Ηράκλειο

«Όλα του γάμου δύσκολα» για τη λαϊκή της Τρίτης

Στο ακίνητο του πρώην «Φάρος» μετακινεί προσωρινά την αγορά η Λότζια

Όλα του... γάμου δύσκολα για την προωθούμενη από τον Δήμο Ηρακλείου “μετακόμιση” της λαϊκής αγοράς που διεξάγεται κάθε Τρίτη στη Νέα Αλικαρνασσό. Η δημοτική Αρχή προωθεί άμεσα, μετά τις γιορτές, τη μετακίνηση της λαϊκής αγοράς από τις οδούς Καρίας και Δημοκρατίας στο δημοτικό ακίνητο απέναντι από τις φυλακές, ως προσωρινή λύση (μέχρι να βρουν, αν βρουν, στη Λότζια άκρη με το μπλόκο που έβαλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης στη μόνιμη λειτουργία της αγοράς στο ακίνητο του πρώην “Φάρου”).

Την ίδια ώρα όμως, πέρα από τις γνωστές έντονες αντιδράσεις και αντιρρήσεις της διοίκησης και των εργαζομένων των φυλακών, που ουσιαστικά οδήγησαν και στο “μπλόκο” της Αποκεντρωμένης, έντονες επιφυλάξεις και διάχυτος προβληματισμός για τη “στέγαση” της λαϊκής στο εν λόγω ακίνητο επικρατούν και στις τάξεις των εμπόρων και παραγωγών των λαϊκών αγορών.

Το σκηνικό αυτό αποτυπώθηκε κατά τη χθεσινή ενημερωτική συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι των επαγγελματιών με στελέχη του Δήμου. Έμποροι και παραγωγοί ενημερώθηκαν για την επικείμενη μετακόμιση της λαϊκής αγοράς της Τρίτης από τις οδούς Καρίας και Δημοκρατίας στο δημοτικό ακίνητο απέναντι από τις φυλακές, ως μια προσωρινή λύση μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο μεταξύ Λότζιας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη μόνιμη χωροθέτηση της αγοράς στη συγκεκριμένη θέση.

Η εξέλιξη, με την προσωρινού χαρακτήρα έστω μεταφορά της λαϊκής στον χώρο του πρώην κέντρου “Φάρος”, επισφραγίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της δημοτικής Αρχής, υπό τις ασφυκτικές πιέσεις των περιοίκων στους δρόμους που φιλοξενείται σήμερα η λαϊκή της Τρίτης.

Με φόντο τις διαμαρτυρίες και τις πιέσεις των περιοίκων, στη Λότζια δηλώνουν αποφασισμένοι να πάρουν τη λαϊκή το συντομότερο δυνατό από τις οδούς Καρίας και Δημοκρατίας και την πάνε στο δημοτικό ακίνητο. Αυτό αναμένεται να γίνει μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, δίχως πάντως τις “ευλογίες” των εμπόρων και παραγωγών των λαϊκών αγορών, που κάθε άλλο παρά καλοβλέπουν τη λύση του ακινήτου απέναντι από τις φυλακές, θεωρώντας πως πρόκειται για ένα απομακρυσμένο σημείο...

Την ίδια ώρα, στη δημοτική Αρχή δηλώνουν αποφασισμένοι να επιμείνουν μέχρις εσχάτων για τη μόνιμη πλέον χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς της Νέας Αλικαρνασσού απέναντι από το σωφρονιστικό κατάστημα.

Μετά το πρόσφατο «όχι» της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, η δημοτική Αρχή Ηρακλείου ετοιμάζεται να επανέλθει δριμύτερη. Θα καταθέσει νέα εισήγηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση με συμπληρωματικό φάκελο και στοιχεία.

Μάλιστα, στις τάξεις του Δήμου υπάρχει αισιοδοξία ότι θα ανατραπεί το αρχικό «όχι» της Αποκεντρωμένης, δεδομένου, όπως τονίζουν, ότι η λύση της μόνιμης φιλοξενίας της λαϊκής στο εν λόγω ακίνητο έχει αποφασιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Θυμίζουμε ότι προ λίγων ημερών η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης είχε απορρίψει την εισήγηση του Δήμου, επικαλούμενη έλλειψη τεκμηρίωσης!

Το μπλόκο της Αποκεντρωμένης “πάτησε” ουσιαστικά στην ένσταση των εργαζομένων των φυλακών της Ν. Αλικαρνασσού, οι οποίοι επικαλούνται μια σειρά επιχειρημάτων που, κατά την άποψή τους, λειτουργούν αποτρεπτικά στη χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς δίπλα στο σωφρονιστικό ίδρυμα. Οι υπάλληλοι των φυλακών επισημαίνουν ότι θα υπάρχει κίνδυνος αδυναμίας αποτροπής έκνομων ενεργειών, καθώς τα μέτρα καταστολής θα είναι αδύνατο να εφαρμοστούν, παρουσία κόσμου.

Το μπλόκο της Αποκεντρωμένης “πάτησε” επίσης και στη γνωμοδότηση της Τροχαίας Ηρακλείου, που σκιαγράφησε πρόβλημα κυκλοφοριακής επιβάρυνσης.

 

ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΧΩΡΟΣ

Στο “μικροσκόπιο” και η λαϊκή του Μασταμπά

Στη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των λαϊκών μπήκαν στο “μικροσκόπιο” και άλλες λαϊκές, όπου αναζητείται η άκρη του νήματος ως προς τη χωροθέτησή τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η λαϊκή στον Μασταμπά, όπου καταγράφεται πλήρες αδιέξοδο αφού, όπως έχουμε γράψει, κανείς δε θέλει τη λαϊκή στον δρόμο του!

Χαρακτηριστικό ήταν το κλίμα σε πρόσφατη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου. Εκεί έκαναν “απόβαση” για να διαμαρτυρηθούν έντονα τόσο περίοικοι από τις οδούς Παρασκευοπούλου και Ραυτοπούλου, όπου φιλοξενείται μέχρι τώρα η λαϊκή, όσο και περίοικοι από τις οδούς Κωνσταντινίδη και Κωστή Παλαμά, όπου ο Δήμος σχεδίαζε να πάει τη λαϊκή, αλλά αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί...

 

Σχόλια