Μακάβρια μπερδέματα με... νεκρούς στη Μεσαρά

Κρήτη
Μακάβρια μπερδέματα με... νεκρούς στη Μεσαρά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κηδεία χωρίς...νεκρό δεν ήταν το μόνο περιστατικό αφού στο παρελθόν υπήρξαν μπερδέματα με σορούς

Η κηδεία... “αναβλήθηκε” λόγω λάθους ονόματος στην ταυτότητα του εκλιπόντος! Το άκρως... μακάβριο περιστατικό σημειώθηκε χθες στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς όπως αποκάλυψε το neakriti.gr.

Συγκεκριμένα συγγενείς και φίλοι ενός ηλικιωμένου Κρητικού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από λίγα 24ωρα, είχαν συγκεντρωθεί στο σπίτι του εκλιπόντος, ενόψει της νεκρώσιμης ακολουθίας, η οποία είχε προγραμματιστεί για χθες το μεσημέρι. Εντούτοις, η κηδεία του γέροντα δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς η σορός του δεν έφτασε καν στο χωριό του, στη Μεσαρά, από το Ηράκλειο!

Οι συγγενείς του γέροντα, ο οποίος “έσβησε” σε ηλικία 79 ετών, δεν άργησαν να διαπιστώσουν ότι η σορός τού αγαπημένου τους ανθρώπου δεν είχε φτάσει ποτέ στο χωριό του από το ΠΑΓΝΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό συνέβη καθώς δεν επιτράπηκε στους υπαλλήλους του γραφείου τελετών, που είχε αναλάβει τη μεταφορά της σορού στο χωριό του εκλιπόντος, να πάρουν το άψυχο σώμα τού γέροντα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Όπως έγινε γνωστό, δε δόθηκε άδεια ταφής για τον 79χρονο γέροντα, καθώς υπήρχε ασυμφωνία στο όνομα που αναγραφόταν στην ταυτότητά του και σε αυτό που ήταν γραμμένο στο Ληξιαρχείο. Το περιστατικό επιβεβαίωσε και ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιάννης Τασσόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι πρώτα θα πρέπει να ταυτοποιηθούν τα στοιχεία του νεκρού από τις αρμόδιες υπηρεσίες κι έπειτα να γίνει η ταφή του. Μετά την εν λόγω εξέλιξη, ανέλαβε δράση η Αστυνομία, αλλά και η Εισαγγελία, προβαίνοντας σε διερεύνηση όλων των σχετικών εγγράφων.

Την ώρα που στο Ηράκλειο οι Αρχές προσπαθούσαν να λύσουν το ζήτημα, στο χωριό του εκλιπόντος ο κόσμος είχε αρχίσει να συγκεντρώνεται στο σπίτι της οικογένειάς του. Η νεκρώσιμη ακολουθία επρόκειτο να ψαλεί στις 3 το μεσημέρι προχθές Δευτέρα. Εντούτοις, η κηδεία του 79χρονου δεν έγινε ποτέ. Κι αυτό καθώς, από τη στιγμή που δε λύθηκε το ζήτημα της ταυτοπροσωπίας που προέκυψε, δε δόθηκε η άδεια από τις αρμόδιες Αρχές για την ταφή του νεκρού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι - μέχρι χθες το βράδυ - παρέμενε άγνωστο το πότε θα γίνει τελικά η κηδεία του εκλιπόντος. Μέχρι να ξεδιαλύνει το όλο ζήτημα, η σορός του επρόκειτο να παραμείνει στο ΠΑΓΝΗ.

Είχε προβλήματα και εν... ζωή

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, που προέρχονται από μαρτυρίες συγχωριανών τού εκλιπόντος, ήταν γνωστό ότι στην ταυτότητα του γέροντα το όνομά του αναγραφόταν λάθος. Συγκεκριμένα, στην ταυτότητα του νεκρού αναγράφεται λανθασμένα το μικρό του όνομα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, αντί για το όνομα του 79χρονου, στην ταυτότητα αναγράφεται το όνομα του αδερφού του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναγραφή λάθος ονόματος στην ταυτότητα του ηλικιωμένου ήταν γνωστή μεταξύ αρκετών συντοπιτών του. Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε φορά που γίνονταν εκλογές, ο εκλιπών αντιμετώπιζε - πάντα - το ίδιο πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν εκείνος πήγαινε στο εκλογικό τμήμα να ψηφίσει, τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής διαπίστωναν ότι άλλο όνομα αναγραφόταν στην ταυτότητά του κι άλλο στην εκλογική λίστα. Έτσι, σε κάθε εκλογική διαδικασία ο εκλιπών έπρεπε να μεταβεί στην οικεία δημοτική υπηρεσία, προκειμένου να του χορηγηθεί πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας και να μπορέσει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Μακάβρια μπερδέματα

Το απίστευτο συμβάν που ήρθε χθες στο φως της δημοσιότητας είναι πρωτοφανές - τουλάχιστον για τα τοπικά δεδομένα - ωστόσο δεν είναι το μοναδικό μακάβριο περιστατικό το οποίο έχει απασχολήσει την κρητική κοινωνία. Πριν από μια... δεκαετία είχε προκληθεί μεγάλη αναστάτωση σε δύο κρητικές οικογένειες: Κι αυτό καθώς, όταν η σορός μιας υπερήλικης γυναίκας έφτασε στο χωριό της για να ταφεί, οι οικείοι της, αντί για την ίδια, αντίκρισαν τη σορό μιας άλλης γυναίκας!

Συμπτωματικά, και το επίμαχο περιστατικό είχε σημειωθεί σε χωριό της ευρύτερης περιοχής της Μεσαράς. Το “μπέρδεμα” αφορούσε σε μια γυναίκα που “έσβησε” σε ηλικία 103 ετών. Ο υπάλληλος του γραφείου τελετών, που επρόκειτο να μεταφέρει τη σορό της 103χρονης εκλιπούσης από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο στον τόπο καταγωγής της, μετέφερε το άψυχο κορμί μιας άλλης γυναίκας.

Οι συγγενείς της υπερήλικης έπαθαν σοκ όταν άνοιξαν το φέρετρο και, αντί για τον αγαπημένο τους άνθρωπο, αντίκρισαν μια άλλη γυναίκα, ηλικίας 91 ετών! Όπως είχε γίνει τότε γνωστό, πάντως, το λάθος δεν οφειλόταν στον υπάλληλο του γραφείου τελετών, αλλά σε αβλεψία από το Βενιζέλειο Νοσοκομείο. Αυτός ήταν, εξάλλου, και ο λόγος που η - τότε - διοίκηση του νοσοκομείου είχε διατάξει ΕΔΕ για τη διερεύνηση του απίστευτου περιστατικού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News