Δημοτικό Συμβούλιο: Τεχνικό πρόγραμμα & προϋπολογισμός 2019 εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, με “πυρ” ομαδόν

Κρήτη
Δημοτικό Συμβούλιο: Τεχνικό πρόγραμμα & προϋπολογισμός 2019 εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία, με “πυρ” ομαδόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγριες κόντρες στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου

«Για έργο που έγινε στο Ηράκλειο, αν και όχι στον επιθυμητό βαθμό», έκαναν λόγο χθες, κατά τις δύο ειδικές συνεδριάσεις για το τεχνικό πρόγραμμα και τον δημοτικό προϋπολογισμό του 2019, δήμαρχος Ηρακλείου και αντιδήμαρχοι, που απέδωσαν το γεγονός σε σημαντικά “αγκάθια”, όπως αυτά της γραφειοκρατίας και της υποστελέχωσης του Δήμου, για να εισπράξουν ωστόσο τις... καυστικές απαντήσεις των στελεχών της αντιπολίτευσης περί... φθηνών δικαιολογιών!

«Μας είπατε τόσα πολλά. Κάνατε όμως τόσα λίγα», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Γιάννη Κουράκη, ενώ στο ίδιο μοτίβο ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών”, Ηλίας Λυγερός, είπε σε γλαφυρό ύφος πως «κάθε χρόνο η δημοτική Αρχή γεμίζει τον σάκο του Αϊ-Βασίλη με όνειρα και ελπίδες, αλλά στην πράξη οι δημότες δε βλέπουν τίποτε!».

Όπως φαίνεται και από τις γλαφυρές ατάκες που έπεσαν, και οι δύο ειδικές συνεδριάσεις κύλησαν σε πολύ υψηλούς τόνους και σε μια εμφανώς προεκλογική περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμός του 2019 εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία από το σώμα, με “πυρ” ομαδόν από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που καταψήφισαν σύσσωμες. Αυτό καθαυτό το γεγονός της ψήφισής τους δε λέει στην πράξη πολλά, αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το περίφημο “στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό”.

Με άλλα λόγια, “ταμείο” θα γίνει στα τέλη του 2019, με βάση όχι τους αριθμούς στη θεωρία (δηλαδή τα 223,6 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του 2019 και τα 46,3 εκατ. ευρώ του τεχνικού προγράμματος), αλλά το τι απορροφητικότητα θα παρουσιάζουν τα δύο μεγέθη στην πράξη... Διότι, στην πράξη, η απορρόφηση αγγίζει πολύ μικρά ποσοστά από τα δύο νούμερα. Πάντως δεν πέρασαν απαρατήρητα, ίσα -ίσα σχολιάστηκαν και καυστικά από πλευράς αντιπολίτευσης, επιμέρους στοιχεία όπως το ότι, με βάση την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2019, που έκανε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γιώργος Καραντινός, το ταμειακό διαθέσιμο υπόλοιπο του Δήμου φτάνει στα 52, 5 εκατ. ευρώ. Μιλάμε για ένα ασύλληπτο ποσό που ουσιαστικά είναι στην άκρη, “κάθεται” αντί να έχει διοχετευτεί στην αγορά και στην τοπική κοινωνία.

Οι τοποθετήσεις

 Τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο άνοιξε ο δήμαρχος Ηρακλείου, ο οποίος με φόντο το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό της νέας χρονιάς προχώρησε ουσιαστικά σε ένα συνοπτικό απολογισμό πεπραγμένων για τη χρονιά που φεύγει! «Έγινε έργο. Σίγουρα θα θέλαμε παραπάνω. Δε διεκδικούμε το αλάθητο. Στόχος μας, μέσω του προϋπολογισμού, να συνεχίσουμε την ίδια πολιτική. Το Ηράκλειο αλλάζει, και όποιος δεν το βλέπει, δε θέλει να το δει. Υπηρετούμε εμπράκτως τις δεσμεύσεις μας και μάλιστα τα οικονομικά του Δήμου μας μάς επιτρέπουν να υλοποιούμε έργα με δικά μας χρήματα», σημείωσε ο Βασίλης Λαμπρινός.

Σε έναν απολογισμό πεπραγμένων προχώρησαν, παίρνοντας τον λόγο, οι αντιδήμαρχοι Πέτρος Ινιωτάκης και Γιάννης Αναστασάκης. Ο τελευταίος μάλιστα τόνισε πως “φρένο” στην παραγωγή έργου έβαλαν η υποστελέχωση σε προσωπικό, πρωτίστως σε μηχανικούς, και οι γραφειοκρατικές περιπέτειες, με έναυσμα το νέο νομικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα.

