Γιορτάζουν τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ

Ηράκλειο
Γιορτάζουν τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάλεσμα από την ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ

Τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ γιορτάζουν τα μέλη του κόμματος. Μάλιστα την Τετάρτη 21 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, με θέμα την κεντρική πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Ηρακλείου προς τιμήν των 100χρονων του ΚΚΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1 Δεκέμβρη 8μμ στον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡΙΑ.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε από τον Χάρη Φλουρή, μέλος του ΤΓ Ηρακλείου του ΚΚΕ, την Γιάννα Ποθητού υπεύθυνη της πολιτιστικής επιτροπής της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ και τον Λευτέρη Χαρωνίτη, σκηνοθέτη της μουσικοθεατρικής παράστασης.

Η Γιάννα Ποθητού, σημείωσε:

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της κορύφωσης μιας πενταετίας εορτασμών των 100 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ. Κι ενώ η Έκθεση Εικαστικών Έργων στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, προς τιμήν των 100 χρόνων ΚΚΕ, βρίσκεται σε εξέλιξη, το μεγάλο ραντεβού για την κορύφωση της συγκλονιστικής 100χρονης επετείου δίνεται από την ΤΕ Ηρακλείου για το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, στις 8μμ, στο κινηματοθέατρο “ΑΣΤΟΡΙΑ”.

Σε αυτή τη μεγάλη πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί πολιτική ομιλία από τον Γραμματέα της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, Ανδρέα Κοκοσάλη, και θα ακολουθήσει μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση, με τίτλο “100 χρόνια ΚΚΕ: την πιο όμορφη θάλασσα δεν την έχουμε ταξιδέψει ακόμα…”, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Χαρωνίτη.»

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρωνίτης, ο οποίος έκανε αναφορά στη μουσικοθεατρική παράσταση:

 «Το να παραστήσει κανείς τα 100 χρόνια του ΚΚΕ επί σκηνής είναι εγχείρημα τολμηρό και φιλόδοξο. Γιατί, όταν μιλάει κανείς για την ιστορία του ΚΚΕ, μιλάει για την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Πρέπει να αξιολογήσει γεγονότα, να τα ιεραρχήσει και να επιλέξει όσα πρέπει, ώστε να δημιουργήσει μια παράσταση.

Το ίδιο το θέμα της παράστασης είναι ένα λαϊκό ιστορικό έπος. Είναι το έπος του Κόμματος, της εργατικής τάξης. Τα υλικά που συλλέξαμε και συνθέσαμε το θεατρικό αυτό έπος είναι τα ιστορικά γεγονότα, μνήμες εξόριστων, φυλακισμένων, εξορισμένων, εργαζόμενων, διανοούμενων. Είναι ποιήματα, τραγούδια του εργατικού-λαϊκού κινήματος, που ερμηνεύει ζωντανά λαϊκή ορχήστρα, καθώς επίσης και αφηγητές και κινηματογραφικές παρεμβάσεις.  

Η φόρμα της παράστασης δε θα μπορούσε, λοιπόν, να είναι άλλη από αυτήν του επικού αφηγηματικού λαϊκού θεάτρου. Η παράσταση έγινε επειδή το ήθελαν πάνω από 60 άνθρωποι, καλλιτέχνες, τεχνικοί, που πιστεύουν ότι “την πιο όμορφη θάλασσα δεν την ταξιδέψαμε ακόμη…”, και προσέφεραν ανιδιοτελώς τις επαγγελματικές τους γνώσεις, το ταλέντο τους, και συστρατεύτηκαν για να την υποστηρίξουν.

 Συντελεστές της παράστασης είναι η ενδυματολόγος-σκηνογράφος Άννα Μαχαιριανάκη, ο διευθυντής φωτογραφίας Προκόπης Δάφνος, ο μουσικοσυνθέτης Μιχάλης Τρανουδάκης, οι ηθοποιοί Αχιλλέας Κυριακίδης, Κατερίνα Βρέντζου, Έφη Δράκου, Τόνια Καλοχριστιανάκη, Ζαχάρης Περογαμβράκης, οι ζωγράφοι Δημήτρης Λάμπρου και Δημήτρης Δουλουφάκης, οι μουσικοί Χρήστος Συρμακέζης και Γιάννης Χαλκιαδάκης, και άλλοι πολλοί καλλιτέχνες και τεχνικοί.»

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη τύπου ο Χάρης Φλουρής ανέφερε:

«Η περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα συμβολική για το Κόμμα μας και για την εργατική τάξη της Ελλάδας. Το Σάββατο που μας πέρασε, στις 17 Νοεμβρίου, το ΚΚΕ έκλεισε 100 χρόνια ζωής και δράσης. Μια πορεία που από τα πρώτα της βήματα έφερνε στην πολιτική ζωή της χώρας τα πιο σύγχρονα, προοδευτικά, ριζοσπαστικά στοιχεία, για να έρθουν οι εργαζόμενοι και οι ανάγκες τους στο προσκήνιο, να διεκδικήσουν το μέλλον που τους ανήκει, τη δική τους εξουσία.

Σήμερα, έναν αιώνα μετά, οι κομμουνιστές μπορούμε να κοιτάμε περήφανοι την εργατική τάξη στα μάτια, γιατί το Κόμμα μας όλα αυτά τα χρόνια δεν λύγισε, δεν έχασε τον προσανατολισμό του, αντίθετα βγήκε όρθιο από ανέμους και θύελλες, έμεινε πιστό στον λόγο για τον οποίο ιδρύθηκε. Σήμερα, μπαίνοντας στον δεύτερο αιώνα ζωής και δράσης, εξοπλισμένοι με τη σύγχρονη στρατηγική μας, διδαγμένοι από την ιστορική μας πείρα, σίγουροι για τον δρόμο που βαδίζουμε, βάζουμε ακόμα πιο υψηλούς στόχους, πρωτοστατώντας στη λαϊκή οργάνωση και πάλη, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, μπροστά στις μεγάλες μάχες που έρχονται στην προσπάθεια για την ανασύνταξη του κινήματος, και την ενίσχυση της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Ώθηση σε αυτή την προσπάθεια φιλοδοξούμε να δώσει η κεντρική πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Ηρακλείου γι΄αυτό ακριβώς τον λόγο απευθύνουμε πλατύ κάλεσμα συμμετοχής. »

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News