Ηράκλειο

Έφυγε από τη ζωή ο ηλικιωμένος που κατηγορείτο για αποπλάνηση ανηλίκων

Παύει οριστικά η δίωξη εναντίον του γέροντα που πέθανε σε ηλικία 81 ετών

“Αυλαία” αναμένεται να πέσει σήμερα στην πολύκροτη υπόθεση της αποπλάνησης δύο μικρών κοριτσιών από έναν ηλικιωμένο άνδρα, που είχε λάβει χώρα τον Ιούλιο του 2015, στο Θραψανό Ηρακλείου.

Ο γέροντας επρόκειτο να καθίσει σήμερα στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, προκειμένου να δικαστεί σε δεύτερο βαθμό. Ωστόσο, ο ηλικιωμένος έφυγε από τη ζωή πριν από μερικές εβδομάδες, σε ηλικία 81 ετών.

Έτσι, όπως προβλέπεται από τον νόμο, το αρμόδιο δικαστήριο αναμένεται να παύσει οριστικά την ποινική δίωξη σε βάρος του γέροντα, λόγω θανάτου του. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να “κλείσει” και τυπικά η πολύκροτη υπόθεση, περίπου τριάμισι χρόνια μετά την αποκάλυψή της.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε λάβει χώρα τον Ιούνιο του 2016. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου είχε κρίνει ένοχο τότε τον ηλικιωμένο, επιβάλλοντάς του συνολική ποινή κάθειρξης 16 ετών. Ειδικότερα, η Έδρα έκρινε ένοχο τον γέροντα τόσο για την αποπλάνηση ανηλίκου που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη, κατά συρροή (κακούργημα), όσο και για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, κατά συρροή (πλημμέλημα). Υπενθυμίζεται ότι ο γέροντας έπασχε από άνοια. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι συνήγοροί του είχαν ζητήσει να κριθεί «μειωμένου καταλογισμού», καθώς - όπως είχαν δηλώσει τότε - ο ηλικιωμένος είχε διαγνωστεί, μεταξύ άλλων, με βαριά ανοϊκή διαταραχή.

Λίγους μήνες μετά την καταδίκη του, ο ηλικιωμένος υπέβαλε αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής του μέχρι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Τον Οκτώβριο του 2016, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης απέρριψε το εν λόγω αίτημα, με τον γέροντα να παραμένει πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

Τελικά, ο ηλικιωμένος αποφυλακίστηκε περίπου μισό χρόνο μετά: Τον Απρίλιο του 2017, το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης έκανε δεκτό το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής του, επιβάλλοντάς του, ωστόσο, περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, ο γέροντας έπρεπε να διαμένει στο σπίτι τού παιδιού του σε άλλο χωριό του νομού Ηρακλείου, καθώς και να μην επισκέπτεται το Θραψανό, όπου ζουν οι ανήλικες και οι οικογένειές τους.

Η προτελευταία “πράξη” της θλιβερής αυτής ιστορίας παίχτηκε τον Οκτώβριο του 2017. Ο γέροντας επρόκειτο να δικαστεί από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. Εντούτοις, η υπεράσπισή του ζήτησε την αναβολή της δίκης, καθώς ο γέροντας έπασχε από άνοια και δεν είχε αντίληψη της πραγματικότητας. Εξάλλου, σύμφωνα με την υπεράσπισή του, ο ηλικιωμένος βρισκόταν το τελευταίο διάστημα σε κλινική. Τελικά, η Έδρα διέταξε τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από ψυχίατρο και κατόπιν ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης «αορίστως».

Το διάστημα που ακολούθησε, η Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης όρισε νέα δικάσιμο για τις 21 Νοεμβρίου του 2018. Ωστόσο, η δίκη που έχει προσδιοριστεί για σήμερα δεν πρόκειται να διεξαχθεί, καθώς το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αναμένεται να παύσει οριστικά - σύμφωνα με τον νόμο - την ποινική δίωξη σε βάρος του θανόντος.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως κλείνοντας, ότι, όπως ανέφερε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” η εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του γέροντα, μετά τον θάνατό του επιβεβαιώθηκαν οι ισχυρισμοί και οι αιτιάσεις που είχαν προβληθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια από την υπεράσπισή του αναφορικά με τη σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του.

Σχόλια