Ηλ. Λυγερός

 «Το πάθημα δεν έγινε μάθημα», τόνισε ο Ηλίας Λυγερός, ο οποίος κατηγόρησε τη δημοτική Αρχή για φρούδες υποσχέσεις, μεγαλοστομίες και μια αξιοσημείωτη προχειρότητα.

«Χωρίς να έχει μάθει από λάθη του παρελθόντος, φτάνοντας έτσι μέχρι σήμερα, για το 2018, να έχουμε υλοποίηση μόνο του 6% των έργων του τεχνικού προγράμματός της, η δημοτική Αρχή εξακολουθεί να σχεδιάζει επί χάρτου και να αποτυγχάνει στην πράξη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι από τις αρχές του 2016 έως και το τέλος του 2018 δαπανήθηκαν για έργα 8,5 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ στο ίδιο διάστημα η αύξηση των καταθέσεων του Δήμου στις τράπεζες ήταν 25 εκατομμύρια ευρώ, αντιλαμβάνεται κάποιος την αναπτυξιακή πολιτική που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται. Δε νομίζουμε να θεωρεί κανείς αναπτυξιακό μέτρο την κατάθεση των χρημάτων και όχι την αξιοποίησή τους βελτιώνοντας την τοπική οικονομία αλλά και επιστρέφοντας στον δημότη και στην πόλη αυτά που αναλογούν», υπογράμμισε ο επικεφαλής των “Ενεργών Πολιτών”.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Μιχάλης Κασαπάκης, έκανε λόγο για μεγαλοστομίες από τη δημοτική Αρχή και σχεδιασμό στο πόδι!

«Δε συμφωνούμε με τον σχεδιασμό της δημοτικής Αρχής. Εμείς βλέπουμε διαφορετικά το Ηράκλειο. Καταψηφίζουμε», τόνισε ο Λεωνίδας Ζαμπετάκης από την “Άμεση Δημοκρατία”.

Γιάννης Κουράκης

«Αντί σχεδίου... φθηνές δικαιολογίες»

«Μας είπατε τόσα πολλά, κάνατε τόσα λίγα», είπε απευθυνόμενος στη δημοτική Αρχή ο Γιάννης Κουράκης, που έκανε λόγο για φθηνές δικαιολογίες και τακτική Μαυρογιαλούρου, που κρύβουν μια έλλειψη οργανωμένου αναπτυξιακού σχεδίου και οράματος για το Ηράκλειο.

«Στη θητεία μας είχαμε να διαχειριστούμε τη συνένωση των Δήμων και την περικοπή των πόρων κατά 60%. Επί ημερών σας δεν έγινε καμία περικοπή αλλά πάλι ψάχνετε για φθηνές δικαιολογίες. Αντί να ψάχνετε δικαιολογίες, γιατί δε μας λέτε γιατί δεν παρουσιάζετε ένα πλήρες σχέδιο; Αντί σχεδίου, μας κάνατε σήμερα έναν απολογισμό! Τι ήταν αυτό; Απόδραση πολιτική; Σήμερα είχατε τους προέδρους των Κοινοτήτων. Ακόμα δε μάθατε ότι ο Δήμος έχει αξιόλογη ύπαιθρο στην οποία πρέπει να δώσετε προσοχή. Κάνετε παρεμβάσεις άναρχες. Περηφανεύεστε ότι 5 χρόνια μετά βάζετε μπρος έργα που εμείς σας παραδώσαμε έτοιμα, ώριμα, με μελέτες να δρομολογηθούν», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουράκης.

Παρέμβαση Ηλία Λυγερού και Ενεργών Πολιτών στη συζήτηση  του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2019

Την ασυνέπεια λόγων και έργων της παρούσας δημοτικής αρχής ξεδιπλώνει σε όλο της το μεγαλείο η μελέτη των στοιχείων του νέου προϋπολογισμού για το 2019 και η σύγκριση τους με όσα σχεδιάστηκαν και εντέλει υλοποιήθηκαν από τους προϋπολογισμούς παρελθόντων ετών.

Αν στόχος και όραμα της δημοτικής αρχής ήταν να κάνει, τα χρόνια που προηγήθηκαν, τραπεζικό «κομπόδεμα» τότε τα έχει καταφέρει άριστα, αν όμως είχε στόχο να παράξει έργο προς όφελος των δημοτών τότε έχει αποτύχει παταγωδώς.

Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ενεργοί Πολίτες», Ηλίας Λυγερός στην παρέμβαση του επί της συζήτησης του δημοτικού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2019.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

Ο πέμπτος και τελευταίος προϋπολογισμός που συνέταξε και θα υλοποιήσει η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι γεγονός και μας δίνει, μαζί με όσους προηγήθηκαν, μια ακριβή εικόνα γύρω από τη συνέπεια λόγων και έργων της αλλά και για το στίγμα της στην πόλη.

Ανατρέχοντας στις εξαγγελίες που συνόδευσαν ,τους προηγούμενους  προϋπολογισμούς, και ιδιαίτερα τον τελευταίο του 2018, μπορούμε να μιλήσουμε πια με πραγματικά στοιχεία για όσα έγιναν ή μάλλον όσα δεν έγιναν.

 Τα λόγια ….

Ο  Αντιδήμαρχος  οικονομικών στην παρουσίαση  του προϋπολογισμού  του  2018   ( απόφαση  877/2017) έλεγε: « Ο Προϋπολογισμός  συντάχθηκε έτσι ώστε να  είναι υλοποιήσιμος, ... Αποτελεί ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που στοχεύει στην εκτέλεση μεγάλου μέρους του Προγράμματος της τωρινής Δημοτικής Αρχής ..»

Και τα  έργα …

Πραγματοποίηση δαπανών 73,4 εκ. από τα προβλεπόμενα  226,7 εκ, δηλαδή   32,4% ( η εκτίμηση μας  είναι ότι  θα  είναι μικρότερες οι δαπάνες )

Πραγματοποίηση   εσόδων  119,18 εκ.  από τα προβλεπόμενα  226,7 εκ, δηλαδή  52,8% 

Διαφορά  εσόδων και  δαπανών  20%.

Οι  πραγματικές  δαπάνες,  μέχρι  12-11-2018, είναι 56,6 εκ.  δηλαδή κατά πολύ μικρότερες της πρόβλεψης.

Το ποσοστό αυτό μάλιστα πρέπει να είναι το μικρότερο των τελευταίων  χρόνων, ακόμα και των ετών εκείνων που προβάλατε  δικαιολογίες   νομοθετικές και τα capital controls.

Αυτά  λοιπόν  είναι  τα  μεγαλεπήβολο  σχέδιο και τα όνειρα σας  ;   ( 2017,  33%  -  2016, 39,62% -   2015, 39,2%   )  

Αξίζει, όμως να δούμε  την σύνθεση των δαπανών  του έτους που κλείνει για να αντιληφθούμε  την  πραγματικότητα.

Σύνολο δαπανών   2018:    73,4  εκ. ευρώ  από τα οποία

49,2  εκ.  ή   67,3% σε ανελαστικές δαπάνες  ( μισθοί, ασφαλιστικά ταμεία, φόροι  κλπ )  

11,14 εκ.  ή  15,1% για επενδύσεις ( έργα, προμήθειες, μελέτες, αγορές κλπ)

13,05 εκ.  ή   17,7 %  για πληρωμές ΠΟΕ

Ας ρίξομε μία  ματιά και στην κατηγορία των  επενδύσεων:

Έργα: πρόβλεψη  υλοποίησης  5,6  εκ.  από τα  22,09  εκ.  που  προβλέπονταν ( 25% ). Αξίζει ν’ αναφέρουμε πως οι  πραγματικές μέχρι  12-11-2018  δαπάνες  που έχουν γίνει είναι μόλις  1,7 εκ.  Τώρα πως θα φθάσουν τα 5,6 εκ μένει να το δούμε.

Μελέτες:  3,4 εκ.

Αγορές:  2,08 εκ.   

Ας   κάνομε μία σύγκριση  όμως  με μία άλλη κατηγορία  , για να αναδειχθούν  επιλογές  και πολιτικές.

Καταθέσεις  σε τράπεζες:  2015,  30,1 εκ.   2016,  40,39 εκ.  2017,  44,29 εκ.  2018 ( 30/9) 53,5 εκ.

 Πως γίνεται  λοιπόν το 2018  (  μέχρι 30/9 ) να  έχετε αυξήσει  τις  καταθέσεις   περίπου 10 εκ.  και  να έχετε εκτελέσει έργο   μόλις  1,4 εκ. ευρώ ;    

Αυτό είναι το  μεγαλεπήβολο  σχέδιο σας  ;

 Τα δύο  τελευταία  χρόνια  ο Δήμος  έχει αποδοθεί σε  μία  μεγάλη  διαφήμιση μειώσεων  των ανταποδοτικών τελών.

