Ηράκλειο

Μεγάλη ανταπόκριση στις εκδηλώσεις κατά της Βίας των Γυναικών

Σε εξέλιξη οι εκδηλώσεις από την Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών

Ξεκίνησαν σήμερα οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας Κρήτης και των κοινωνικών φορέων για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Συγκεκριμένα η  Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης (ΠΕΠΙΣ Κρήτης), που συνεχίζει το έργο της για την Ισότητα των Φύλων και την καταπολέμηση κάθε είδους διακρίσεων κατά των γυναικών υλοποιεί ενημερωτικές εκδηλώσεις  σήμερα 26 και αύριο 27 Νοεμβρίου από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι έξω από την Περιφέρεια Κρήτης στην πλ. Ελευθερίας όπου λειτουργεί περίπτερο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με κεντρικό σύνθημα «Δεν είσαι η μόνη – Δεν είσαι μόνη – Μίλησέ μας», σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας Δήμου Ηρακλείου Κρήτης, τον Σοροπτιμιστικό Όμιλο Ηρακλείου και τον Σύνδεσμο Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας τους πολίτες ενημέρωναν σήμερα η γραμματέας της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας των Φύλων Κρήτης Μερόπη Απελίδου, η Πρόεδρος του Σοροπτιμιστικού Ομίλου Ηρακλείου «Αρετούσα» Γεωργία Αθουσάκη, μέλη του Ομίλου, εκπρόσωποι του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Ηρακλείου, του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλλων, του Συνδέσμου μελών γυναικείων σωματείων Ηρακλείου-ν. Ηρακλείου και εθελόντριες του Δήμου Ηρακλείου-τομέας τουρισμού.

Η ανταπόκριση των πολιτών αλλά και φορέων ήταν μεγάλη που ζητούσαν σχετική ενημέρωση, ανέφερε η κα. Απελίδου τονίζοντας, ότι, είναι σημαντικό που οι κοινωνικοί φορείς αναπτύσσουν ενιαίο μέτωπο-δράσεις-συνεργασίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κακοποίησης της γυναίκας.

Παράλληλα από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου το κτήριο της Περιφέρειας Κρήτης είναι φωταγωγημένο σε πορτοκαλί χρώμα, ενέργεια που υλοποιείται με την συνεργασία του Σοροπτισμιστικού Ομίλου Ηρακλείου «Αρετούσα».

H Αναπληρώτρια Πρόεδρος  της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Κρήτης Θεανώ Βρέντζου – Σκορδαλάκη σε δήλωση-μήνυμα για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών αναφέρει:

«Είναι στο χέρι όλων μας να διαμορφώσουμε μια κοινωνία που να αντιμάχεται στα φαινόμενα της βίας κατά των γυναικών και της βίας σε όλες της τις μορφές. Η βία κατά των γυναικών είναι η έκφραση των άνισων σχέσεων μεταξύ ανδρών και γυναικών στην οικογένεια και την κοινωνία και αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που καταστρατηγεί την δημοκρατία και την αρχή των ίσον ευκαιριών για γυναίκες και άνδρες. Η ενδοοικογενειακή βία έχει τρομακτικές και τραυματικές επιπτώσεις στην σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών και των παιδιών τους. Σημαντικός παράγοντας στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των ίδιων των γυναικών που υφίστανται κακοποίηση ώστε να μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια, αλλά και το σύνολο των πολιτών, ώστε να ξέρουν πως να αντιδράσουν και ποια στάση θα πρέπει να κρατούν  απέναντι στην βία κατά των γυναικών και απέναντι στους θύτες. Μόνο η μηδενική ανοχή απέναντι στην βία κατά των γυναικών μπορεί να συμβάλλει στην μείωση αυτού του φαινομένου.

Οι φορείς της αυτοδιοίκησης οφείλουν να πρωτοστατούν σε πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Το πρόβλημα διαιωνίζετε, όσο παραμένει αθέατο και εγκλωβισμένο πίσω από κλειστές πόρτες και τα θύματα της δεν τολμούν να μιλήσουν και να ζητήσουν βοήθεια.» Με κεντρικό σύνθημα «Δεν είσαι η μόνη – Δεν είσαι μόνη – Μίλησέ μας», ενθαρρύνουμε όλες τις γυναίκες που υφίστανται η κινδυνεύουν να υποστούν έμφυλη βία η/και πολλαπλές διακρίσεις να απευθυνθούν στις Δομές Στήριξης Γυναικών της Κρήτης». 

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια