Ηράκλειο

ΠΑΓΝΗ: Στη Βουλή το θέμα με την επισκευή των ζημιών σε εξοπλισμό

Eπίκαιρη ερώτηση στον αρμόδιο υπουργό Υγείας από τρεις βουλευτές του ΚΚΕ

Την ανάκληση της απόφασης της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ, περί καταλογισμού της δαπάνης για την επισκευή των ζημιών που γίνονται σε εξοπλισμό του νοσοκομείου στους ίδιους τους εργαζόμενους, ζητούν με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν στον αρμόδιο υπουργό Υγείας τρεις βουλευτές του ΚΚΕ.

Ο βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Συντυχάκης μαζί με τους βουλευτές Γιώργο Λαμπρούλη και Σταύρο Τάσσο μιλούν για εσωτερικό έγγραφο - απόφαση της διοίκησης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, το οποίο - σύμφωνα με τους ίδιους - κινείται στην «κατεύθυνση της ανταποδοτικής λειτουργίας των νοσοκομείων όσον αφορά τόσο στη συντήρηση, όσο και στην τυχόν αποκατάσταση των ζημιών».

Σύμφωνα με τους τρεις βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος, «η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ με πρόσφατη απόφασή της επισημαίνει πως “επειδή παρατηρούνται ζημιές σε βιοϊατρικό εξοπλισμό του νοσοκομείου κατά τη διάρκεια της εργασίας (σ.σ. που τις αποδίδει σε κακή χρήση), οι οποίες έχουν επιπτώσεις στα οικονομικά του νοσοκομείου, καθυστερούν την αντιμετώπιση περιστατικών, δημιουργώντας ουρές αναμονής, και ανατρέπουν τον προγραμματισμό στις προμήθειες εξοπλισμού (...), σε περίπτωση αχρήστευσης εξοπλισμού με υπαιτιότητα χρήστη, η δαπάνη επισκευής θα καταλογίζεται στον υπαίτιο για τη βλάβη”».

Σύμφωνα με τον κ. Συντυχάκη και τους υπόλοιπους δύο βουλευτές του ΚΚΕ, που συνυπογράφουν το κείμενο, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ «φτάνει σε σημείο να απειλεί τους εργαζόμενους τη στιγμή που υποχρεώνονται να απασχολούνται με πολλαπλά παράλληλα καθήκοντα και να μετακινούνται καθημερινά για να καλύπτουν τα κενά του νοσοκομείου. Στην πραγματικότητα αρκετές από τις ζημιές είναι αποτέλεσμα της αύξησης της εντατικοποίησης της εργασίας, η οποία οφείλεται - όπως και οι λίστες αναμονής - στην υποστελέχωση των νοσοκομείων.

Η αύξηση στη ζήτηση των δημόσιων υγειονομικών υπηρεσιών έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αναγκαίος χρόνος χρήσης των μηχανημάτων και η αντίστοιχη φθορά τους. Επιπροσθέτως, το αναγκαίο προσωπικό, η συντήρηση του εξοπλισμού, η εκπαίδευση του προσωπικού στη σωστή χρήση του και οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού είναι ελλιπείς. Χαρακτηριστικά, ενώ ο αριθμός των ασθενών σε λίστες αναμονής μεγαλώνει εκθετικά, ο συνολικός αριθμός του ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνικού και παραϊατρικού-επιστημονικού προσωπικού παρέμεινε σχεδόν στάσιμος και ο προϋπολογισμός που εγκρίθηκε για το 2018 ήταν μειωμένος».

Οι τρεις βουλευτές ζητούν, εν κατακλείδι, την άμεση ανάκληση της επίμαχης απόφασης της διοίκησης του νοσοκομείου, αλλά και το κόστος συντήρησης και επισκευής των μηχανημάτων να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου.

«Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι για τις ζημιές που προκαλούνται στον βιοϊατρικό εξοπλισμό κατά τη λειτουργία του νοσοκομείου. Να διακοπούν οι συμβάσεις με εταιρείες, στις οποίες ξοδεύονται μεγάλα ποσά ετησίως για συντήρηση και επισκευή μηχανημάτων, και να προσληφθεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό για τη στελέχωση αυτών των υπηρεσιών», ζητούν, τέλος, οι τρεις βουλευτές του ΚΚΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια