Ηράκλειο

Αντίστροφη μέτρηση για τη δίκη της απαγωγής Λεμπιδάκη

12 κατηγορούμενοι θα βρεθούν τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στο Εδώλιο του Εφετείου Κακουργημάτων

30 Μαρτίου 2017, 3.30 το μεσημέρι… Κουκουλοφόροι με στρατιωτικά ρούχα, μαύρες κουκούλες, γάντια και όπλα στα χέρια υλοποιούν το σχέδιο απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη, διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας «Πλαστικά Κρήτης».

 Με  δύο κλεμμένα αυτοκίνητα οι δράστες κλείνουν τον δρόμο πέφτοντας πάνω στο αυτοκίνητο που. Με βαριοπούλα σπάνε το τζάμι του οδηγού και με την απειλή καλάσνικοφ τον μεταφέρουν σε ένα από τα αυτοκίνητά τους.

 Με αφετηρία το σκηνικό της αρπαγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη η δικογραφία ξετυλίγει το κουβάρι της εφιαλτικής περιπέτειας του Κρητικού επιχειρηματία που κρατήθηκε αλυσοδεμένος από τους απαγωγείς για 187 ημέρες. Οι χιλιάδες σελίδες περιλαμβάνουν ιδιόχειρες σημειώσεις του απαχθέντος, τις επιστολές – τελεσίγραφα από τους αδίστακτους απαγωγείς όσο και υλικό από τις παρακολουθήσεις των αστυνομικών. Χάρη σε αυτά τα στοιχεία ο Μιχάλης Λεμπιδάκης εντοπίστηκε σώος και απελευθερώθηκε νωρίς το πρωί στις 2 Οκτωβρίου 2017 στη διάρκεια επιχείρησης της Αστυνομίας, στις εγκαταστάσεις εταιρείας που βρίσκεται στη γέφυρα της Ζουρίδας, στο Ρέθυμνο.

 «Εντός δωματίου βρήκαμε ξαπλωμένο σε στρώμα τον Μιχάλη Λεμπιδάκη. Ήταν ξύπνιος και τον απομακρύναμε αφού πρώτα κόψαμε την αλυσίδα με την οποία ήταν δεμένος».

 Εκτός από τα επτά άτομα που συνελήφθησαν στη διάρκεια της ίδιας επιχείρησης το επόμενο διάστημα συνελήφθησαν ακόμη τέσσερα αφού αξιοποιήθηκαν αποτυπώματα και γενετικό υλικό που βρέθηκαν στο χώρο όπου ήταν κρατούμενος ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, μαζί με τις ιδιόχειρες σημειώσεις που κρατούσε καταγράφοντας όλα τα πιθανά σενάρια που περνούσαν από το μυαλό του για την εξέλιξη της απαγωγής του. 

Είχαν προηγηθεί 32 επικοινωνίες των απαγωγέων με την οικογένεια Λεμπιδάκη για τα λύτρα. Απαιτούσαν αρχικά 100 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό ποσό είχε πέσει στα 18 εκατομμύρια. Η τελευταία επιστολή τελεσίγραφο των απαγωγέων ήταν η πλέον απειλητική.

Το τελεσίγραφο των απαγωγέων

 

«Γιάννη και Μάνο Λεμπιδάκη, έχετε καταλάβει λάθος τα μηνύματα που λάβατε με τα δύο βίντεο. Οι σύμβουλοί σας, ιδιωτικοί και δημόσιοι, σας έπεισαν ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και πως είναι ζήτημα χρόνου να κάνουμε το λάθος (...) δεν έχετε καταλάβει ότι το παιχνίδι σήμερα παίζεται μόνο από εμάς και το έχουμε φτάσει με τη δική σας βοήθεια στο τέλος του. Το επόμενο μήνυμα που θα λάβετε θα είναι το τελευταίο».

 

Η αντίστροφη μέτρηση για τη σύλληψη τους είχε φτάσει στο τέλος της. Αστυνομικοί είχαν γίνει σκιά τους καταγράφοντας κάθε κίνηση και επικοινωνία τους, αξιοποιώντας στοιχεία που έδειχναν πως σε όλες τις τηλεφωνικές επικοινωνίες με την οικογένεια Λεμπιδάκη είχαν ενεργοποιηθεί οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας στη διαδρομή από Ηράκλειο προς Ρέθυμνο.

 

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 6ης Ιουλίου 2017 οι απαγωγείς έστειλαν SMS στο κινητό του αδελφού του Μιχάλη Λεμπιδάκη, Μανώλη, ενεργοποιώντας κεραίες στις τοποθεσίες «Πάνορμος» και «Σίσσες» Ρεθύμνου. Αστυνομικοί με πολιτικά έσπευσαν, στο τμήμα από την Παναγία Χαρακιανή μέχρι την πόλη του Ρεθύμνου. Εντόπισαν το όχημα των υπόπτων και σκηνοθέτησαν ένα δήθεν τυχαίο έλεγχο από την Τροχαία. Στη θέα των αστυνομικών, οι επιβάτες του αγροτικού στιγμιαία άλλαξαν κατεύθυνση και αφού διήνυσαν μερικά μέτρα σε παράδρομο της Εθνικής συμμορφώθηκαν με την υπόδειξη των τροχονόμων. Η ξαφνική κίνηση του οχήματος έγινε σκόπιμα προκειμένου οι τρεις επιβάτες να αποκρύψουν στοιχεία που είχαν μαζί τους και δεν ήθελαν να βρεθούν κατά τον έλεγχο. Σε κοντινό σημείο, βρέθηκε σπασμένο το κινητό τηλέφωνο με το οποίο οι απαγωγείς είχαν πραγματοποιήσει την 20ή επικοινωνία τους με την οικογένεια του θύματος. Όμως τα στοιχεία που προέκυψαν άρχισαν πλέον να «δένουν» την υπόθεση ανοίγοντας το δρόμο για την απελευθέρωση του Μιχάλη Λεμπιδάκη.

 

Οι δώδεκα κατηγορούμενοι για την υπόθεση της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη θα βρεθούν τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου στο Εδώλιο του Εφετείου Κακουργημάτων το οποίο θα εξετάσει στα συγκλονιστικά στοιχεία που περιλαμβάνει η δικογραφία - μαμούθ που έχει συνταχθεί από τις διωκτικές Αρχές.

Σχόλια