Ηράκλειο

«Γράμμα σε ένα παιδί»: Συγκλονίζει η Ζέτα Δούκα από το Ηράκλειο

Ένα από τα πιο σπουδαία έργα της Οριάνα Φαλάτσι

Η Ζέτα Δούκα καθηλώνει το θεατρικό κοινό του Ηρακλείου, μέσα από μία νέα διασκευή του μοναδικού αποσπάσματος από το «Γράμμα σε ένα παιδί που δε γεννήθηκε ποτέ» της σπουδαίας Οριάνα Φαλάτσι, μεθαύριο, Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, στο Θεατρικό Σταθμό στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από το βιβλίο της Οριάνα Φαλάτσι και είναι αυτό που μας δημιούργησε έντονα την ανάγκη να ξανά ανεβάσουμε το «Γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ». Μέσα από μια καινούργια ματιά, μια νέα διασκευή που θα σχολιάσει - μοιραίως - όλα αυτά που συμβαίνουν και στις μέρες μας…

«Τι σόι άνθρωποι είναι αυτοί που καίνε ανθρώπους; Νόμιζα ότι με τα κρεματόρια είχαμε τελειώσει. Έχουμε μπει σε μια σκοτεινή στενωπό χωρίς κανείς να είναι ακόμη σε θέση να “δει” τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Κινούμενη άμμος η χώρα, κινούμενη άμμος και όσα συμβαίνουν έξω από αυτήν. Αν ερχόσουν στον κόσμο θα μάθαινες τι είναι τα συναισθήματα, τι κάνει τους ανθρώπους να είναι άνθρωποι. Θα μάθαινες τι είναι ο φόβος (πόσο φοβήθηκε άραγε ένα παιδί παλεύοντας με τον καπνό και τη φωτιά); Θα μάθαινες τι είναι αγωνία, τι είναι η αγανάκτηση, τι είναι οργή και τι θυμός, πώς νιώθουν χιλιάδες άνθρωποι που φωνάζουν το δίκιο τους ανεβαίνοντας αργά και συντεταγμένα το δρόμο που απέκτησε τελικά τη δική του ιστορία, τη δική σου ιστορία. Η πραγματικότητα μας έχει ξεπεράσει. Τώρα βλέπουμε καθαρά ότι “ο Βασιλιάς είναι γυμνός”. Αν ζούσες και η μανούλα σου, σου διάβαζε το παραμύθι, θα γελούσες όπως όλα τα παιδιά όταν το πρωτακούν. Εμείς τώρα το συνειδητοποιήσαμε αλλά δεν μπορούμε να γελάσουμε, γιατί δεν είμαστε πια παιδιά».

Στα δεύτερα θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2012, η παράσταση τιμήθηκε με δυο μεγάλα βραβεία: έπαινος Καλύτερης γυναικείας ερμηνείας της χρονιάς στην Ζέτα Δούκα για την απόλυτα «προσεκτική» και ευαίσθητη ερμηνεία της και 1ο Βραβείο Κοινού έπειτα από ηλεκτρονική ψηφοφορία, στον Μάνο Πετούση.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Μάνος Πετούσης

Διασκευή: Μάρω Μπουρδάκου

Παίζει: Ζέτα Δούκα

Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης

Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού  ( A-Priori)

Διεύθυνση παραγωγής: Ντίνος Λέλος

Οργάνωση παραγωγής: Όψεις Πολιτισμού

Διάρκεια παράστασης: 76’ χωρίς διάλειμμα

Είδος παράστασης: Κοινωνικό

Πληροφορίες

Παράσταση: Τρίτη 11 Δεκεμβρίου στις 9:00

Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος 15 € & Φοιτητικό, ανέργων 13 €

Προπώληση: Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης

Πληροφορίες - Κρατήσεις: Αρβανιτίδου Χρύσα, 2310257218, 6986713300

Σχόλια