Τι πρέπει να κάνουμε αν βρούμε αρχαία στη θάλασσα

Ηράκλειο
Τι πρέπει να κάνουμε αν βρούμε αρχαία στη θάλασσα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χρήσιμες συμβουλές για το πώς πρέπει να δράσουμε σε περίπτωση που βρούμε αρχαία στη θάλασσα

Έκπληκτοι ψαράδες βρέθηκαν μπροστά σε ένα μοναδικό θέαμα έναν ακέραιο αμφορέα, έναν αμφορέα με αποκολλημένο τμήμα βάσης και ένα μικρότερο αγγείο με αποκολλημένο λαιμό, την περασμένη Παρασκευή στην περιοχή του Κρητικού Πελάγους.

Με αφορμή την αλίευση του πολύτιμου θησαυρού ο λιμενάρχης Ηρακλείου κ. Ευθύμιος Δουβής, μας δίνει συμβουλές για το πώς πρέπει να δράσουμε σε περίπτωση που βρεθούμε σε αρχαία ευρήματα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, «σε περίπτωση που κάποιος λουόμενος εντοπίσει αρχαίο αντικείμενο στη θάλασσα, δεν πρέπει να το μετακινήσει με κανένα τρόπο. Θα πρέπει να σημαδέψει τη θαλάσσια περιοχή ή το βυθό που το βρήκε και να ειδοποιήσει την αρμόδια λιμενική Αρχή ώστε να επέμβει και να πράξει τα δέοντα και προβλεπόμενα από τον νόμο».

Μάλιστα ο κ. Δουβής ανέφερε και συγκεκριμένο παράδειγμα σχετικά με το γιατί οφείλουμε να ακολουθούμε την εν λόγω διαδικασία.

Υπογράμμισε λοιπόν δύο σημαντικούς παράγοντες, ότι «ενδέχεται ο χώρος που βρέθηκε να έχει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον και αν προσπαθήσουμε να τραβήξουμε το αρχαίο αντικείμενο να προκαλέσουμε ανεπανόρθωτη φθορά.

Το αυτό ισχύει φυσικά και για το ίδιο το αντικείμενο: μπορεί να προκληθεί μεγάλη βλάβη ή και να σπάσει. Επίσης, ενδεχομένως κάποιος να κατηγορηθεί για αρχαιοκαπηλία», αν βέβαια βρεθεί από τις αρμόδιες Αρχές... «Κάτι το οποίο έχει συμβεί με τουρίστες», τονίζει χαρακτηριστικά ο λιμενάρχης Ηρακλείου και συνεχίζει λέγοντας ότι «σε έλεγχο που έγινε πιάσαμε τουρίστες με αρχαία, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι είχαν σκοπό να τα παραδώσουν σε μουσείο.

Όμως η λιμενική Αρχή», καταλήγει ο κ. Ευθύμιος Δουβής, «αν πιάσει οποιονδήποτε με αρχαία στα χέρια, οφείλει να εφαρμόσει τον νόμο περί Αρχαιοτήτων και όσα σχετικά προβλέπονται στις κείμενες διατάξεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News