«Έρχεται» το Διοικητικό Κέντρο Μεσαράς και το Κέντρο Πολιτιστικής, Φυσιολατρικής, Αθλητικής και δια βίου μάθησης

Κρήτη
«Έρχεται» το Διοικητικό Κέντρο Μεσαράς και το Κέντρο Πολιτιστικής, Φυσιολατρικής, Αθλητικής και δια βίου μάθησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιοποιούν το πρώην στρατόπεδο στις Μοίρες και το πρώην οικοτροφείο Φουρφουρά

Δύο άκρως σημαντικά, για ολόκληρη την Κρήτη, έργα «έρχονται» σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, καθώς υπεγράφη ένταξή τους στο ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα στο πλαίσιο της πρόσκλησης Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας του προγράμματος ΕΠΑΝΕΚ.

Πρόκειται για τη δημιουργία του Διοικητικού Κέντρου Μεσαράς και του Κέντρου Πολιτιστικής, Φυσιολατρικής, Αθλητικής και δια βίου μάθησης του Δήμου Αμαρίου.

Και τα δύο έργα βασίζονται στην αξιοποίηση δημόσιων χώρων που μέχρι σήμερα παρέμεναν αδρανείς.

Το Διοικητικό Κέντρο Μεσαράς

Συγκεκριμένα, για τη δημιουργία του Διοικητικού Κέντρου Μεσαράς πρόκειται να αξιοποιηθεί το πρώην στρατοπέδου «Τ/χη (ΠΖ) Νικολούδη Εμμ.», το οποίο και βρίσκεται στις Μοίρες. Το εν λόγω στρατόπεδο έχει παραχωρηθεί στο Δήμο Φαιστού από το ΤΕΘΑ, με σκοπό τη δημιουργία του Διοικητικού Κέντρου Μεσσαράς.

Τι θα περιλαμβάνει;

Στις αναμορφωμένες εγκαταστάσεις του πρώην στρατοπέδου πρόκειται να μεταστεγαστούν δημόσιες υπηρεσίες (Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Δημοτικές Επιχειρήσεις και άλλες), ενώ αναμένεται να διαμορφωθούν και εγκαταστάσεις αθλητισμού και ψυχαγωγίας για τους κατοίκους και επισκέπτες της περιοχής.

Σημειώνεται ότι για τη δημιουργία του Διοικητικού Κέντρου Μεσαράς, δικαιούχος είναι ο Δήμος Φαιστού, ενώ η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 1.965.400,00 €.

Το Κέντρο Πολιτιστικής, Φυσιολατρικής, Αθλητικής και δια βίου μάθησης

Το συγκεκριμένο έργο αφορά την επανάχρηση του πρώην οικοτροφείου Φουρφουρά, το οποίο, ενώ προοριζόταν να στεγάσει ένα Οικοτροφείο Θηλέων, αυτό δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα το κτήριο να παραμένει ανενεργό. (Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι για διάστημα μερικών μηνών το κτήριο χρησιμοποιήθηκε από την εκκλησία ως δημοτικό γυμναστήριο, ενώ, σήμερα, τμήμα του, λειτουργεί ως αποθήκη του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου).

Πρόκειται για ένα κτήριο το οποίο έχει τρία βασικά χαρακτηριστικά: Βρίσκεται σε καθοριστική θέση για την Κοινότητα και το Δήμο Αμαρίου, είναι μεγάλης επιφάνειας και διαθέτει ιστορική αξία.

Τι θα περιλαμβάνει;

Με βάση τα παραπάνω, το συγκεκριμένο κτήριο μπορεί να αποτελέσει κομβικό ρόλο για την ανάπτυξη της περιοχής, με την επανάχρησή του και τη λειτουργία του ως Κέντρο Πολιτιστικής, Φυσιολατρικής, Αθλητικής και Δια Βίου Μάθησης.

Το Κέντρο στοχεύει να καθιερωθεί ως η κορωνίδα του πολιτισμού «αγκαλιάζοντας» τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου Αμαρίου, μέσω στέγασης επιλεγμένων δράσεων που διοργανώνονται και μπορούν να αξιοποιήσουν τη δυναμική του Κέντρου.

Δικαιούχος του συγκεκριμένου έργου είναι ο Δήμος Αμαρίου, ενώ η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 1.150.000,00 €.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News