 Τι δεν λέει  όμως;

  • Ότι το 2018  επανέφερε  τα δημοτικά τέλη  στα επίπεδα του  2015  , τα οποία είχε αυξήσει η ίδια δημοτική αρχή. 
  • Ότι το 2019  μειώνει τα δημοτικά τέλη ανακαλύπτοντας   «στα συρτάρια της» περίσσευμα  4,3 εκ  ευρώ από τα ανταποδοτικά των προηγούμενων  χρόνων .

 Με βάση τα δύο παραπάνω  η πιο απλή ερώτηση είναι γιατί  προχωρήσατε σε αύξηση των δημοτικών τελών για δύο ολόκληρα χρόνια  αφού χρήματα-περίσσευμα από τα ανταποδοτικά υπήρχε ;

Πότε λέγατε  αλήθεια;  τότε   που αναφέρατε «…. Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι υπάρχει έλλειμμα ανάμεσα στις δαπάνες που προβλέπονται για το 2016 και των εσόδων που αναμένεται να εισπραχθούν εντός του έτους αυτού από ανταποδοτικά τέλη. ..»  ( απόφαση 861/2015 ) ή  σήμερα;  που λέτε  ότι «…το  τμήμα  ταμείου μας  ενημέρωσε  με το  αριθμ.  Πρωτ. 73621/2018  έγγραφο του   ότι στο  χρηματικό  υπόλοιπο έχει συγκεντρωθεί κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας ποσό  ύψους  4.374.041,12 Ε  από  ανταποδοτικά έσοδα  το οποίο μπορεί να διατεθεί  μόνο για υπηρεσίες  ανταποδοτικού  χαρακτήρα. »  ( απόφαση 957/2018).

Πως γίνεται τώρα, αλλά   και το 2016 να έχετε έλλειμμα και το 2019  να έχετε      10ετες  πλεόνασμα 4,38 εκ ; 

Είναι φανερό πως κάποιο από τα δύο είναι ψέμα.

 Είχαμε  και έχουμε  πολλές φορές πει ότι  καμιά χρονιά  δεν χρειαζόταν  αύξηση  στα δημοτικά τέλη , προτείνοντας μάλιστα  τρόπους  διαχείρισης και  προγραμματισμού.

Παρ όλα αυτά  εσείς επιβάλλατε αυξήσεις  στα  δημοτικά τέλη για δύο χρόνια , ένα χρόνο γυρίσατε πίσω στα ισχύοντα τέλη και φέτος  προτείνετε μειώσεις.

 Είναι άραγε αληθινό η προεκλογικό μέτρο;

Έχετε  καταφέρει να «πλάθετε» τους αριθμούς με τέτοιο τρόπο που προκαλούν  δέος.

Οι υπηρεσίες  των  ανταποδοτικών,  με σχετικά  νέο  εξοπλισμό, με αριθμητικά περίπου  ίδιο προσωπικό παρουσιάζουν  έξοδα   το 2017  13,54 εκ , το 2018 13,5 εκ και  εσείς   προβλέπεται  για το 2019 δαπάνες 19,3 εκατ. Από πού άραγε  προκύπτει αυτή  η υπερβολική αύξηση  των 5,8 εκ.  ( 46,6%);  Πρόγραμμα έργων και  προϋπολογισμός  δεν  δικαιολογούν τέτοια δαπάνη .  Μήπως μπορούμε να έχομε  μια τεκμηριωμένη απάντηση  και  σε αυτό το ερώτημα ;

Ζητούμενο η    κοινωνική πολιτική   και το ενδιαφέρον για την πόλη και του δημότες 

Ο Δήμος  στην  πραγματικότητα δαπανά πολύ μικρά χρηματικά ποσά, από ίδιους πόρους για την  κοινωνική πολιτική.  Στην ουσία υλοποιεί όλες τις κεντρικά χρηματοδοτούμενες δράσεις, όπως είναι η χορήγηση των επιδομάτων, τα προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας, το βοήθεια στο σπίτι, κοινωνικό φαρμακείο, Ρομά  κλπ. 

Το  πρόβλημα βρίσκεται  στις  επιλογές και στην  πολιτική στόχευση.

Τα στοιχεία από την εκτέλεση των προϋπολογισμών τα τελευταία χρόνια αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα είναι η βασική πολιτική επιλογή και η έλλειψη οράματος.

Για ποιόν και στο όνομα ποιού  σχεδιάζεται και υλοποιείται η δημοτική πολιτική; Για τον Δημότη και τις ανάγκες του ή για συγκεκριμένα συμφέροντα, επιχειρηματικά και πολιτικά; Γιατί οι πράξεις σας μαρτυρούν πράγματα που δεν μας πείθουν ότι η στόχευση σας είναι ο απλός Δημότης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News