπάρχουν πολλές παραδοξότητες. Για παράδειγμα, αθηναϊκοί θίασοι γνωστών καλλιτεχνών πληρώνονται με 1.800 ευρώ για παράσταση στο κηποθέατρο “Ν. Καζαντζάκης” και την ίδια στιγμή τοπικός θεατρικό παραγωγός, για παράσταση σε τοπικά διαμερίσματα με ολιγομελή σχήματα, να πληρώνεται με συνολικά 16.000 ευρώ για δύο διαφορετικές παραστάσεις.

Ταυτόχρονα θα παρατηρήσει κάποιος ότι τόσο το Φεστιβάλ “Τέχνη καθ’ οδόν” όσο και το Φεστιβάλ “5+1 Πολιτισμοί” διεξάγεται με “σπασμένα” κονδύλια, δηλαδή όχι με ενιαίους προϋπολογισμούς. Για παράδειγμα, βρίσκονται 17 εγγραφές συμβάσεων στη “Διαύγεια” από 3.000 ευρώ ως και 17.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ για το Φεστιβάλ “5+1 Πολιτισμοί” και άλλες 9 από 1.000 ως 3.800 ευρώ για το “Τέχνη καθ’ οδόν”.

Θα πρέπει να υπολογιστεί ότι συνολικά οι συμβάσεις της Αριστέας Πλεύρη φτάνουν τα 854.558 ευρώ, ενώ μαζί με συμβάσεις από τη ΔΗΚΕΗ και τη ΔΕΠΑΝΑΛ φτάνουν τις 916.166 ευρώ, δηλαδή περίπου 1 εκατ. ευρώ για πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Ηράκλειο, την ώρα που η παρούσα δημοτική Αρχή έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην προηγούμενη, ότι πλήρωνε ακριβά εκδηλώσεις χαμηλής πολιτισμικής στάθμης και έτσι έκοψε το γνωστό φεστιβάλ με τις παραστάσεις στο κηποθέατρο, προμοτάροντας το “Τέχνη καθ’ οδόν” και το Φεστιβάλ “5+1 Πολιτισμοί”. Το πρώτο αποτελεί έμπνευση και στοίχημα της οικογένειας Λαμπρινού, ενώ το δεύτερο της Αριστέας Πλεύρη, γεγονός που φέτος οδήγησε, παρά τις πολύ καλές προσωπικές σχέσεις μεταξύ τους, σε έναν ιδιότυπο ανταγωνισμό!

“Φτωχή” η κοινωνική πολιτική!

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα πατώντας εδώ.

Πολιτισμός ή Κοινωνική Πολιτική; Και τα δύο αποτελούν τροφές για τον άνθρωπο, η μια πνευματική και η άλλη πραγματική! Αν κάποιος συγκρίνει τα ποσά που δίνονται από τον Δήμο Ηρακλείου, θα αντιληφθεί ότι η Κοινωνική Πολιτική μένει πίσω, αφού για τον Πολιτισμό δόθηκαν σε 1,5 χρόνο ποσά που φτάνουν το 1 εκατ. ευρώ και για την Κοινωνική Πολιτική μόλις 285.000 ευρώ! Στον αντίλογο βεβαίως θα ειπωθεί ότι παράγεται Κοινωνική Πολιτική μέσω της σύμπραξης με τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού! Όμως είναι έτσι ακριβώς τα πράγματα;

Στις αρχές της θητείας αυτής της δημοτικής Αρχής, ο δήμαρχος Ηρακλείου αποκαλούσε «ναυαρχίδα» την Κοινωνική Πολιτική. Μάλιστα, στην πρώτη περίοδο με αντιδήμαρχο την Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη είχε επιλέξει ο Δήμος Ηρακλείου να κάνει κοινωνική πολιτική και να απορροφά ευρωπαϊκά κονδύλια χωρίς τη σύμπραξη ΜΚΟ. Μάλιστα, αυτό ήταν το καμάρι του δημάρχου, ότι δεν εξαρτάται από ΜΚΟ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένας Δήμος μόνος μπορεί να στήσει το δίκτυο κοινωνικής πολιτικής που πριμοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως μια ΜΚΟ δεν μπορεί να στήσει δίκτυο κοινωνικής πολιτικής επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τη σύμπραξη με κάποιο Δήμο.

Έτσι, 1,5 χρόνο μετά το δημοτικό δίκτυο κοινωνικής πολιτικής, η αντίληψη περί αυτού άλλαξε άρδην στη Λότζια. Αποφασίστηκε από τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό η εκχώρηση των επιδοτήσεων της Ε.Ε. στα Ιδρύματα Καλοκαιρινού και η αλλαγή πλεύσης σηματοδοτήθηκε και με αλλαγή των προσώπων.

Η Μαρία Καναβάκη εκτόπισε την Αθηνά Σπανάκη-Κοχιαδάκη και αφού παρέδωσε την κοινωνική πολιτική σε ΜΚΟ, προχώρησε σε μια πιο “ξεκούραστη” κοινωνική πολιτική για τη Λότζια! Ενδεικτική είναι η κατάσταση όπως περιγράφεται από τις συμβάσεις της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Μαρίας Καναβάκη, που αναρτήθηκαν στη “Διαύγεια” το διάστημα από Ιούνιο 2017 ως Νοέμβριο 2018.

Οι συμβάσεις είναι 17 στον αριθμό και δεν ξεπερνούν στα 285.971 ευρώ, με μεγαλύτερες τις συμβάσεις που αφορούν στα πρωινά γεύματα σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εμφανίζονται δύο τέτοιες συμβάσεις συνολικού ύψους 135.000 ευρώ με ΦΠΑ.

Υπενθυμίζεται, βεβαίως, ότι και σε αυτόν τον τομέα είχε υπάρξει παταγώδης αποτυχία τη σχολική χρονιά 2016-2017, καθώς “πιάστηκαν” απροετοίμαστοι στην αλλαγή του νόμου, με αποτέλεσμα μια ολόκληρη χρονιά να μη δοθούν πρωινά, κάτι βεβαίως που αγνοούσε ο ίδιος ο δήμαρχος, ο οποίος προέβαινε σε δηλώσεις ότι το πρόγραμμα διεξάγονταν με μεγάλη επιτυχία.

Ακόμη και στη διαχείριση του ΤΕΒΑ υπενθυμίζεται ότι δε βγήκε ούτε ευρώ από το δημοτικό ταμείο, υπήρξε αστοχία, όπως η περίπτωση με τη διανομή κοτόπουλων που είχαν μείνει εκτός ψυγείου για 7,5 ώρες. Εντυπωσιακό στοιχείο από τις συμβάσεις της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής είναι τα λεφτά που δίνονται για τη φύλαξη του Ξενώνα Γυναικών και του Κέντρου Αστέγου. Συνολικά έχουν υπογραφτεί τρεις συμβάσεις, η μία 35.831 ευρώ, η άλλη 50.890 ευρώ και η τρίτη 21.051 ευρώ. Στο άθροισμά τους ξεπερνούν τα 107.000 ευρώ σε 1,5 χρόνο!

GIAN ANDREA GARANCINI

Είχαν αντίκρισμα οι τουριστικές δαπάνες;

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα πατώντας εδώ.

Περίπου 20 συμβάσεις έχει υπογράψει ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού του Δήμου Ηρακλείου, Gian Andrea Garancini, και όλες κάτω του ποσού που απαιτείται για διαγωνιστική διαδικασία, δηλαδή δεν υπάρχει καμία σύμβαση άνω των 20.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ!

Για παράδειγμα, υπογράφτηκαν συμβάσεις που με τον ΦΠΑ φτάνουν τα 17.732 ευρώ, για ξεναγήσεις μαθητών στην παλιά πόλη, αγοράστηκαν γκραβούρες που φτάνουν τα 8.380 ευρώ, δόθηκαν 18.352 ευρώ στο ΤΕΙ για εκπόνηση μελέτης για την προώθηση του Ηρακλείου ως τουριστικού προορισμού, πληρώθηκαν χιλιάδες ευρώ για δημιουργία ιστοσελίδων και για περιεχόμενο, για καταχωρίσεις σε διαφημιστικά περιοδικά κ.ά.

Το θέμα βεβαίως είναι αν όλες αυτές οι δράσεις που φαίνονται μέσω των συμβάσεων έχουν αντίκρισμα στην τουριστική κίνηση του Ηρακλείου και φυσικά κατά πόσο στοχευμένα έγιναν αυτά για να αποδώσουν. Συνολικά ξοδεύτηκαν σε 1,5 χρόνο 182.906 ευρώ για τον τουρισμό στο Ηράκλειο. Πόσα επέστρεψαν από αυτή την προβολή στην πόλη;

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News